Pixajoy

Tuesday, February 14, 2012

Home » Good Night Song For Aiman

Good Night Song For Aiman



Sekarang Aiman lagi suka aku bacakan buku cerita untuk dia, jarang dah ada aktiviti menyanyi sebelum tidur. Tapi ada sebuah lagu yang aku selalu nyanyikan untuk Aiman sejak Aiman masih baby. Bila Aiman dah pandai cakap, setiap malam dia mesti mintak aku nyanyikan lagu ni.





Try to sleep now,
close ur eyes, 
try to think of tomorrow.
All of us, wish you Good Night.
So I'm switching off the light.
One more hug, one more smile. 
Kiss u one, kiss u twice.
I'll be here, 4 a while,
Try to sleep now and close ur eyes...
GOOD NIGHT..


Aku sedar suara aku ni macam katak, tapi aku percaya bahawa suara ibu adalah suara yang paling indah buat Aiman. Aku juga percaya menyanyi untuk anak sangat banyak manfaatnya. Dengan bernyanyi, kita secara tak langsung memberi didikan kepada anakmelatih kecerdasan muzikal, kecerdasan verbal dan emosi mereka. 

Kecerdasan verbal ditemui dari kosa kata yang terdapat di dalam sebuah lirik lagu manakala kecerdasan emosi berkait rapat dengan pengolahan perasaan dalam diri anak. Menyanyi juga bukan sekadar mengeratkan hubungan antara kita dan anak, tapi lebih daripada itu. Bila batin antara anak dan ibu sangat kuat, Insyaallah akan mempermudahkan kita memberi didikan kepada mereka apabila dewasa nanti.(harap-haraplah)


*Anak korang ada lagu kegemaran?









33 comments:

nurpiska said... Best Blogger Tips

ni yang teringin nak ada anak tibe tibe ni.

Muhammad Saiazuan Norhalik said... Best Blogger Tips

mungkin bg seorang ibu mcm suara katak, tp bg seorang anak, ia seperti suara seorang idola :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

budak2 memang kalau nk tidor kena nyanyikan lagu ek kak :)

NzA said... Best Blogger Tips

so sweet...dan lebih bagus jika diselitkan dgn zikir2 yg dialunkan dgn lagu yg indah...InsyaAllah anak2 lebih tenang jiwanya.....

LYAfrina said... Best Blogger Tips

sweet sgt2...

Pen Biru said... Best Blogger Tips

dia tak bg nyanyi.."bicing la!"..dia kata

So Shy Lady said... Best Blogger Tips

hikhik tnyanyi sama plak.. anak2 dara ssl advance skit, 2, 3 hari ni seb tido slalu buat konsert nyanyi lagu bribu ssalan (smbil glak2, lps tu depa kiok)

Pia said... Best Blogger Tips

"hurmmm...tiba2 rasa ngantuk lak..heee...akak dulu kan ms ank2 masih kecik2 selalu nyanyikan ms diorng nk tidur..tp selalunya akak yg tertidur dulu..hahha...ada gak ank2 akk yg suruh bc buku cerita..akak tk suka bckn buku,tp akak cerita pandai2 jer...reka2 sendiri.."

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

alisha byk lagu kegemaran tapi semua nak lagu org besau2.. lagu budak2 macam lagu 3 kupang tu dia x excited sgt..hihii

LadyBird said... Best Blogger Tips

salam akak.. akak lagu ni pc lady xdpt dgr.. dgr slow jerk.. x dpt betul patah2 katanya,,

hyz said... Best Blogger Tips

rasanya lebih afdhal kalo pn kutu record nyanyian pn kutu n publish kat kami sume. =)

Munnafendy said... Best Blogger Tips

sy rasa nanti kalau nak dodoikan anak ni je lagu nya

"cak cekup udang gamit"

hahahahaha

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

dulu sy suka bacakan risya buku cerita sebelum tido - nk karang cerita sndiri mcm muni x pandai.


