Pixajoy

Friday, October 09, 2015

Home » Aktiviti Sorting dan Kebaikannya

Aktiviti Sorting dan Kebaikannya



Sorting ialah suatu aktiviti penyusunan dan pengasingan objek mengikut warna, bentuk dan jenis. Aktiviti ni bagus tau untuk membantu anak faham konsep sama dan berbeza. Sambil tu anak juga belajar mengenal warna. Bermain dengan warna macam kita sedia maklum bagus untuk minda, dan untuk stimulate mata anak.

Tak payah nak keluarkan modal pun boleh guna barang yang sedia ada kat rumah. Banyak aktiviti kita boleh apply dengan anak. Alat mainan, barang dapur, alat tulis contohnya. Kali ni ibu cuma guna socks dan kasut Afia masa baby. Buat simple activity je yang penting anak happy, boleh adapt dan ikut arahan.

Ibu bahagikan kepada dua bakul minta Afia matchkan kiri dan kanan.

Jom tengok aksi si bambam. Susah nak snap semua gambar goyang due to keaktifan anaknda Afia bergerak melakukan aktiviti.






Pic last nampak tak keterujaan dia dapat siapkan semua. Goyang habis gambar. Well done Afia!

Kami buat aktiviti ni sebelah petang beberapa kali juga ulang. Suka Afia setiap satu dia matchkan mesti  dia jerit yey dan sebut pandai. Tak payah ibu puji, sendiri tu dia praktik apa yang ibu selalu buat.


Mai malam Afia sendiri ajak ulang aktiviti sama pastu siap pakai socks sendiri. Secara tak langsung  aktiviti macam ni ajar anak berdikari juga.







8 comments:

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

rajinnya dier..

aizamia3 said... Best Blogger Tips

alololo.. comellah awak.. kite geram tengok.. ;)

lieyalatif said... Best Blogger Tips

good job afia....budak bijak!!

cik puan kutu ni mmg aktiviti yg bagus...ala2 homeschooling jugak nieh...byk aktiviti yg ade sebenarnye... bagus buat aktiviti2 gini sbb merangsang otak kiri n kanan anak2.....

eima said... Best Blogger Tips

bgsnye ko kan .... alisha tu kecik2 time rajin aku mls skrg ni aku rajin die plak mls ... kuikui .... seba baik die tak bosan baca buku .... praktik as teacher mama as a alisha at school

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

bagus bagus.. nice sharing pk..
afia mmg ank yg bijak :)
blh bygkan bila kita sebut pandai anak mesti suka pastu tepuk tangan
dh nmpak dkt rania. bila kita puji sebut pandai, dia tepuk tangan pastu dok la ulang buat..

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Masa Aiman pun PK buat macam ni tak? Aiman nk ikut ke? Saya tau juga pasal kebaikan aktiviti gini tapi masa saya buat, anak2 lelaki saya ni macam tak minat. Last2 sebab tak nak diorang selerakkan benda yang diberi tu elok xyah buatla .. korang maij benda lain la nampaknya. Mama malas nak kemas banyak2

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Aisy Nasiha

Agaknya boy memangntak suka aktiviti camni kot..afia dia suka

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Sambung lagi mengomen, PK. Nampak tak betapa rajinnya kita blogwalking bila sampai masa ^_^

Bagus Cik Pia ni rajin sungguh belajar. Tapi satu aje nak tanya, masa cikgu aka ibu Cik Pia ni mengajar, dia kat mana yerk? Tengah terlentang atas sofa beri arahan ke apa?

Curious sangat nak tau! Hehehe!