Pixajoy

Saturday, March 01, 2014

Home » Kek Oren Paling Mudah

Kek Oren Paling Mudah



Aku timbang berat turun dekat 2 kg. Sebab rasa macam kurus sikit boleh dah aku mula aktiviti membaking.kehkeh..Hari ni nak kongsi resepi kek oren. Nak buat memang mudah, cuma guna blander. Tak payah nak buang karan kacau mentega dengan gula sampai lenguh urat tangan sebab kemut nak beli mixer.

Resepi Kek Oren : Blander je semua bahan ni, sebiji sunkist ( potong ambik sekali kulit, biji dengan yang putih tengah tu je buang) + 3 biji telur + 1 cawan gula + 1 cawan minyak. Lepas dah blander, campurkan sedikit demi sedikit dengan (2 cawan tepung gandum + 1 sudu serbuk penaik) pastu kacau rata. Tuang dalam bekas yang dilenser mentega or cup kemudian bakar. Siap!


Ni je gambar aku sempat snap. Lepas keluar dari oven en suami terus ngap. Kata beliau kek ni rasa macam sunlight. Tak padan dengan rasa sabun cuci pinggan pun 3-4 bijik gak beliau telan. Lapar punya pasal.hehe..

Aku buat dalam keadaan nak cepat. Aku boh adunan dalam bekas cupcake sebab aku bakar dalam oven toaster, masak dia pun tak berapa nak sekata sangat. Boleh la buat makan sendiri. Aku kalau takde benda sangat nak makan, kek bodo pun no hal. Janji ada modal nak melantak.






11 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Haha.. kelakar la suami PK kata rasa sunlight kek tu. Pandai bergurau nak usik ya.. tulah orang yg rajin ni, guna blender pun jadi. Saya macam biasa, hand mixer jadi hiasan. Kek tak juga muncul..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

rajin betoi muni ni yer... btw, kek ni mudah betoi resepi dia yer

Masya said... Best Blogger Tips

terbaikkk yg mudah itulah yg digemari dan sedap dimkn..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Ada ke dia kata rasa macam Sunlight! Tapi ok gak PK sbb Sunlight tu dalam kelasnya tersendiri. Kalau dia mention brand sabun pencuci pinggan mangkuk yang lebih murah, lagi haru. Yalah tu kan tapi makan juga 3-4 biji. Saya tak risaulah kalau bertandang ke rumah PK ni, for sure ada aje makanan yang dihidangkan. Asal jgn dia letak tag 'bodo' kat belakang, memang marbeleslah hasil usaha PK ni rasanya :)

Nanti saya cuba buat nih tapi wa nak pakai mixer ler...nak rasa mcm sabun Axion pulak!

lizz said... Best Blogger Tips

haha klako tau..rasa sunlight tu yang tak menahan tuh...janji makan banyak yerdak...sunlight pun sunligtlah...
yang MD lak buat rasa cam sabun Axion lak yek tak menahan sungguh...

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

kek sunlight...hehehe...rajin sungguh PK ni

LydSunshine said... Best Blogger Tips

rasa mcm sunlight ke. sbb blend dgn kulit2 ke. tp kalo dh 3,4 biji masuk perut tu, maknanya sedap la tu.

shahdiana said... Best Blogger Tips

wah..memang macam mudah sangat je resepi ni...hajat di hati nak try berkobar-kobar..tapi tak tahulah jadi ke idak...

- AZIE - said... Best Blogger Tips

rajinlah...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Kek kat rumah Okje tak berapa nak jalanlah PK ....
Tapi kalau makan panas panas sedap jugak yek...buat sikit jer sekali bakar, sekali habis! mesti best!

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

sedap kek oren ni kutu. den ponah le buat sekali, jiran bagi resepi.

ado ko sunlight katenye... hehehe