Pixajoy

Wednesday, January 23, 2013

Home » Tips Menghadapi Ujian BSP

Tips Menghadapi Ujian BSP



Salam bahagia dan Selamat Menyambut Maulidur Rasul

Esok cuti tiga hari Aiman kata. 

Aku baru balik dari buat BSP, terus pekena burger daging sebijik sebab seksa dah habis.hehe.. Oktober tahun lepas masa minum air gula bacaan dari 4.2 naik sehingga 8.0, makanya aku telah disahkan GDM (ibu hamil yang menghidap kencing manis). So sebulan sekali aku dimestikan buat BSP.

BSP adalah singkatan dari Blood Sugar Profile. Prosesnya menuntut setitis darah dari hujung jari dengan menggunakan glucometer untuk pantau kandungan gula dalam darah. Ia dilakukan 4 kali dalam sehari. Malam sebelum buat BSP, aku kena puasa bermula 10pm. Lepas tu esoknya kena la derma darah pada 8am, 12pm, 5pm dan akhir sekali 10pm. Masa mungkin berlainan bagi klinik lain tapi dimestikan buat sebanyak 4 kali.


Nasib jari dah imun sebab selalu kena cucuk. Sometime bila budak duty yang agak sadis (adik askar katakan) merobek jari, tahan je la pedih. Walaupun terpaksa berulang alik ke RSAT, demi baby ibu relakan.hiks. Bila muhasabah diri apalah sangat dari orang lain yang terpaksa tanggung ujian lebih berat ketika mengandung. Bila kita menilai kesusahan orang lain, kita akan lebih bersyukur. 

Alhamdulillah semuanya semuanya dipermudahkan dan masih under control. Lagipun ini bukan pengalaman pertama, masa pregnantkan Aiman dulu lagi nakal. Bila malam kadang-kadang malas nak pegi RSAT aku siap tulis sendiri berapa bacaan BSP. Mampus kalau misi-misi baca.haha. Now aku tak buat macam tu dah

Aku dah agak expert cara nak kawal bacaan BSP. Yang paling penting minum air kosong banyak-banyak. Makan hanya apabila selepas cucuk, pastu jangan makan dah sampai la cucuk yang seterusnya. Kalau boleh kurangkan makan makanan berat dan jangan makan makanan manis langsungTahan je nafsu makan seketika. Lepas pukul 10, boleh qado makan.kehkeh

Kalau ikutkan aku tak pernah pun buat diet GDM. Aku memang jenis tak suka air manis, nasi pun makan sehari sekali saja. So far aku berfikiran positif dan menikmati saat indah pregnant seadanya. Diri kita sendiri yang mengawal keadaan. Ujian BSP takde la leceh sangat!


13 comments:

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Aduh dik..gelak akak baca pasal tulis sendiri bsp tu...nasib baik misi tak perasan ya...

Salam Maulidur Rasul dik....

deno said... Best Blogger Tips

deno setiap minggu kena cucuk... huhu

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Semoga dipermudahkan urusan PK hingga bersalin nanti.. semoga selamat semuanya.. :-)

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Nakal juga PK ni ;) semoga sihat ibu dan baby

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

hehe..demi baby kan..kenalar tahan sikit..

salam maulidur rasul kak..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

demi anak....kena tahan nafsu tuu....mg anak nnt ok sihat walafiat hendaknya..bukan apa..kena jg takut baby kat dalam tuu beso..ssh nak bersalin ...kan....mg gula terkawal yer....

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

terus g makan burger...

hehehe.

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

hihihi berani betul pk tulis bsp tue....kelakar pun ada..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

kalau kncing manis, yg xthn sampai 4 kali sehari tu la...

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

kutu.. bab cucuk jari no hal, bab minum aYAQ gula tu mmg problem... ;)

Masya said... Best Blogger Tips

PERKARA YG PALING KUTAKUTI KETIKA MENGANDUNG BSP, TQ KONGSIKAN TIPS NI BARU BACA... ILMU KOT² MENGANDUNG LG.. KOT LAHHH.. SKRG BLM LG HUHUHUHU

eyta zainol said... Best Blogger Tips

First time bt BSP,harap2 smua ok.

Sya Mimie said... Best Blogger Tips

asslmkm sis.. mekasih share info ni.. sy isnin ni kena buat bsp kt HTD.. first time kena.. hrap2 la okay nti..