Pixajoy

Thursday, September 10, 2015

Home » Ajar Anak Mengira dan Kenal Nombor

Ajar Anak Mengira dan Kenal Nombor



Afia dah pandai kira tapi belum kenal semua huruf. Yang lawaknya nombor zero sebolehnya dia kata o, bukan kosong. Marah sungguh kalau ibu kata o tu kosong. Siapa cikgu sebenarnya ni cik pia oi.hahaha

Semua aktiviti yang ibu buat cuma guna bahan terpakai, apa yang sedia ada kat rumah. Idea dapat dari facebook sharing, mana agak yang macam senang dan sesuai ibu save masuk galeri pastu cuba buat.

Excited Afia sekejap je pastu keluar la perkataan "tak mau...". Takpelah nak, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan. Ibu pun bukan nak expect budak dua tahun macam Afia ni kena tahu serba serbi, kena paksa buat worksheet books macam Abang Aiman.



Counting Carrots

Pizza Slices

The Learning Number Tree

123 teach with me

Cik Sotong

Board Number

Video Afia kira. Yang ni guna batu. Kira pun tak sampai sepuluh batu habis.hehe


Ibu dan Afia selalu main mengira anak tangga masa naik rumah, kira gula-gula, kira mainan, kira water colour abang Aiman dan banyak lagi aktiviti mengira secara spontan. Pendek kata kalau tak rajin sangat pun, proses belajar mengira boleh je dibuat secara tak langsung dengan aktiviti harian.







12 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Selamat berjaya cik pia.. gigih ibu awak buat benda2 ni, insyaAllah cepat la nanti cik pia pandai baca... sukala tgk bbm PK buat ni.. nampak menarik dan kemas tau..

tiga lalat said... Best Blogger Tips

rajinnya makk ., ;p

syida said... Best Blogger Tips

Salam PK,

saya suka carrot, pizza slices dan cik sotong tu...comels!

segar bugar bijik mata menyinggah sini selepas berminggu2 cuti blogging & blogwalk :)

Lea Ismail said... Best Blogger Tips

Adli ni kalau kita ajar sekejap je dia fokus lepas tu buat kerja lain. Tapi bila dia main sorang-sorang, bagi dia barang untuk mengira dia boleh kira 1-10 dan one-ten dengan lancar.Pernah dia minta syiling nak letak dalam tabung dia kira satu2 siling tu. Kira 1-10 masuk tabung. A B C kalu nyanyi tu dah setengah dah. Yang dia betul2 kenal huruf A-M je. Yang lain tak kenal lagi. Rumah macam tadika dah dengan poster huruf2 ni. Kalau dia rajin berdirilah depan poster tu sambil nyanyi A B C dengan tarian sekali. Pelan2 nak ajar mereka nak push sangat pun dunia mereka sekarang tengah nak main nak explore semua benda.

SalbiahM said... Best Blogger Tips

ajar yang simple-simple je PK..yang penting dia have fun.nape Afia makin montel ni?hehe

eima said... Best Blogger Tips

wahhh bagusnya ... mak die kreatif dan rajin ...

Sue Bee said... Best Blogger Tips

pandai Cik pia..btw..alatan bantuan mengajar PK tu semua nampak comel dan menarik

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Ini dah kira rajinlah, PK. Berusaha sungguh walaupun kata anak baru 2 tahun. Kita ni anak dah 4 tahun pun masih main-main lagi belajar. Nak sesak nafas tau kalau mengajar si kecil tu!

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

rajinnye kamu wahai puankutu...

kipidap okeh... inspired walaupun hanie dah ramai anak :)

lieyalatif said... Best Blogger Tips

Bagus cikpuan kutu....lieya sokong homeschooling ni.... nanti bile afia dah masuk.kindy betul2 die dah pandai sikit....lagi cepat die belajar nanti.....

Skrang boleh cari bahan2 belajar tu kat internet...ramai yg share kaedah2 home schooling....leh kite tiru....good job cikpuankutu....

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Kerlas ko nyah hihi....Bagus ni kalau import jadi cikgu tadika .......Sebenarnya kita ni nak kena kreatif kan kalau nak mengajar anak anak Ribena ni...barulah dia minat. Barulah cepat masuk ilmu tu...Untung Cik Pia, ada mak super rajin cenggini tau

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

menarik.
tenkiu pk.
nanti nak buat mcm ni nak ajar rania.
nak nak picca karot tu.
i like :)