Pixajoy

Saturday, January 19, 2013

Home » Bedtime Story For Aiman & Baby

Bedtime Story For Aiman & Baby



Kebiasaannya sebelum tidur, si chubby Aiman akan pilih sebuah buku dan minta aku bacakan. Aku suka belikan Aiman buku yang kisahnya pendek, banyak cerita dalam satu buku sebab Aiman akan demand lebih dari sebuah cerita dalam setiap sesi. Kadang-kadang sampai kering tekak ibu jadi penglipurlara.


Antara koleksi buku cerita Aiman.

Rutin macam ni adalah modal supaya Aiman mudah tidur. Biasanya around 9.00pm Aiman dah selamat belayar. Bila tidur awal, dia memang tak pernah ada masalah untuk bangun ke sekolah esok hari. Aku agak mungkin dengan cara membacakan buku cerita untuk Aiman, penguasaan bahasa percakapan dia macam orang dewasa. Sejak kecik lagi dia sudah petah bercakap menggunakan bahasa buku. Even sampai sekarang aku dan en suami selalu gelak sebab cara Aiman cakap selalunya ikut skema buku teks.

Now Aiman dah ada geng. Bedtime story bukan saja untuk Aiman, tapi untuk baby juga. Sebelum mula aku akan usap perut, beri salam dan bagitau baby ibu nak bacakan buku untuk abang dan baby. Aiman punya sembang dengan baby jangan cakaplah. Siap usap-usap, peluk dan cium-cium perut. Loyar buruk dia pun tak kurang hebatnya. Ini semua creats a bond between ibu, Abang Aiman dan baby. 

Sepanjang sesi bacaan, baby sangat aktif buat renang irama kat dalam. Suka sangat dia bila ibu bacakan buku cerita. Dear baby, ibu, abah dan Abang Aiman dah tak sabar tunggu baby deliver.hehe..


" Bayi dalam kandungan lebih menggemari mendengar suara ibunya membacakan buku cerita berbanding dengan suara wanita lain. Bayi dapat mengingat kembali apa yang didengarnya semasa dalam kandungan dan suka mendengar cerita yang sama berulang kali setelah dilahirkan."

Kajian oleh Dr Anthony DeCasper daripada University of North Carolina.


" Bayi yang telah dirangsang semasa dalam kandungan menunjukkan perkembangan visual(penglihatan), auditori(pendengaran), linguistik(bahasa) dan motor(pergerakan) yang lebih baik serta mempunyai tahap kecerdasan(IQ) yang lebih tinggi. Bayi-bayi ini juga akan tidur dengan lebih baik, lebih peka kepada persekitaran, lebih yakin dan tenang serta mudah disusui."

Kajian Dr Arnold Gisell daripada Yale University semenjak tahun 1940.

 .



17 comments:

Munnafendy said... Best Blogger Tips

waa yeke? slalu sy dgr kan lagu je..tak pernah lg bacakan buku. janggal pulak rasanya nk baca sorg2, bacakan utk bapaknya bleh kot? haha

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

bagusnya aiman suka dibacakan buku cerita sblm tidur ye. mesti dia pun tak sabar tunggu adik baby keluar kan.

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

bagusnya aiman suka dibacakan buku cerita sblm tidur ye. mesti dia pun tak sabar tunggu adik baby keluar kan.

Warna Warni Kehidupan said... Best Blogger Tips

sweet nya...

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

Mesti bby keluar nnti da pandai bertutur bahasa skema buku mcm abg..hehehe

Sbnrnya membaca buku cerita begini pun da mnjadi pengalak kpd ank untuk suka membca dan suka brfikir..

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

sweetnyaaa..hehe..
abg aiman kena jaga adik leklok ye lpas nih..

husna suka dgr budak2 yg ckp selamba guna bahasa buku..comel jaa..=D

LYAfrina said... Best Blogger Tips

bagusnyer.. ajar baby sejak dlm kandungan lagi.. andai masa blh diputar.. byk perkara sgt y lya nk buat utk asya sbb dulu lya x dpt lakukan.. sedih & terkilan.. tapi xpelah.. smua ni ketentuan Ilahi kan.. jd.. masa y ada sekarang gnakan sebaiknya utk mdidik.

awal la aiman tdo.. klo asya ssh bnr nk tdo awl..selalu pukul 11 ke atas..

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

abang aiman dah ada kawan hihi

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Bagusnya Aiman..akak suka budak2 yg bercakap guna bahasa buku...
Tentu Aiman dah tak sabar2 nak tunggu baby keluar....

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Bagus amalan mcm ni.. saya pula sblm tidur jd cikgu ;) rajinlah membaca bila adik keluar nanti :)

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Dah ada baby nanti bolehlah Aiman pulak bercerita utk baby..

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

jeles arrr baca cerita ibu2 ni..teringin gak eh...hehehehe

Masya said... Best Blogger Tips

sejak sekolah ni kalau amir payah nak tidur.. memang saya bacakan buku jer... barulah dia cepat tidur hihihihihi

izan mama mia said... Best Blogger Tips

owh...mesti sungguh indah moment itu kan..bijak si abang yg bakal dapat adik yer...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

mesti aiman ni penyanyang kan... mcm alisha la agaknya nanti... hihii... syg adik terlebih2... hihii

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

so sweetlah kutu..

hanie jarang2 dpt bacakn buku mcm ni

Zee Zaitun said... Best Blogger Tips

Set buku bacalah anakku ini memang bagus sebab anak2 saya semasa belajar di tadika islam sudah boleh membaca dan menulis dengan baik ketika berumur 6 tahun...buku ni salah satu silibus di tadika tu.