Pixajoy

Saturday, April 13, 2013

Home » Susahnya Nak Cari Nama Anak

Susahnya Nak Cari Nama Anak




Sebenarnya bukan senang nak mencari nama untuk anak. Nama ni kan satu doa. Kena la pilih yang sedap, senang disebut dan yang paling penting punya makna yang baik.Tengok nama anak orang lain sedap-sedap je bunyinya.

Tugas memberi nama anak memang hak suami, tapi en suami pun dok blur nak letak nama apa. Kalau boy langsung takde modal nama yang sesuai. Oleh kerana jantina baby masih menjadi tanda tanya, aku kena la prepare nama untuk boy dan girl. Nanti senang biar beliau pilih nama yang sesuai.

Dulu boleh la rilex tak fikir pasal nama anak semua. Sekarang dah dekat nak bersalin ni rasa naik gabra dah. Aku sampai terjaga tengah malam dok terngiang bermacam nama yang dah disenaraikan, tapi still tak tahu nak pilih. Semuanya macam tak sesuai. Macam tu sekali penangan nak mencari nama untuk baby. Tolong!!hoho..









18 comments:

iietamalek said... Best Blogger Tips

Pilihla yang terbaik yer...

umi alya said... Best Blogger Tips

akakpn blur jer bab nak pilih nama

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

nanti bile sampai masanya ade la tu

:)

lizz said... Best Blogger Tips

saya dulu pun sama ssh nak carik nama...punya la banyak list nama-nama yang maksudnyer best2 sangat..

orang kata Namalah yang anak2 bawa walau ke mana jua mereka pergi sejak dari hari pertama dilahirkan hinggalah ke akhir hayat.

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Perkara biasa ibu-bapa yg akan menerima kelahiran baby utk era ini. Macam-macam nama baik yg ada dlm buku pilih ajelah...

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Letak aje. Asal makna dia baik. Cuba tanya aiman. Apa nama kawan2 sekolah. Mesti dpt idea. Nama budak2 skrg ni sedap2. Makna pun baik2 aje

Tihara said... Best Blogger Tips

kena pilih yang maksud bagus2..insha Allah :)

azura said... Best Blogger Tips

pilih yang baik dan maksudnya terbaik...

Aimaniman Ezaiza said... Best Blogger Tips

Akak bila anak dah lahir baru terhegeh2 nak cr nama .. time tu br pasti nama boy ke girl...

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Semoga dipermudahkan urusan PK utk cari nama baby. Kalau ibu Yusuf suka nama2 klasik.. Contoh, Yusuf dan Maryam.. Hehe..

NzA said... Best Blogger Tips

semua nama anak2 akak serahkan pada suami..yg plg kelakar masa awal prkhwinan suami dh siapkan list nama utk 5 org ank perempuan n 5 org anak lelaki...dia rahsiakan dr akak...hr ke 7 masa majlis aqiqah baru akak dpt tahu nama 5F tu.dia umumkan dlm majlis rasmi gitu...aduyai kelakar + suspen je....

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

hehehe...sampai camtu sekali ye PK..
cer cari nama yang sama padan ngn abg atau kakak nye...

transformed housewife said... Best Blogger Tips

nama yg ada makna baik dan senang disebut supaya bila panggil pun tak perlu dipendekkan sampai hilang makna nama tu.

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Akak dulu pun sama....susah jgk nak cari nama kan....buatlah pilihan yg terbaik...

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Harap nama yg di pilih nti terbaik buat baby yg bakal lahir..insyaAllah! :)

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

husna nasihatkan cari yg senang di sebut..cth, irwani jd wani..sedap di sebut tp nnti mkna jadi lain..

all the best kak murni..=)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

cari nama yg bolh panggil nama penuh... mksd saya mcm aiman tu...

Nora Karim said... Best Blogger Tips

betul2 nama tu doa... tak pe PK, pilih slow2.. nanti dah dkt masa nak daftar nanti dapat la namanya...

psst: org kata, elok juga kalau bertanyakan pada para alim (macam imam ke..) untuk beberapa cadangan nama... ada berkat kat situ...