Pixajoy

Wednesday, December 12, 2012

Home » Waktu Sesuai Untuk Membeli Barang Keperluan Bayi

Waktu Sesuai Untuk Membeli Barang Keperluan Bayi



Salam bahagia
Entry pasal baby lagi.hiks..
Membeli keperluan bayi yang bakal lahir memang mengujakan. Seriously masa Aiman dulu aku langsung tak merasa semua ni. Waktu sambut kelahiran Aiman dulu kisahnya memang sedikit kelam kabut. Aku dan en suami serahkan tanggungjawab untuk beli semua keperluan baby pada mertua. Even sehelai baju baby pun aku tak pernah shopping sebelum Aiman lahir. Unbeleiveable? Beleive it!haha..
Baby yang dalam tummy sekarang awal-awal lagi aku dah buat listing. Penjimatan yang banyak bakal berlaku sebab aku rasa baju dan barang-barang Aiman masa baby dulu banyak yang boleh renew semula. Baju Aiman masa baby memang aku sayang gila nak bagi pada orang, semuanya masih elok dan ada own sentimental value. Setakat baju untuk pakai dirumah, memang dah lebih dari cukup. Tapi dah namanya orang baru, kena jugak beli baju baru at least 5 pasang. Kalau tamak beli lebih lagi kot.haha

Ok back to the title entry, masing-masing punya pandangan tersendiri mengenai bilakah waktu sesuai untuk membeli barang kelengkapan bayi. Terpulanglah pada kesempatan dan keterujaan masing-masing kan. Sesungguhnya sekarang ni aku masih mampu mengawal nafsu melihat barang baby yang sangat comel-comel di jual online. Sabaq separuh daripada iman.
Pada aku eloklah beli sikit-sikit tapi jangan beli terlalu awal. Masa yang sesuai ialah selepas enam bulan keatas. Sebabnya ada ibu yang deliver seawal tujuh bulan ( kelahiran pramatang). Buat permulaan, jangan beli terlampau banyak. Apalagi anak sulung kerana melalui pengalaman, biasanya keluarga dan rakan-rakan akan memberi hadiah nanti. Ada yang kadang-kadang tak sempat pun nak pakai baby dah besar. 
Beg baby dan ibu untuk ke hospital sepatutnya sudah disediakan seawal 7 bulan (28 minggu) usia kandungan. Paling lewat untuk sediakan adalah tepat 8 bulan (32 minggu). Sediakan awal supaya tak jadi macam aku dulu. Bersalinnya dekat Johor, barang baby semua dekat Alor Setar. Nurse siap tanya baby takde baju baru ke? Dengan confidentnya aku jawab, on da way! 
Nanti dah datang rajin aku listkan barang keperluan ibu dan baby plak ye.


19 comments:

Nurmujahidah Ismail said... Best Blogger Tips

wah,, muja lak yang rasa tak sabar,, hahaha

Munnafendy said... Best Blogger Tips

same la kak murni...tengah menahan nafsu ni haaa....huhuu

LYAfrina said... Best Blogger Tips

tip y sgt2 bgus buat bakal 2 ibu y akan melahrikan ank.. lya dul ..mmg xde pon sempat nk beli brg2 baby..sambt asya pon xde apa2... mujur mama lya sempat belikan baju 2 lai time tu.. huhu..sedih bila diingatkan

Mama Likha said... Best Blogger Tips

knp masa aiman dlu tk bt persiapan?
huhu... yg ni dh exctied yer ? hehe..
tk prasan puan kutu preggy rupanya... take gud care ye :)

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said... Best Blogger Tips

dulu beli jugak tapi beli cikit je.. sb twins to kena bajet2.. baby da lahir baru borong baju besar cikit boleh pakai lama

eita said... Best Blogger Tips

buat list baru senang nak bershoping

izan mama mia said... Best Blogger Tips

saat paling teruja..bg saya...

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam Murni,

Best! Tercium2 bau baby bila baca entry ni... Jaga diri ye Murni! Kita lak yg terlebih teruja.... moga berjangkitlah dgn marya...ameen ya Rab :)))

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

hehe..brg baby semua kecik2 comel je, mana x geram..=P

baguslar berjimat nih utk masa depan..=)

Masya said... Best Blogger Tips

itulah selalu xtau nak prepair dr bulan bape.. lagi² kalau xtau jantina.. mmg beli warna putih jer... dan dah masuk 6 bulan baulah beli..

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

cuma jgk menahan..tp since dh 5 bulan lebih nie terbeli jgk 4 pasang huhuhuhuhu

محمد رازيق said... Best Blogger Tips

wah tips baik kak. nanti bila sy dah kawin, boleh amalkan bila nak dpt baby nnti. hehe

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

aku tak sabar nak rasa semua ni.tp belum ada rezeki. =(.. doakan aku tau tau.. =)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Betul tu. Setuju benar kakak dgn cara ini. Kakak dulu masa anak sulung MIL kakak pantang tak boleh beli sebelum 7 bulan. So sebaik lepas 7 bulan terus beli gila-gila (anak sulung katakan - ribu-riban tak kira). masuk anak kedua dan ketiga sebab dah tahu perempuan so beli baju dan botol aje. Sebab kakak dia punya ada. Jimat banyak.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo banyak jugak baju murni nak beli yer.. saya masa bersalinkan aqilah, hanya beli 2 pasang je.. hahha.. sampai sekarang tak beli apa2 baju tambahan pun lagi.. pakai yang dah ada je..

lg 1, aqilah byk dpt baju, tu yg buat lg xbeli.. hehe

fieda said... Best Blogger Tips

alahai..seronok plk kak fieda baca..kak fieda dulu beli brg2 masa usia kandungan 7 bulan..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Fiza setuju dgn muni after 6 months... Adalah waktu terbaik utk beli brg baby. Then, bagi yg 1st baby tu takyah beli byk sangat nanti akan ada famili dan member bagi hadiah. Haha... Dasar org yang tak tau malu. Tapi memang betul. Alia ari tu... Dahla byk gak baju yang fiza beli ditambah lagi pemberian org. Hurmmmm... Byklah baju alia jadinya....

sal ya said... Best Blogger Tips

masa anak first, 7 bulan semua barang baby dah siap. tapi bersalin kat Ganu makanya tak guna jgk barang yg dibeli sbb ada kat pahang (prem kan). yang kedua dgn ketiga sediakan sehelai dua je sbb baby kan cpt besar. kalau beli pun carik yang besar terus. hahaha... mmg jimat.

Nurul Huda said... Best Blogger Tips

persediaan awal memang penting,beli barang keperluan bayi tak perlu banyak,rasa macam kejap je pakai baju baby newborn tu..3-4bulan dah kena beli yang baru.saya lebih suka beli baju untuk 6bulan keatas.jimat..boleh pakai lama.