Pixajoy

Saturday, December 08, 2012

Home » Cadangan Hidangan Jagung Manis

Cadangan Hidangan Jagung Manis



Update lagi walaupun belum habis BW. Actually bukanlah sibuk mana, tapi asal lepas Zohor, wajib ada kuliah taik mata. Jangan marah ekk banyak lagi tak terbalas jejak. Nanti malam Insyaallah aku maratahon.hiks..

Jagung memang menjadi kegemaran kami tiga beranak. Selain sedap, jagung mempunyai mineral dan serat yang tinggikaya dengan antioksidan dan pelbagai khasiat lain. Jagung juga kaya dengan folat sesuai sangatlah bagi ibu mengandung macam aku ni kan.

Setiap kali aku dan Aiman ke pasar malam, jagung manis fresh pasti di beli. Sepinggan jagung RM5 atau RM 6 ada lebih kurang 5,6 batang. Kadangkala bila buat muka comel sikit, pasti abang jagung bagi free sebatang jagung lagi.haha Alkisah semalam en suami bergerak solo ke pasar malam bawak balik dua pinggan jagung. As usual orang lelaki kalau membeli persis nak buat kenduri.



Aku cuma nak kongsi hidangan jagung yang selalu aku buat untuk habiskan stok jagung yang banyak kat rumah ni. Mana tahu korang yang suka makan jagung boleh jadikan inspirasi untuk jamu anak suami kan.

Jagung Campur kelapa

Ini hidangan wajib sebab kegemaran en suami. Even pak mertua aku pun suka jagung manis campur kelapa parut. Nak buatnya tak susah. Rebus jagung hingga masak. Bila dah sejuk, guna pisau untuk kopek isi jagung. Masukkan jagung dalam sebuah mangkuk pastu campur kelapa parut, garam dan gula secukup rasa kemudian gaul rata. Dah boleh ngap!

Cekodok jagung

Jemput-jemput jagung atau lebih mesra dipanggil cekodok memang menjadi kegemaran ramai. Buatnya cukup mudah. Kopek isi jagung pastu masukkan dalam adunan tepung. Kalau nak lebih umphh, boleh tambah hirisan kentang, udang, taugeh, daun sup dan daun bawang. Jagung saja pun dah cukup heaven kalau makan panas-panas cicah sos. Ini ada satu petua bagi korang yang tak tau. Bancuh tepung terlebih dulu pastu simpan dalam peti ais beberapa jam. Time nak goreng baru keluarkan. Aku selalunya kalau nak goreng cekodok untuk breakfast, malamnya aku dah siap bancuh tepung. Tekstur jemput-jemput akan jadi lebih gebu dan sedap.

Jagung Rebus atau Bakar

Rebus atau bakar jagung pun sodap! Jagung rebus kira kegemaran aku. Nak rebus dan bakar pun takkan aku nak ajar macam mana. Sendiri mau ingatlah! Untuk tambah perasa boleh jer sapu butter dan siram dengan black/white peppers.


Ala Sweet Corn Cup

Kadang-kadang aku buat jugak tapi sangat jarang sebab hasilnya tak cukup sedap macam beli dekat kedai satu cawan RM 2.50 tu. Aku selalunya akan rebus jagung (malas nak stim), kopek isi pastu letak sedikit butter, susu pekat manis dan sedikit garam. Kalau malas lagi guna je jagung frozen yang siap kopek, tapi kualiti rasa dan khasiat kurang la nak dibandingan dengan jagung fresh.


Bubur jagung

En suami memang peminat bubur. Bagi je bubur apa pasti licin seperiuk beliau hadap. Bubur jagung simple selalunya aku cuma letak jagung dan apa kenama benda yang bulat-bulat macam mata ikan tu lupa plak aku. Bubur jagung antara menu wajib aku buat untuk menambat selera cinta hati. Sekian



13 comments:

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

aku terliur lak sweet corn cup tu..nasib kat petronas dekat umah aku ni ade..haha

zie marziah said... Best Blogger Tips

Eh betul la bila buat sweetcorn mesti tak sama dengan yg beli.agaknya depa ni ada secret ingredient kot
Bubur jagung..i like
Jagung + kelapa parut..mil suka buat sbb fil pminat tegar huhu

AsiaCube said... Best Blogger Tips

Jagur bakar ialah pilihan utama saya kalau ke pasar malam..best kalau bakar makan panas-panas :)



Penulis komen ialah admin laman web untuk tambahkan Facebook fanpage LIKE secara percuma!! Jom ramai-ramai sertai :)

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

semua yang diatas tu akak suka... tak ada yang miss pun hehehehe....

kejap je dah 21 minggu kan...

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

homaigad!! semua tu feveret husna..kak murni ni sja je kan..=P

tp sekarang teringin cucuq cempedak..huhu..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

jagung ?.saya pun suka..buat bubur + sagu..pun sedap....buat bingka jagung pun sedap..buat puding jagung pun sedap..haah

sal ya said... Best Blogger Tips

jagung cmpr kelapa macam menarik je. biasa buat bubur jagung e tapi tak suka letak sagu tu.

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Suka bubur jagung. Tapi x sukamkao letak sagu aka mata ikan tu. hihiihih

Hazmin Hamudin said... Best Blogger Tips

Jagung dekat cameron highland sangat sedap. Makan mentah-mentah pun dah sedap.

Munnafendy said... Best Blogger Tips

bulat2 mata ikan?? sagu kan? hhuhu

Masya said... Best Blogger Tips

suke makan jagung jugak..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

benda bulat mcm mata ikan?.. sagu kot... :-)

yg muni senaraikan ni, semua sy pnh wat kecuali yg ala sweet corn cup tu xpnh try lagi...

fieda said... Best Blogger Tips

paling sedap sweet corn cup tu...kak fieda selalu gak buat..budak2 ni suka..