Pixajoy

Monday, July 13, 2015

Home » Resepi Mudah Sate Ikan @ Lockching

Resepi Mudah Sate Ikan @ Lockching



Kebetulan ada stok ikan kembung tak laku kejung dalam freezer, dari buang baik aku transform jadi makanan sedap. Tempohari beli sate ikan, lidinya aku basuh dan simpan sebab berangan nak buat sendiri, akhirnya jadi jugak kan.haha..


Resepi Sate Ikan : Isi ikan + bawang merah + bawang putih blend sampai hancur. Tuang bahan blend ke dalam bekas, masukkan tepung ubi + garam + serbuk perasa, gaul sebati. Bentukkan ikut suka kemudian rebus dalam air yang mendidih. Dah timbul, angkat dan sejat. Cucuk pada lidi sate, bakar atas api, sedia dimakan dengan sos.


Aku tak sempat nak buat sos manisnya dah kalut nak masuk kerja malam. Next time kena rendam sate dalam sos baru sama feelnya macam beli. Aku bakar pakai pemanggang ajaib je ni. Sedap..Afia makan punya banyak, tak sangka dia pun suka, ingatkan ibu dengan abang Aiman je hantu sate ikan.










19 comments:

nasa mulia said... Best Blogger Tips

Cuba kalau goreng saja ikan tu mesti tak laku kan....jadi sate macam ini teruja semua nak makan.

tiga lalat said... Best Blogger Tips

salam ramadhan, tp sy kureng sikit nk mamam fishball jugakk ;p

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

ada jer idea pk nih..
sate ikan yang dulu ngan sekarang memang banyak beza..dedulu sedap isi ikan banyak..

Masya said... Best Blogger Tips

rajin murni buat .. mmg gigih betul ni, lgpun ada ikankan.. xdelah membazir buang ...

SalbiahM said... Best Blogger Tips

zaman sekolah dulu suka makan ni..buat sendiri pun best gak..dijamin bersih dan halal.

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

ah.. tgk resipi sellau mcm sennag.

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Rajin nya...bagus jugakkan ..tak lah anak2 jemu dengan yang biasa jer...

Salam Aidul Fitri buat PK sekeluarga...

LYAfrina said... Best Blogger Tips

yummm..menarik ni.. buiasa beli y dh siap aje.

Salam Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

nyum... sedapnya sate ikan..selalu dok beli ja.. boleh buat nti ni..sbb selalu sgt ada ikan kejung kat rumah...hehe
Salam Aidil Fitri buat PK & anak2.. kosong2 ye...:)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Emmm... memang pandai aje mengolah jadi tambah sedap:)

Selamat Hari Raya dari kakak.. maaf zahir & batin.

Aniey Yusoff said... Best Blogger Tips

hurmm lepas ni mmg buat sate sendiri je la kalau tak asyik duk beli lokching ni je...anak3 mmg suka :)

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Sedapnya.. boleh cubalah nanti.
Salam Aidilfitri buat PK sekeluarga. Maaf zahir batin.

permatamama said... Best Blogger Tips

Nampak senang je,buat sendiri boleh dapat banyak.. Tq resepi

Syazana Zainn said... Best Blogger Tips

Salam. Klo kite, kite suka goreng pehtu cicah sos cili
Dap dap dap.

P.s: BW sini

BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)

Syazana Zainn said... Best Blogger Tips

Salam. Klo kite, kite suka goreng pehtu cicah sos cili
Dap dap dap.

P.s: BW sini

BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)

CintaHati Lina said... Best Blogger Tips

Sedapnya...esok last puasa 6 saya Jumaat nak p cari la ni..sedap2... apapun salam syawal semua... maaf zahir batin..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Pergh.....sate ikan pun buat....mmg terlebih rajin ni...
Tp betullah kalau ikan dah lama dlm fridge mmg tak sedap ek. Mmg elok sangat lew tu buat sate...
Salam Eidulfitri, maaf zahir batin PK....

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

buat sendiri.bestnya
saya dok beli kt tasik titiwangsa je..
kemahen la nk mmbuatnya.tunggu rania besarsikit nk buat sndiri juga la.. aamiin
thanks pk kongsi resepinya

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kesian kita, first time dengar nama lockching ni. Sate ikan rupanya...