Pixajoy

Saturday, April 07, 2012

Home » Fakta Tentang Kelahiran

Fakta Tentang Kelahiran





  • Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.


  • Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.


  • Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.


  • 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.


  • Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.


  • Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak. 


  • Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.


  • Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.


  • Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

  • Setiap kesakitan ibu yang melahirkan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.    


* Sesekali layan entri copypaste. Puan blog sedang tintong. Harap maklum.hehe..












  

21 comments:

azura said... Best Blogger Tips

walaupun belum kahwin lagi tapi nanti dah kahwin memang nak terus ada baby...nak rasa macam mana rasaya kehamilan di rahim seorang wanita...walahh

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Subhanallah.. biarlah kesakitan yg tak tertanggung itu berulang, ibu yusuf ttp teringin nak bersalin lagi. Cuma belum sampai rezekinya.. mudah2han kita sama2 dpt merasainya lagi.. amin..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

sakit cam 20 tulang patah serentak...hohohho patutlah sakit...camana pulak kalau bersalin opret??

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

akak kutu ade prob ke?

Masya said... Best Blogger Tips

betapa hebatnya sebagai wanita yang mampu melahirkan yer.. ibarat 20 tulang patah serentak...

klcitizen cikgunormah said... Best Blogger Tips

best kalau dapat bersalin kan..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Ya Allah..... Mcm mana pulak ngan yg kene operate? X dapat ke phala sebyk tu?

chii said... Best Blogger Tips

20 tulang patah? sedangkan 1 tulang patah pun da rasa azabnya..inikan plak 20 kan

hyz said... Best Blogger Tips

bertuahnya mereka yang bernama wanita. tapi ada jugak yang x nak mengandung dan melahirkan... pelik betul....

saffiya_aleesya @ echa said... Best Blogger Tips

kesakitan masa bersalin = 20 tulang dipatahkan serentak..tapi Kuasa Allah kan alhamdulillah bila seorang ibu tu selamat melahirkan bayi dengan selamat!!!

Norsalmi said... Best Blogger Tips

Dah 5 kali melaluinya..
Alhamdulillah, segala kesakitan hilang selepas dgr tangisan baby..

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

memang sakit bersalin...huhuhu

NzA said... Best Blogger Tips

Bertapa pemurahnya Allah swt kpd umatnya trutama kaum wanita......
Syukur menjadi seorg wanita, dan brgelar ibu....

LYAfrina said... Best Blogger Tips

kagum dgn kehebatan seorg ibu

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

byk betoi darah kita yg keluar yer...

Awan Biru said... Best Blogger Tips

Itulah istimewanya menjadi seorang wanita dan seorang ibu.

Tapikan Sis, kenapa ya ada orang sanggup buang bayi mereka setelah penat mengandung dan kesakitan semasa melahirkan?

Munnafendy said... Best Blogger Tips

20 tulang dipatahkan sekaligus?? Ya Allah seriaunyaaaa....

tp kalau besar tu ganjarannya, sggup beranak 5..haha

anisalya said... Best Blogger Tips

ada jugak buat entri tentang ni. hebat kan kekuatan seorang ibu ni.

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

suke baca lg dan lg.. almaklumle manusia.. pelupa... ;)

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

sindrom baby blues tu camne?

almaklumlah tak pernah pregnant lagi...ngeeee

kak eila said... Best Blogger Tips

kisah cacing sejak2 ni buat kak eila teringat lama benor tak makan ubat cacing,so terus g farmasi beli untuk 5 orang termask ummi n abinya juga.sekaligus makan masa bulan 12/2015 .next...bulan 6 pula kami makan.yang kelakarnya anak-anak takut nak poo poo nanti keluar cacing katanya..hihi