Pixajoy

Thursday, December 06, 2012

Home » Pengalaman Kedua Mengandung

Pengalaman Kedua Mengandung


Salam Bahagia,

Lama tak update. Entri ni dah taip lama tapi terperap dalam outbox. Macam-macam perkara jugak berlaku lately. Aku, Aiman dan en suami baru lega demam. Selsema dan batuk masih bersisa. Godek-godek album terjumpa gambar ni. Aiman masa baby, kurus je. Ibu pun muka hingusan ala-ala tak banyak lagi dosa.haha..Bukankah bersalin tu merupakan salah satu proses penghapus dosa juga kan?



Pengalaman Pertama Mengandung cukup indah walaupun tak banyak aku dapat kongsi sebab dah ingat-ingat lupa. Pengalaman kedua ni masih segar bugar dalam ingatan. Entri ini akan jadi sedikit panjang.

Aku mula stop makan ubat perancang bermula Mei 2011 sebaik saja dapat transfer ke Sungai Petani. Memang dah niat nak stop makan ubat kalau dapat pindah. 4 tahun lebih mengamalkan perancangan keluarga satu jangka masa yang agak panjang juga. Bukan tidak teringin menimang baby dalam masa terdekat, tapi atas banyak sebab. 

Serik rasanya melihat Aiman dibesarkan dari satu tangan pengasuh ke pengasuh yang lain. Setiap pengasuh ada ceritanya tersendiri. Banyak kisah yang tak sedap yang korng pasti tak nak dengar. Setiap kali aku perlu berkursus atau tiada pengasuh, Aiman akan berulang alik ke Alor Setar untuk dijaga oleh mak abah. Selatan ke utara buka jarak yang dekat, perlukan pengorbanan masa, tenaga dan wang.

Pertanyaan bila nak bagi Aiman adik sudah acapkali singgah ditelinga. Yang paling tak boleh lupa seorang doktor pernah bergurau kata rahim aku dah merajuk sebab lama sangat merancang.hikhik.Sejak stop ubat, period aku memang berterabur. Kadang tiga bulan sekali, dua bulan sekali baru datang. Aku tidak terlalu mengharapkan keajaiban yang sangat cepat untuk merasai perasaan hamil sekali lagi. Mendengar cerita ada yang sampai 5 6 tahun baru mengandung semula akibat ambil ubat perancang seakan cerita horror dalam filem pula.hiks

Sebelum tahu pregnant, tekak teringin sangat nak makan jeruk pelam. Kebetulan dapat 3 biji mangga besar-besar dekat pokok sekitar office, aku google cari resepi dan buat. Jeruk ni aku belum makan, aku simpan dalam peti ais dua tiga hari secara kebetulan aku balik kampung. Hati dan perasaan ni dok terbayang je jeruk dalam peti ais, macam mengidam gila-gila nak makan masa dekat kampung. 

En suami lain pulak ceritanya. Setiap kali sebelum pergi kerja mesti beliau singgah kedai untuk beli asam. Kata en suami, beliau jadi macam ketagih makan asam. Hari-hari mesti pekena, kalau tak rasa macam tak boleh buat kerja. Ada kawan yang tegur, entah-entah bini hang mengandung. Tapi sesungguhnya kami tak terfikir langsung ke arah tu.

Bagi yang ikut perkembangan aku, pasti tahu aku gigih turunkan berat badan lepas pindah. Ceritanya ada di SINISelepas raya sesudah menikmati pelbagai juadah tanpa had, aku mula untuk kembali kepangkal jalan. Tapi percubaan untuk diet langsung tak berjaya. Aku selalu rasa menggeletar, macam nak pitam pun ada kalau perut kosong. Setiap kali aku nak pergi jogging, pasti ada saja halangan. Mungkin Allah nak lindungi baby dalam perut ni. Tu pun ada sekali aku terlanjur skipping dekat rumah. Alhamdulillah tak ada benda buruk berlaku. Masa tu memang tak tahu baby dah ada dalam perut ni. 

Period terakhir adalah pada 13.07.2012. Selepas tu aku dah mula rasa puting breast sensitif dan sakit.  Malas nak ambil pusing sangat sebab period aku kan tak tetap. Tanda-tanda lain mula kelihatan bila aku asyik berulang alik ke toilet untuk kencing, badan mula rasa letih, malas dan tak bermaya. Boleh dikatakan setiap petang lepas balik kerja aku mesti lepak tertidur sampaikan tak sedarkan diri. Mujur ada si chubby Aiman yang jagakan ibu. Nak minum air semua Aiman ambilkan.

Alahan seperti rasa mual dan loya memanggil aku untuk pergi beli pregnancy test dekat farmasi. 17.09.2012 awal-awal pagi aku test, ternyata naik dua line yang sangat jelas. Mulanya tak nak kejutkan en suami yang tengah lena tidur, nak tinggalkan nota je beserta pregnancy test dekat meja sebelum pergi kerja. Kononnya nak buat suprised la sangat. Tiba-tiba pulak en suami terjaga. Bila tunjuk terpinga-pinga tak boleh blah muka en suami. haha. Pastu siap tanya "ni apa? mengandung ka nie?"

