Pixajoy

Monday, April 15, 2013

Home » Lipstik Avon Merbahaya?

Lipstik Avon Merbahaya?





Lumrahnya lipstik seakan benda wajib yang perlu dimiliki wanita even sebatang. Aku bukan suka sangat bermekap ni semua. Setakat lipstik tu tipu la kalau tak pakai. Yang ada pun dua tiga batang je. Tu pun jarang sangat tempek kat bibir. Perasan tak orang yang dah biasa berlipstik kalau tak pakai muka jadi pucat macam zombi. Lebih teruk lagi ada yang sampai bibirnya hitam. Tanpa bukti kajian pun aku rasa lipstik ni beri kesan buruk gak la. 

Aku terbaca di facebook yang lipstik ni ada yang mengandungi plumbum. Semakin tinggi kandungan plumbum, semakin tinggi risiko menyebabkan kanser. Yang buat aku cuak sikit, kononnya lepas depa ni buat ujian, lipstik keluaran AVON dikatakan mempunyai plumbum tertinggi. Dah la selama ni lipstik aku banyak jenama AVON je. Tak tau la ni propaganda nak menjatuhkan AVON ke apa. Aku tak buat research lagi pasal kesahihan benda ni.haha tak menahan ayat macam reporter.

Senarai jenama lipstik lain yang mengandungi plumbum adalah:

CLINIQUE
ESTÉE LAUDER
SHISEIDO
RED EARTH (Lip Gloss)
CHANEL (Lip Conditioner)
MARK AMERICA
MOTIVES
LIPSTICK

Kalau nak pastikan lipstik korang ada plumbum ke tak, boleh cuba eksperimen ni :

1. Sapukan sedikit gincu pada tangan
2. Letakkan cincin emas pada gincu di tangan
3. Jika perubahan warna gincu kepada warna hitam, gincu kita mengandungi plumbum.


Selamat mencuba.hiks.




28 comments:

lady scooter said... Best Blogger Tips

petua yg bagus tu.. boleh try nanti...

boleh saya copy entry ni ke blog saya?

izan mama mia said... Best Blogger Tips

nasib baik dh lama bertukar ke jenama lain..avon ni sejak dl lagi,...gincu dia dikhuatiri...

Masya said... Best Blogger Tips

bbir sy mmg x rasi dgn lipstik avon mudah lebam... walaupun ahli jadi mg xde koleksi lipstik avon.. tq kongsikan info² pasal lipstik lain tu yer...

CtAyue said... Best Blogger Tips

oo ye ke? sy pun byk lipstik avon..mmg dr dulu suka pakai avon je..nk try tgk lah nt cara2 uji tu..hehe..

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

ooo ye ke??

baru saya tau akak kutu...

lipstic avon memang tk kena dengan jiwa saya.

bukan saya memilih tapi pakai macam ada rasa lain.

saya berkenan jenama revlon. tu je yg sedap pakai.

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Sebaiknya bila dah tahu jgn guna lagi..

Tihara said... Best Blogger Tips

lipstik avon memang tak pernah sesaui dgn akak..akak boleh pakai maybeline je, sebab bibir akak jenis sensitf dengan plumbum kots..kena siasat lagi nih

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Tiap hari akak pakai lipstik..kalau tak pakai mmng muka pucat lesi jer...
Akak pakai clinique....kalau betul, mmng kena tukar produk ..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Ada juga terbaca info ni di FB..seram plak! mcm2 bahan kimia skrg ni..semua nya membawa kemudaratan kepada kita pengguna..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Dulu penah la try pakai lipstik jenama nie tp memang xboleh... Bibir jd kering n mengelupas... Sejk dr tu memang xguna dh jenma nie sebab dh 2, 3x try tp still jd macam tu... P klinik doktor kata elergi...tp klu pakai jenama lain xpa pulak.... Hmmmm...wallahualam.... Sekadr share pengalaman....

NzA said... Best Blogger Tips

dari pngalaman akak yg pakai lipstik a**n tu ada benarnya...lama2 bibir mengelupas n jadi lebam....huhuhu....ttp xtaulh..mayb xsesuai dgn bibir akak kot...

Nastyna said... Best Blogger Tips

Percaya tak saya dah at least 5 tahun tak memiliki sebatang (ker) lipstik pun. Tapi my mom tak boleh hidup tanpa lipstik, kalau dia tak pakai macam u cakap tu la, macam zombie. heheh

eita said... Best Blogger Tips

mujur ita jenis yang langsung tak calit apa2 kat bibir

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Baru tau ni. Tapi fiza kurang guna lipstik..

lizz said... Best Blogger Tips

chanel pun ader ek...nanti nak try la eksperimen tu..

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Dah lama dgr ttg lipstik Avon ni. Dr zaman kanak2 lg ;) pernah pakai org punya sekali dulu. Panas. Tak tahan. Tgk org yg selalu pakai lipstik Avon ni, bibir jd pucat. Wallahuaklam ttg ada plumbum atau tak. Yg saya tahu pucat bibir bila guna.

iietamalek said... Best Blogger Tips

nasib baik tak pakai lipstik..tapi pakai lip balm selain dr jenama di atas..

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

lipstick avon je yg boleh percaya pon selama ni kak murni kan..huhu..

Tuan Juhaida said... Best Blogger Tips

Oo tq share ye.mmg kena lebih bhati2 lepas ni utk pilih kosmetik.sy guna lipstick The Body Shop.body shop against animal testing

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

dh lama xda lipstick, ada lipgloss je

Nora Karim said... Best Blogger Tips

semua lipstik yang disenaraikan saya tak pakai...hahah saya pun tak berapa suka pakai lisptik...

sal ya said... Best Blogger Tips

tu la. kat fb tersebar luas pasal benda ni.

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

kutu dah eksperimen ke kat lipstik avon tu?

hanie pun ada gak avon tp mujur satu je... hewheww... ok la nk try sat

si tomato oren said... Best Blogger Tips

saya dah try takde efek apa pun..huhuhu

Anonymous said... Best Blogger Tips

Saya dh lama pkai lipstik avon tpi tidak ada ape2 masalah pun..

beautified by MK said... Best Blogger Tips

nice info..patutla bibir asyik nampak lebam je pas pakai lipstik..lg plak x sakit so sy continue je la..tp pas tukar lipstik mary kay plus pakai lip mask, bibir dah merah smula..alhamdulillah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Assalam sis2 semua...bertukarlah kpd lipstik 05,kluaran Ana Edar,produk keluaran org islam, mnggunakan bhn2 smulajadi sprt lilin lebah,madu dsbgainya. Warna mngikut darah kita n mnyerlahkan kcantikan s/j stp wanita. Yg pling ptg halal dan sah solat.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Saya test lipstik Avon dgn gelang emas...tp x de perubahan warna kpd warna hitam. Be bas plumb um la ye?