Pixajoy

Wednesday, February 01, 2012

Home » Sotong Bakar Simple Lagi Sedap

Sotong Bakar Simple Lagi Sedap



Siapa suka makan sotong? Gila tak suka! Tapi kalau dibandingkan sotong dengan udang, aku dan Aiman lagi suka makan udang. Sotong adalah kesukaan en suami. Selalunya en suami akan minta aku buatkan sambal sotong. Bila beliau bawak balik sotong yang besar gedabak, aku mula berlagak pandai untuk mengubah rutin menjadi sotong bakar. Kalau sotong kecik tak layan nak bakar, nanti kecut buat lekat celah gigi saja.


Lunch tadi buat sotong bakar lagi! Nak resepi? Tak susah, lumur je sotong dengan serbuk kunyit, letak garam pastu bakar. Aku guna kuali leper sebab sotong mudah masak, malas nak panaskan oven. Caranya korang taruk sikit butter dekat kuali pastu bakar atas api kecil. Kalau simple macam ni pun tak tahu, sini aku lempang laju-laju.haha..


Sotong bakar simple dah aruah dalam perut, dah tak ingat nak snap pic segala sebab kelam kabut nak ambil Aiman dari sekolah pastu nak siap pergi kerja sampai tak sempat nak iron baju. Alasan orang malas iron baju jangan percaya tak sempat ye.haha. Korang layan jer gambar sotong sumbat yang dah lama berkulat dalam draft ni.










Sotong sumbat ni rasanya tak seperti yang aku harapkan. Aku lagi berselera dengan sotong bakar yang simple. So kalau korang ada resepi sotong sumbat yang sedap sila share ye! 




*Aku BW slow2 ye. Sibuk sikit! (mesti ada yang kata, update sempat plak.haha..)












35 comments:

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Sotong byk dlm peti tu.... Almaklumlah... Kl cuti ini hari!!!!! Yeay!

Masya said... Best Blogger Tips

dalam tu isi ape kak?? hamboii siap lempang² laju² yer nak msk cepat hihihihi.. tergelak² saya baca.. mesti sedappkan..

hyz said... Best Blogger Tips

sotong ape tu? pendek2 bulat2?

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

Emm sedapnya...

Anonymous said... Best Blogger Tips

hi??

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said... Best Blogger Tips

sotong bakar gelek best gak kutu..aku dulu makan kat kelantan syok wei..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

wahhh... tiba2 rasa cam nak makan sotong bakar plak!

wanbu said... Best Blogger Tips

alamak aii... nyumm nyumm
mcm sedap jerk..

pos kat sya ckit la hehe... :)

Cik FaRiZaM said... Best Blogger Tips

aduh kak...sedap nye....sy dah la puasa arini :(

fieda said... Best Blogger Tips

kak fieda jarang masak sotong sbb umah ni tak suka sgt sotong..kalau udang mmg laju...pernah mkn sotong bakar masa balik kg..adik bakarkan pastu kitaorg cicah air asam..mmg terangkat la..

NzA said... Best Blogger Tips

sedapnya PK...akak ni kalau mengadap sotong dh xnmpk mknan lain...feveret 100X.....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

sy suka sotong! x kiralah masak apa pon..

anitadiana said... Best Blogger Tips

tak pernah buat lagi ne...he..boleh cuba....tq syer

LYAfrina said... Best Blogger Tips

mmg nampak maveles..siyesssss..
confirm kna try ni

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said... Best Blogger Tips

sedapnyeeeeee ^^

Cik Bunga datang kembali BW ke blogger kesayangan! hehehe, mish glerrr ;))))

Jom singgah entry pertame C i N t ª β u N g ª untuk tahun 2012 :)))

C i N t ª β u N g ª vs K.A.H.W.I.N

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

huk3..lama x mkan stong sjak dok merbok nie..stong kat mrbok x best..haha..bila blik umah lpa lak..haha..

bru igt husna xpnah try lgpon jgung bkar..alaaa..

♥ p a a n i ♥ said... Best Blogger Tips

sedap gilerssss!!! terliurr ni kakk :)

senyumSOYA said... Best Blogger Tips

hantaq sini sket akak ^^" sedap!!

maaf dah lama x menyinggah sini..blog kuning tu pun dah lame terabai..baru 2,3 hari ni sempat menjenguk ^^"

Nur-nba said... Best Blogger Tips

Lapar pula tengok gambar2 ni.. Tak pernah buat lagi.. Bolehlah cuba nanti. :D

ROJAK said... Best Blogger Tips

sotong banyak protein tu...bagus untuk si suami

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

(Aku BW slow2 ye. Sibuk sikit! (mesti ada yang kata, update sempat plak.haha..)

naseb baik akak tulis awai2, saya baru nak komen..hehe...gurau jerr kak..sama la saya pun..rasa sebuk, tp nak jugak update...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

cam saya ni sume saya suka.. hehe.. batu ngan kayu je xleh telan :) haha

shraqs said... Best Blogger Tips

Masakan ni macam tulah,... lagi simple lagi sedap dimakan sebenarnya

Kak Long Mawar Merah said... Best Blogger Tips

Nampak menyelerakanlah puankutu...

So Shy Lady said... Best Blogger Tips

ssl lbih suka sotong dr udang tp jarang msk coz t.syok sotong kt sini kcik sgt n t.fresh. klau g slayang baru bli

mkn dgn nsi pns2 fuhh...best

Nur Farah Hani said... Best Blogger Tips

senangnya la.. aklo gini boleh try.. even tak reti amsak pun boleh.. hehe.. baru tahu ader resepi sotong abkar...

bunga said... Best Blogger Tips

nampak sedap.tapi bunga xsuka sangat makan sotong..hehehe..

-Incek Fik- said... Best Blogger Tips

Wowww!

Sotong is my favourite!
Lebih-lebih lagi kalau dalam dia ada isi telur yang padat, memang serius terliur~


Sotong masak merah pon sedap jugak.. pastu makan dengan kicap kipas udang yang manis tu.. wahh! gandingan yang ideal~!! :)

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

update sempat plak. hhahaha

wuihh.buat aku teliur tgk sotong. tsk tsk tsk .nnt nak try buat yg paling simple tu. h

chii said... Best Blogger Tips

chii mcm muni n aiman gak..sotong x mkn..udang2..mmg best..ehehe..

nape laki ske mkn sotong eh

Jue said... Best Blogger Tips

nsb aku x mkn sotong beb..kalau x! mesti dah tliur..aku nak p mkn beger bakar nanti hihi

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

tu dia.. mmg besar betoi sotong ni... mmg sedaplah mkn besar2 gini..hihi

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

xpenah wat sotong sumbat tp sgt suke mkn sutun ;)

titan said... Best Blogger Tips

pehh, lapar gila..

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

ira pon lg suka udang dr sotong..lgpon xsuka sotong ni suka sotong kurita..;p