Pixajoy

Sunday, January 13, 2013

Home » Merasa Perut Memudahkan Bersalin

Merasa Perut Memudahkan Bersalin





Entri pasal pregnancy. Aku dah cuba google tapi tak jumpa satu pun artikel berkaitan. Definasi merasa perut mengikut kefahaman aku adalah mendapatkan perkhidmatan mak bidan untuk membetulkan kedudukan baby sebelum bersalin. Masa pregnantkan Aiman dulu aku pernah buat sekali. Ni pun ikut nasihat MIL. Menantu misali full stop.

Pregnant kali ni MIL dah pesan awal-awal suruh merasa perut. Kalau boleh dua kali, masa kandungan 7 bulan dan 9 bulan sebelum bersalin. Aku dah minta en suami tanyakan kawan-kawan beliau tentang bidan. Bulan depan dah 7 bulan dah boleh pergi merasa. Kata MIL, merasa perut ni kebaikkannya memudahkan kita untuk bersalin. 

Korang pernah ke merasa perut? Kalau ada boleh share pengalaman. Cerita pasal pengalaman sendiri, aku dah ingat-ingat lupa. Benda sudah 6 tahun berlalu. Aiman pun dah membesar bagaikan juara. Yang aku ingat, bidan minta aku sujud, kemudian bontot aku ditolaknya dengan bacaan doa. Guna ayat Quran bukan jampi serapah tau. Percaya atau tidak lepas merasa, badan aku rasa sangat sedap, lebih best dari lepas kena urut. Alhamdulillah juga masa bersalinkan Aiman dulu semuanya dipermudahkan.

Senang atau susah waktu bersalin semuanya ketentuan Allah. Berani kau nak melawan kuasa Allah? Selain doa tak salah kalau kita ikhtiar. 




16 comments:

Mama Adam said... Best Blogger Tips

x pernah tahu dan tak pernah dengar pun. ada ye? sorry, x dapat nk membantu...

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

ade ke?

kak nora said... Best Blogger Tips

orang dulu2 selalu buat ni..

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

dah sampai due ke?

Munnafendy said... Best Blogger Tips

tak pernah dgr lak kak...

cikpuanteddy said... Best Blogger Tips

aku cuma mampu untk baca je...nak rasa pengalaman belum lg...hahahaaa..apa2 pun ilmu utk masa akan dtg..wahahahaha

Masya said... Best Blogger Tips

merasa pun ni mcm berurut jugak ker?? saya tak pernah buat... dulu masa mengandungkan amir pun songsang huhuhuhuhu...

su said... Best Blogger Tips

sama la.. x penah tau ada aktiviti merasa perut sebelum bersalin..selalu misi yg cek perut tiap2 bulan je rasa..kui3.. InsyaAllah, semoga dipermudahkan ;)

Fieda Rafli said... Best Blogger Tips

merasda perut tak pernah dgr..meleggang perut ada la..tp kak fieda tak pernah la merasa semua tu..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xtau la plak saya.. xpernah pulak buat...hihii

a'aa xslh ikhtiar kan

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Masa mengandung 9 dan 6 tahun yg lalu (dah lama kan?) mmg ada panggil bidan urut perut masa kandungan 7 dgn 9 bulan. Tp tak tahu namanya merasa perut. Mak kata urut, kita pun sebutla juga urut..

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

muehehe..igt merasa tu sentuh raba2 dgn tgn je..=P

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

cr pun tak pernah buat..

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

xpernah pulak buat...hihii

izan mama mia said... Best Blogger Tips

merasa perut ?? br tau nie..

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

xpernah dgr pun...