tp sejak dh ada anak kecik dh x boleh nk bacakan risya buku sbb sibuk layan adiknya je..


nyanyikan lagu utk tido salunya papa dialah - tp bisanya pakai lagu zikir je..


zikry ada lagu kegemaran - papaku pulang dari kota..suka dia tang pon pon

Apple said... Best Blogger Tips

wah.. bagus sekali..
Pnh terpkr, jika ada anak, nak mainkan lagu klasik. Sbb knn2, lagu klasik ni mampun meningkatkan kualiti otak/ minda bayi yg belum lahir. hoho..
Dlm bhsa ibunda sabah "yu yu yu Ceh labo nadur bulu, neh kuman bua fiaku.." lagu dodoian org tua2 kat cuu mereka, pasal tupai melalui pokok bambu untuk makan buah.

chii said... Best Blogger Tips

kalo nk best...record lagu ni..pastu on kan je..xyah nak nyanyi2..eheh

Farah Shamsudin said... Best Blogger Tips

ala, tak kisahla suara mcm ape pn.. yg penting anak suka kan?

azura said... Best Blogger Tips

takde anak lagi Puan Muni...nyani buat diri sendiri dululah

eiela said... Best Blogger Tips

saya pun tak ingat dh mak suka nyanyi lagu apa dulu2. hehe

Reena said... Best Blogger Tips

Alololo... suwit la ibu Aiman... Hehehe...

Kita tak sempat nak nyanyi. Selalunya bila suruh anak tidur dengan kita-kita sekali terus pengsan. Hehehe

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

betul tu suara ibu la yang paling merdu bagi anak. errrmmm..anak aku takde lagi nak nyanyi ni. tapi masa aku kecik aku suke dgr lagu bintang kecil di angkasa.

mykhalis said... Best Blogger Tips

anak Khalis? baru pandai tepuk amai-amai..hehe.. stuju.. suara emak jugak yg paling best di telinga anak2

Masya said... Best Blogger Tips

amir banyak sangat lagu kegemarannya.. insyaallah, kasanova-stacy, dll hahahaha.. tu belum lagi iklan kegemaran kat tv..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

aiman ada lagu kegemaran rupanya ye... menarik liriknya...

Mohamad Ridhwan Ruslan said... Best Blogger Tips

tetapi akak...jangan akak tidur dulu sebelum anak :)

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

hehe..bestnya..malam2 ada yg tlong nyanyi..tp diri nie dah besar ada lagi ka yg nak buat mcm tu..kah3..

last2..psang earfon je..ngeh3~

Mama Adam said... Best Blogger Tips

bestnya! suara ibu memang suara terindah. best la aiman, nak tido ada yang nyanyikan.

lagu feveret Adam..... entah. semua yang berirama dia suka. even mama wat lirik sendiri pun dia suka.

itulah kelebihan jadi ibu. anak kita adalah peminat kita no 1!

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

anak2 cik rose selawat Nabi jer hihihi

Norsalmi said... Best Blogger Tips

Anak2 akak dulu susah nak tidur kalau dengar akak menyanyi. Memang suara dlm kategori buluh lemang kot..

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

xda anak..heee :)

nt ira nak nyanyi gak la utk anak..;p

tp ira sll nyanyi utk anak murid..heee

fieda said... Best Blogger Tips

ololo...so sweet...maira ni asyik dgn twinkle2 jer la..

ct n honey said... Best Blogger Tips

anak no5 umur 4 thn,suka nyanyi lagu buah cempedak diluar pagar,kdang2 senikatanya tunggang langgang, tapi terjerit2 menyanyi

hyz said... Best Blogger Tips

elow makcik. bila nak hapdate ni? nak citer aiman plisss... =)

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

mesti sedapnye kutu nyanyi... :p

budak2 hanie ni suke lagu twinkle2 little star tp sbb depa ni ramai,idokle hanie nyanyi kat sume .. nyanyi main2 je lah ... :p