Pixajoy

Wednesday, September 30, 2015

Home » Resepi Roti Manis Gebu

Resepi Roti Manis Gebu



Entry resepi lagi. Mood diet dah kelaut dah.haha..

Aku kira ni resepi roti yang paling mudah tanpa perlu bread improver, boleh guna mauripan saja, resepi yang aku cari-cari selama ni. Pertama kali buat dah jadi. Lembut dan naik elok kejadian rotinya. So aku nak share resepi mana tau ada yang senasib dengan aku tak pernah tau apa kebenda bread improver. Nak cari kat kedai pun malas kan.hehe..



Resepi Roti Manis Gebu :

Bahan A - 1/2 cawan air suam + 1 peket mauripan + 1 sudu tepung gandum + 1 sudu gula, kacau sebati dan biarkan sampai berbuih.

Bahan B - 2 sudu butter dicairkan

Bahan C -  15 sudu gula + 1/2 cawan air dijadikan sirap.

Cara-cara :
Satukan 3 cawan tepung gandum dengan bahan A B C uli sampai jadi doh yang kenyal. Agak-agak la jangan keras or lembik sangat. After that rehatkan doh sampai doh naik gebu. Bulat-bulatkan doh tak payah tumbuk terus susun dalam loyang. Biar lagi dalam 1 jam sampai doh kembang semula pastu boleh bakar dalam oven.

Tada...

Again bukti kegebuan tanpa edit.hihi


Afia suka pulak makan roti ni. Aiman kata boleh ke Aiman nak cicah dengan sambal. Ye la roti ni kosong dan manis je kan. En suami siap request suruh masukkan jem. Nantilah bila repeat buat lagi boleh try. Aku suka je makan roti kosong macam ni. Sedap...








13 comments:

Lea Ismail said... Best Blogger Tips

tak pernah lagi buat roti ni. tunggu kerajinan melampau dulu. ...

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

memang jeles dengan kerajinan adikku ini..
kak sura ni dah lama nak buat..tapi dok berangan jer..kali ni mmg tak leh jadi..nak buat jugak.. nak amik resepi ni..nak amik mood orang rajin kat sini..:)

eima said... Best Blogger Tips

wei roti pun ko pandai buat ... terer betui la

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Bila dah ada yg request kena buat lagilah nampaknya:)
Kalau kakak pun suka yg kosong macam tu juga.

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Lama mak tak meroti weyh....nak merotilah jap lagi....
Yg lainnya rasa buh tepung dlm larutan yis tu ek PK .....selalu yis ngan gula jer kan.....

lieyalatif said... Best Blogger Tips

lieya mmg takpenah buat roti.....kalo ade mauripan tu mmg balik2 donat ajek laa hahaahah.... sedap roti manis kosong gini..cicah teh o ke kopi o pun dah cukup sedap pada lieya...ape ntah lagi kalo dpt sambal...seloyang leh abis sorang ni hahaahahah

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

ada simpan siap2 resepi Roti ni..tapi belum lagi buatnya...
rajin betul PK... :)

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

pandai meroti roti sarang lebah tu je setakat ni.lain lain roti blm pernah try buat lgi .
kalau kosong gini suka buat cicah dgn milo ka kopi ka sedap nya lahai :)

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

tengok resepi ni, macam mudah je.. hihi.. ayat kemain ya.. kalau ada kerajinan saya buat, pasti saya buat satu entry khas nanti.. sekali sekala ada kawan bawa roti homemade macam ni, memang berebut-rebut kami makan kat sekolah

Nora Karim said... Best Blogger Tips

hahahahah kita sama... saya pun tak tau bread improver tu hape... hahahaha nak kedai kek mmg tak la.. kang org pandang atas bawah pulak stakat nak bread improver kan... huhuhuh senang nmpk resepi ni.. nak try jugak lah nanti...

nini said... Best Blogger Tips

Nampak cam sodapppp je niii...gerammm pulakkk nengokk

nini said... Best Blogger Tips

Nampak cam sodapppp je niii...gerammm pulakkk nengokk

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Tak rajinlah PK nak meroti. Entah bilalah agaknya kerajinan tu datang. Nak main tumbuk-tumbuk doh tu lagilah malas. Nak uli pun malas. Hahaha!