Pixajoy

Saturday, February 04, 2012

Home » Terapi Air Putih

Terapi Air Putih



Kebanyakan orang yang rapat dengan aku mesti tahu aku sangat fanatik dengan air masak. Aku tak pernah menyediakan air bergula dirumah untuk penghilang dahaga Aiman atau en suami. Kalau ada permintaan dari en suami baru aku akan buat. Aku tak kisah kalau dalam seminggu aku tak mengadap air manis. Kalau ke kedai makan, 97% air pilihan aku adalah air suam. Kata en suami, bila tauke kedai nak kaya kalau order air suam saja?hehe.. 




Seperti yang kita semua sedia maklum, air putih atau air masak banyak khasiatnya pada tubuh. Ini terapi air putih yang aku jumpa : 


  • Minum 2 gelas air setelah bangun tidur dapat membersihkan organ-organ internal.

  • Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan dan ginjal.

  • Minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah.

  • Minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke dan serangan jantung.


Kawan aku kata minum segelas air selepas bangun dari tidur dan sebelum gosok gigi boleh awet muda. So, banyakkan minum air masak ye korang!
















24 comments:

Masya said... Best Blogger Tips

amalan minum sebelum tdo tu.. saya baru tau.. tq kongsi info berguna ni... lps ni blh buat lagi2 tang awet muda tu hihihihi...

Tengku Puteri said... Best Blogger Tips

owh...lepas nih kena byk minum air kosong la sy nih...hehe...

kakchik@ella said... Best Blogger Tips

bagusla puan kutu kalau kita blh amalkan minum air masak ni. No calorie dan baik utk kesihatan, kan.

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

saya ni tak selesa dalam mulut kalau x air manis dalam seharian... ahahaha... nampaknya kena praktis amalkan minuman air masak selalu kan mama aiman..

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

saya ni tak selesa dalam mulut kalau x air manis dalam seharian... ahahaha... nampaknya kena praktis amalkan minuman air masak selalu kan mama aiman..

So Shy Lady said... Best Blogger Tips

pkl 6am tadi dh mnum 3 glas air kosong ;D

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

betul3! jom kita amalkan minum air masak...

hatiputera said... Best Blogger Tips

amalan meminum air suam memang bagus untuk kesihatan tapi pastikan airnya dimasak terlebih dahulu.

padin said... Best Blogger Tips

erkk aku terbalik pulak, minum mesti bergula, air masak tu kadang2 sebagai penghilang dahaga lepas main bola... errr

azura said... Best Blogger Tips

saya memaksa diri minum air masak ni

fieda said... Best Blogger Tips

air masak mmg air yang paling bagus

rasanya kak fieda tak tau kot pasal result ga tu..kak fieda ni bkn alert sgt dgn result...hehehe..muni ingat tak link blog tu..?

fieda said... Best Blogger Tips

ooo..kak fieda dh cek dah...hadiah untuk ga tu dah sampai pun...mekasih muni..

puanbee said... Best Blogger Tips

yup sekarang bee dah mula bawa air kemana2 sahaja , utk sihatkan badan dan awet muda ..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Saya pun suka air putih. Suam.

Kalo nk diet, makan produk diet ke, air putih kena minum byk. Smpai 4-6 liter sehari. Biar air angkur semua toksin badan. Baru senang nk kurus.

-- entah bila la nk kurus ni

hyz said... Best Blogger Tips

kita sama la puan kutu. sy seminggu x minum manis pun x pe. sampai org sekeliling yang bimbang ngan saya x minum manis. haha

kakyong said... Best Blogger Tips

samalah kita kutu.. anak2 pun sama. dah terbiasa dgn air masak.. tu pasal gula 1 kg susah nak habis, kena simpan dlm petiais.. ;)

Apple said... Best Blogger Tips

minum air kosong ni digalakkan, especially suam. masa kita selesma, kita digalakkan minum air suam kosong sebabnya, gula melekit dan boleh menggalakkan pembiakan kuman dan penghasilan mucus (lendir hingus). Jd, akan lambatla nk sembuh selesma dan batuk berkahak tu. (lari tajuk ke? ke ada post tntg batuk berkahak??)
Tunang sy pun ske minum air suam. tak kira ke mana2, air suam juga yang dipinta kak. Lol. Dia gak xmakan ubat2an. hoho.. tp mmg dia sentiasa sihat selalu. :)

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

ira amalkan selepas bangun tidur tu..mmg xmiss..elok utk sistem perkumuhan juga..sbb sng buang air lepas tu..;p..ira la..ngeee

ok lepas ni nk order air suam juga laa..ngeeee

MaryaYusof said... Best Blogger Tips

Betul tu Puan Kutu, minum air kosong @ suam juga membakar boleh membakar kalori :)

Cara diet yg murah :)

NzA said... Best Blogger Tips

itulah kelebihan air kosong....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

saya ni pulak sgt kurang minum air.. adoiiii.. xtau nk wta camne dah.. kalu minum byk jwbnya setengah jam 4 5 kali buang air kecil...

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

bagusnyeee attitude kutu - minum air putih byk2 nih .. kami ni sume kuat minum air manis.. huhu... tp anak2 masih boleh juge minum air masak dlm peti sejuk klu ummi depa xbancuh air apa2

chii said... Best Blogger Tips

betul tu muni..byk khasiatnya minum air putih ni..

chii amalkan gak..minum air pas bgn tdo..ehehe..tp sikit je la..xde la sampai satu gelas..tp sebaik2nya..2 gelas..boleh membantu penghadaman..errr..betul kan?

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

dari kecik parent aku didik minum air sebaik bangun tidur.mmg segar giler rasanya. dan awet muda. betul ke. bagusla. hahahhaa..