Pixajoy

Sunday, September 25, 2011

Home » Lawak Ujang Benar - Benar Berlaku

Lawak Ujang Benar - Benar Berlaku



Alkisah aku dan Aiman baru balik makan. Aiman merengek lapar walhal petang tadi aku dah masak mee goreng mamak. Tanpa perlu memikirkan menu apa perlu aku ketuk-ketuk untuk si chubby, aku dapat idea nak pergi beli burger saja. Ala stall burger kat seberang jalan rumah aku nie kan dekat.


Aiman setuju dengan idea bernas aku. Lalu tanpa berlengah aku menyaruk blouse yang aku pakai ke kerja pagi tadi. Tudung yang sama juga aku kenakan tanpa sempat melihat cermin segala. Muka pun memang dah kompem la tak berbedak. Selekeh kan aku? Nasib blouse belum masuk raga baju kotor. Hentam sajalah.


Kami hanya berjalan kaki. Malangnya stall burger tak buka. So aku ajak Aiman ke kedai makan yang berdekatan, betul-betul depan jalan masuk rumah aku. Aiman kata nak mee goreng mamak macam aku masak petang tadi. Sedap kot tu yang nak menu yang sama. Adoi terpuji masakan sendiri.haha..


Mula-mula rasa nak bungkus, sambil duduk dan menyelak menu Aiman tiba-tiba berubah fikiran bila melihat segala macam menu western food. Katanya nak french fries dan air laici buah. "Kita makan kat sini lah ibu".  Akur dengan permintaan si chubby, aku pula dengan rambang matanya terorder roti sosej. Ter ok! Tak sengaja.kehkeh.


Kedai nie besar tapi aku langsung tak teragak nak singgah hinggalah hari nie. Patutlah, harganya pun boleh tahan cekik darah. Masa aku sampai, cuma ada sepasang kekasih yang sedang enak di lamun cinta sampai tak sedar aku dok usha mereka berbalas suapan persis makan beradap. Berhadapan dengan aku, ada sepasang lagi kekasih berbangsa india dan nampak sangat friendly. Siap senyum-senyum dan terhibur dengan keletah Aiman. Pekerja kat situ yang aku nampak adalah dalam 5 orang. (boleh tahan juga daya pemerhatian aku yer)


Sampai saja hidangan. Aku share roti sosej dengan Aiman. Makanya french fries cuma terusik sedikit. Dalam menikmati hidangan datanglah sekumpulan ahli masjid lebih kurang 4 ke 5 orang. Tak menarik sangatlah aku nak usha apa yang mereka buat. Maka pemerhatian aku terhenti di situ. Selesai roti sosej di ngap oleh aku dan Aiman, aku mintak bungkus bawak balik french fries dan kemudian membayar harga makanan. 


Aku dan Aiman pun berjalan pulang. Kawasan blok memang gelap, lampu pun serupa hidup segan mati tak mahu. Sehingga sampai depan pintu rumah baru aku perasan rupanya aku pakai blouse terbalik. Sila gelak dengan kebodohan aku yang tahap maksima. Macam mana aku boleh tak perasan dengan baju sendiri yang dipakai terbalik. Tu la asyik sangat memerhatikan orang. Malunya! haha..Taubat aku tak p dah kedai tu..


Moral of the story, jangan pakai baju guna lampu tidur, pasang lampu besar biar terang.







14 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

saya pon pernah alaminye pakai baju terbalik kak.. memang malu giler :) hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine
haha nasib tudung labuh cover,macam manalah boleh tak perasan..:)

Bigdaddyz said... Best Blogger Tips

haha mmg selalu berlaku bila nak cepat2 ...

chii said... Best Blogger Tips

heheh..tp kan..chii pernah dgr org tua2 kata..kalo kita pakai pakaian terbalik n tak perasan..maknanya ada rezeki nak masuk..betul atau idak..WA

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

wakakaka..agaknya indian yg senyum-senyum td senyum sbb nmpk kutu pakai baju terbaliklah gamaknya tu..


moral of the story: kena usha diri sendiri nih sebelum usha org lain hehehe (pesanan utk sy)

Tengku Puteri said... Best Blogger Tips

baju terbalik depan ke belakang ke baju terbalik yang dalam keluar akak? hehehehe....jangan p dah kedai tuh...hee

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Kikkih kih.. kelakar tul mak aiman ni.. tak habis baca lg dah gelak guling2 dah ni.. ada bakat.. :D

yayath said... Best Blogger Tips

hahha~~kelakar la akak ni:)

ehhh...tapi yath pun pernah pakai baju terbalek la kak...da la siang2 hari...dan yang terperasan yath pakai baju terbalik ialah encik tunang..hahha~~malu je..sebab die tegur depan bakal M.I.L tuh...:)

Eryati said... Best Blogger Tips

erm..sy pun pernah dan tetiba ada org tanya saya...berapa nombor? huhu? bingung..baru saya tahu...dorang mintak nombor ekor...ekekekek

alif ismail said... Best Blogger Tips

hahahah...stakat ni alif tak penah lagi alami benda nih... tak tau lah 1day nanti bila dah tua dan nyanyok..hihi...

Ila said... Best Blogger Tips

hahahaha..tapi dulu kan ila suka pakai baju terbalik..dulu gaya tu glamor..kiranya macam nak bagi sama rata lah kat baju tu...hrhrehr

hyz said... Best Blogger Tips

maap pn kutu, saya tergelak.. terr ye x sengaja... nak tersembur kerepek2 dlm mulut saya ni...

msredcheesecake said... Best Blogger Tips

isk isk...melampau selekehnya... baju pun terbalik... hheee... takpe..pesen baru...

eiela said... Best Blogger Tips

ya allah,,serius malu nih. saya baju terbalik tak pernah lagi, tudung terbalik pernah la. hehe