Pixajoy

Wednesday, April 11, 2012

Home » Gegaran Ini Rupanya Gempa Bumi di Sumatera

Gegaran Ini Rupanya Gempa Bumi di Sumatera

 
Walaupun cuti umum, sudah kebiasaan orang macam aku ni kerja. Hari ni kerja petang. Aku di pejabat sedang  mengadap blog tiba-tiba terkejut bila terasa kerusi yang aku duduk bergoyang. Teringat pula kejadian tsunami yang berlaku dulu. Waktu tu aku masih belajar di Merbok. Gegaran yang pertama lebih kurang sama macam yang aku rasa tadi. Aku ingat aku pening sebab bila tanya Aiman ada rasa gegar tak dia hanya menggeleng. Budak 5 tahun apa tahu. Tahu tengok kartun je! Dari tadi suruh buat homework tak siap-siap.hehe..


Tiba-tiba aku terima panggilan dari kawan sepejabat bertanya tentang gegaran. Sah aku tak pening! Lepas tu aku telefon FIL dekat Alor Setar tapi beliau kata tak rasa. Dekat facebook, ramai yang update status berkenaan gegaran yang berlaku. Dari Alor Setar sampai Penang pun rasa gegaran tu. Kemudian FIL pula telefon katanya area rumah abah tak kena tapi area lain ada yang rasa gegaran. 


Ini aku copy paste dari SINI 


Gempa Bumi 8.5 SR Guncang Aceh, 11 april 2012 - Gempa di Aceh 8.5 SR, 11 april 2012 Baru saja terjadi gempa dengan kekuatan 8.5 skala ritcher, di dekat pulau sumatera. Gempa terjadi di sekitar lautan. Kami belum mendapatkan info secara lengkap, Informasi ini masih akan terus kami update. Berita terbaru menyatakan bahwa beberapa waktu yang lalu terjadi gempa dengan kekuatan 8.5 skala ritcher, yang berpusat di dekat pulau sumatera. Gempa terjadi di sekitar lautan. Gempa bumi mengguncang Banda Aceh pukul 15.39. Guncangan terasa kuat dan menerus. Gempa yang terjadi saat ini berpotensi tsunami.Gempa juga dirasakan di Padang hingga Bengkulu.


Menurut Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika gempa ini berpotensi tsunami dengan kedalaman lebih kurang 10 Km. 

Lindungilah mereka dan kami disini Ya Allah..














25 comments:

Mrs.Yie said... Best Blogger Tips

banyakkan berdoa kepada Allah semoga kita semua di lindungiNya dari ancaman tsunami itu..

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said... Best Blogger Tips

Cik Bunga pon ade terbace pasal gegaran tu kat FB tadi kak... takut sgt kan, mcm2 yang dtg skang.. Allah huakhbar!

Tak sabar nak pegi kursus kawen minggu depan!!!! <3

diana said... Best Blogger Tips

dijangkakan stunami kat georgetown malam ni jam 9:11 malam..sama2 berdoa tak de apa2 yang buruk berlaku..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

risau bila terbaca amaran tsunami dah dikeluarkan tu... harap2 Allah lindungi semuanya...

eita said... Best Blogger Tips

nasib baik ita jauh...
harap takde apa2 kan....

kita pun keje hari ni...

tapi umah kakak kat kajang terasa bergegar jugak..tambah plok duk umah flat..

azura said... Best Blogger Tips

rasa nak nangis Puan Muni...tadi saya tidur memang tak rasa gegar...tengah tunggu berita tv

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

kat taman husna pon bnyak dok ckp2 tp husna plak x rasa..huhu..moga kita di bawah lindunganNya..Amin~

MulutPayau said... Best Blogger Tips

terbayang tragedi tsunami dulu......memang menkutkan....

Norsalmi said... Best Blogger Tips

Khabar terbaru, amaran tsunami ditarik balik. Sama2 kita berdoa agar tiada yg buruk berlaku..

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam Murni,

Itulah, Marya rasa takut sgt... Berdebar2... Moga semua dilindungi Allah... Kalau Allah kata jadi, maka jadilah... Tak boleh nak lari.. Apa yg boleh jgn putus berdoa, doa, doa dan doa... hanya Dia sahaja penyelamat kita...

Pssst... Awalnye bangun pagi? :)

So Shy Lady (SSL) said... Best Blogger Tips

Ya Allah lindungi kami. mari rmai2 bdoa moga tiada malapetaka blaku.

mama pipie said... Best Blogger Tips

mama tak terasa plak. masa tu tgh tido dgn syafi hihi.. apapun semoga Allah selamatkan kita semua. semaalam amaran gempa dibatalkan kan

mama pipie said... Best Blogger Tips

mama tak terasa plak. masa tu tgh tido dgn syafi hihi.. apapun semoga Allah selamatkan kita semua. semaalam amaran gempa dibatalkan kan

anisalya said... Best Blogger Tips

dekat HTAA pun rasa. my BIL ada kat sana. sis kata ramai jugak yg turun ke bawah. terkejut kot tiba2 rasa bangunan bergegar.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

eh.. muni rs gegaran tu ek.. sy sini xrs plak...

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

Semoga rakyat Acheh selamat...Sama-samalah kita berdoa kepada Allah...

SHAHZEE said... Best Blogger Tips

salam k.murni..

yela kat penang pun terasa.rumah sy pun bergegar kuat.terketar2 lari turun bawah..x penah rasa sblm ni,dah rasa baru tau mcmana takutnya org2 aceh bila kena gempa kan

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Kami tak rasa gegaran tu sbb dlm kereta yg bergerak..

Semoga kita semua dilindungi. Amin

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

tu la semalam tgh asyik ber-bbq ngan family baca news kat google kata ada gempa. dah la kuatnya menghampiri 9 kan. last tahun 2004 9.1 kan.

samapi malam aku patau status kawan2 kat utara kat fb. ada yg kata air laut kat pantai bt feringgi kat surut sgt la.tak henti berdoa. pagi pagi tadi bangun terus bukak news alhamdulillah takde pape amaran ditarik balik.

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

alhmdllh Allah mndengar doa2 kita kan kutu... amaran tsunami ditarik semula...

dan tak semua terasa gegaran tu.. Hanie rasa tp sekadar goyang2 saje...

puanbee said... Best Blogger Tips

Dasyat kan , bee tk rasa apa2 sebab jaga budak2 tu kot , riuh sgt dan bee pun tk duduk diam ..

gamaknya kalau duk diam2 mesti rasa tu kot

hyz said... Best Blogger Tips

alhamdulillah semuanya selamat..... risau gak mesia kena mcm thn 2004 tu... ngeri...

NzA said... Best Blogger Tips

amaran dr Allah utk mengingatkan kita umatnya....Syukurlah ianya sekadar amaran ....

jebengotai said... Best Blogger Tips

sejurus selepas gempa acheh..mexico dan lautan hindi mengalami gempa juga..

seram juga..

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

ira pn xrs..huu

smoga smuanya baik2 sahaja..:)