Pixajoy

Monday, March 10, 2014

Home » Olivye Penyelamat

Olivye Penyelamat



Hari Sabtu lepas Aiman ada kem ibadah solat kat sekolah. Pukul 1 aku balik dari kerja ambil Aiman terus singgah kedai beli barang. Dari opis dok bersusun tiga menu dalam kepala. Sebab tak selera nak makan nasi aku masak koteaw kuah. Tak selera la konon, breakfast time aku dah makan nasi lemak bungkus siap tambah. Entry membawa korang bersedia untuk tengok makanan lagi ye, seperti kata masya, PK dan makan tak boleh dipisahkan.hehe..

Buat kesekian kalinya buat sendiri puas makan campak je rencah ayam, udang, sotong, karot, sawi penuh mangkuk. Boleh tambah sampai sendawa tak payah buat muka kelat makanan seciput pulak tu tak sedap. Kalau makan luar en suami biasanya akan berkata, isteri aku ni semua benda tak sedap, apa yang sedap entah. Tapi sesekali memang kena jugak makan luar, menghabiskan duit laki kan ok je.hiks



Menu kedua olivye. Jangan tak tahu benda ni tengah menjadi fenomena dikalangan sahabat bakal besan. Lepas tengok AN buat, haku pun dan-dan ketaq tangan nak buat. Tapi aku punya versi bukan nak potong kentang lawa-lawa macam AN, nak parut kentang tu macam MD, aku hempuk je dalam bekas kasi pecah berderai. Kentang dan telur terus lunyai bersemadi bersama. Rupa agak tak menarik, tapi bila masuk je dalam mulut terasa cukup heaven bagai resepi asal olivye ni ana yang punya.haha.



Resepi Olivye versi PK : Rebus 4 biji kentang + 3 biji telur + 1/2 karot yang di dadu + 8 batang sosej. Lenyek kentang dan telur bersama. Masukkan karot + sosej yang dipotong + garam + mayones. Siap!

Lepas buat Olivye baru cadang nak masak menu ketiga, tup-tup tengah dok masak bubur Afia, gas pulak habis. Nama je ada tong gas lebih tapi tak pernah beli gas buat stok siap-siap. En suami kerja esok sajalah fikir pasal gas. Nak keluar semata nak beli makan malam memang tak arr. Ber dinner la aku hadap roti dengan olivye sebagai penyelamat. Nasib baik sempat buat olivye kan. Kalau tak mau bergoncang perut aku satu malam tak makan.






16 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Haha... mujur sempat ada menu berkarbo ya.. selamat. Mmg kenyang kan makan ni. Kawan2 di sekolah pun dah cuba benda ni. Mmg jadi fenomena nampaknya ni... hihi. Banggalah besan awak tu ya.. pencetus revolusi....

ha..lain kali kena refill tong gas tu ya.. sedap cakap orang, kami ni lagilah.. ada satu je tong gas.. hihi. Semakin rajin masak pun tak insaf lagi nk mencari tong gas ke dua..

- AZIE - said... Best Blogger Tips

olivye tue baru pertama kali dgr nie, mkn gitu je ehh? ke mkn dgn roti?

LydSunshine said... Best Blogger Tips

sama la plak gas memasak habis hari sabtu tu. tengah reneh sup ayam dan tgh tumis sambal lada utk buat sambal bilis.

oliyve ni nanti nak buat jugek. sbb mmg suka yg ala-ala potato salad gini. nyum sedapnya.

Sue Bee said... Best Blogger Tips

mmg sedap la kalau mkn dgn roti bantal ni..yummy

lizz said... Best Blogger Tips

Nyum sedapnyer...nak buat jugala menu bakal besan pk nih...bebudak ni mesri suka..

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

diner omputih lah..
suami jenis kenyang perut tak pe..
laki kita kena telan nasi je.

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

sedap nampak sotong tu...senang nampaknya cara buat Olivye tu...x pernah rasa...boleh cuba nanti

rohalili hassan said... Best Blogger Tips

adoii tak boleh jadi ni, tu hari pi terjah MD tuan punya resipi olivye kata kat depa nak buat..tup tup tak buat jugak...now pi terjah PK pulak ada resipi olivye lagi his his..nampak gayanyer perkataan yg sama la aq cakap yer PK...nak buat, but ntah bila kejadiaannyer ermm..

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

hat olivye..eh betul ke eja ni..pes time fyzz tau..btw PK ni mmg rajin masak..cayalah tau...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Tak sangka besan yang satu ni ganas orangnya. Kena hempuk segala kentang, telur tu sampai lunyai bersebatilah sangat bersama-sama, ya. Tapi takpa PK. Yang penting perut kita tak lapar dan sedap aje masuk dalam mulut. Nak buat versi kentang terlentang ke terlungkup ke, suka hati awak ler. MIL kita tak komplen punya resepinya dah berkecai dek perempuan2 Melesya yang suka masuk dapur nih!

Untung anak kita mak mentua dah pandai buat olivye (kalau tak tahu mmg nak kena hempuk ler resepi sikit punya senang) tapi kesian pulak kat awak PK, anak kita tak makan olivye ni. Menjuih aje mulut tolak segala mixed vege, kentang dan telur!

sal ya said... Best Blogger Tips

sedap tu...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

memasing dah menerai Olivy minah kentang nampaknya ni....harus nak mencuba jugak ni...kalau makan dengan western food mesti sedap kan!

anamizu said... Best Blogger Tips

fuhhh drooling pulak tengok Olivy tu. mcm mash potato gak la kot no PK? tp yg ni versi dadu2 =P

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

wah menu2 ringkas & sedap ni!

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

nasib baik ada penyelamatkan.. yg tu pun dah nampak sedap tu :-)

Masya said... Best Blogger Tips

BARU KU TAHU NAMA OLIVYE HIHIHI.. PERNAH MAKAN.. TP KENTANG DIA MMG X HANCUR MCM NI.. OKLAH SETUJU INI RESEPI MUNI YG PUNYA KOHKOHKOH