Melayankan blur en suami, aku ambil plastik pregnancy test tu dan tunjuk instruction macam mana cara nak guna dekat situ. Belek-belek baru en suami faham. "Woo..satgi petang kita p klinik, kita comfirm.." Lepas tu en suami serta merta call abah dan adik beliau bagitau tentang berita gembira ni. Tapi ayat tetap tak boleh blah, " berkemungkinan muni / kak muni mengandung.." still tak percaya lagi tu. 

Petang hari yang sama kami terus pergi klinik nak buat kad merah. Masa sampai tu dah nak dekat pukul 4. Kata nurse buat kad ni ambil masa yang lama. Kalau buat hari ni esoknya kena datang semula buat ujian darah. Aku ambil keputusan untuk datang esok saja. En suami tetap tak puas hati terus ajak aku pergi Klinik Doktor Azhar untuk comfirm. Lepas doktor dah sahkan mengandung baru percaya. Aiman la paling suka sebab dah lama nak timang baby. 

19.09.2012 tarikh buat kad mengandung, masa ni dah 9 minggu 5 hari usia kandungan. Kalau mengandung kali pertama aku hilang selera makan, pening dan sakit-sakit badan, kali ni rasa mual dan loya satu cabaran yang agak besar. Perut sentiasa saja lapar sampai hilang punca tak tahu nak makan apa. Kalau lewat makan mesti rasa loya. Aku yang azalinya suka makan semua jenis sayur jadi tak suka langsung dengan sayur. Nasib baik selera aku bernafsu dengan buah-buahan.

Mengidam dengan orang mengandung memang tak dapat dipisahkan. Selagi tak dapat, selagi tu dok teringat. Siapa yang mengalaminya je tahu camna kan? Pantang nampak dan sebut sesuatu makanan, aku mesti terasa nak makan. Terima kasih en suami sebab dah ditunaikan semua permintaan baby.haha Demand dari baby la sangat!  

Walaupun perasaan malas menguasai untuk masak, tapi bila teringin nak makan sesuatu, aku serta merta jadi rajin nak buat. Pernah pukul 3 pagi teragak nak makan nasik lemak, aku masak pepagi buta tu jugak. Terasa nak makan roti canai, kek coklat kukus, kek span, puding dan sebagainya semua aku buat sendiri. Aku jugak sangat suka tonton rancangan masakan dekat tv.

Berganjak ke temister kedua, aku sudah dapat menahan lapar. Mual dan loya beransur kurang tapi setiap petang, pening kepala pulak menyerang. Sekarang Alhamdulillah kesihatan semuanya ok. Semoga terus dipermudahkan sepanjang mengandung dan sepanjang bersalin nanti. Tak sabar rasanya nak cuti bersalin 90 hari.haha 

Aku pun dah naik bosan baca ayat tunggang terbalik aku dalam entri ni. Jom baca juga pengalaman fiza dekat SINI.



14 comments:

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

saya x mengandung pun nafsu makan kuat jugak nih..hehe

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

O... lama gak ek Muni ambik perancang. Tapi syukur Muni dianugerahkan baby lagi. Kalau mcm saudara Fiza berapa tahun dah belum ada rezeki. Fiza doakan semoga Muni dan baby sentiasa sihat. Jaga diri baik2 tau... :)

Fai CeritaCinta said... Best Blogger Tips

seronok baca pengalaman org mengandung ni.. hehe :)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Takut juga bila doktor kata rahim dah merajuk sebab anak baru satu masa itu kan...

Tapi pada kakak biar suka makan masa mengandung drp tak boleh makan bahaya pada baby sampai ada yg terlantar masuk air sebab kalau makan muntah. So oklah... moga terus sihat hingga bersalin.

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

syoknyaa..=)
pengalaman yg x dapat dilupakan..
jaga diri ye kak murni..

x syoknya mual-mual..-.-'

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

lain pembawakannya kan ;D
kenangan

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

3pagi masak nasi lemak..hihi

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

tak suke makan sayur bukan anak laki ke?

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said... Best Blogger Tips

hehe.. setiap org pengalaman lain2 kan kak.. tp rindu lg ada baby dalam perut

zie marziah said... Best Blogger Tips

3pagi masak nasi lemak?dasyat..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

tahniah..dah rezeki lekat juga....saya mia dah 3 tahun..tapi..mood nak menambah..mmg xder dah..cukuplah mia seorang..

sal ya said... Best Blogger Tips

lain anak, lain pengalamannya kan...

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Alamak... Saya pun dh mkn pat tahun lebih ni..... Huhuhu. Ngeri juga bila dengar rahim merajuk. Huhuhuhu...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo lama jugak muni mkn pil perancang yer... tp mmg pun, nurse gtau sy, kalau mkn, lambat sikit nk lekat bila kita dh plan nk prgnant..

sy setakat ni, kalau prgnant, sy sorg je ada tanda2, hubby xpnh lg..