Pixajoy

Thursday, March 03, 2016

Home » Scan 4D di Poliklinik Dr Marina Seberang Jaya

Scan 4D di Poliklinik Dr Marina Seberang Jaya



Orang-orang area utara yang berdekatan, kalau nak scan 4D yang murah boleh buat dekat Poliklinik Dr Marina. 4D scan RM 80 sahaja, promosi dilanjutkan sehingga Disember 2016. Landmark dekat dengan Tesco, berdekatan masjid Taman Sembilang. Aku bagi adreesnya ye:
Poliklinik Dr Marina
No 12 Jalan Sembilang 2, Taman Sembilang, Seberang Jaya, Penang.
04-3982848

Detail operasi kat bawah. Walk in sahaja tak boleh appointment. Dinasihatkan datang pada hari biasa, sebab orang memang ramai. Aku pergi weekend Sabtu haritu katanya kena tunggu 2jam lebih tak kuasa mak. Tu yang semalam datang awal tepat pukul 9, klinik pun dok tengah mop baru buka. Kira aku la orang first buat ultrasound.haha..


Waktu yang paling sesuai untuk scan 4D ni adalah pada usia kandungan 23-25 minggu. Boleh scan masa pregnant 6-7bulan. Kalau sampai 8bulan tu baby dah padat dalam perut takut susah sikit prosudernya. So terpulanglah ye nak scan bila. Ada sesetengah klinik yang terima hanya pada week range yang depa nyatakan. So pepandailah survey.

Oklah mari story pasal scan baby dalam perut ni ye. Aku pergi masa kandungan 24 week plus. Dok baca review kata Dr Marina ni baguih, bertudung labuh, lemah lembut..tapi aku kena dengan perempuan chubby nampak muda juga orangnya. Tak pasti doktor ke sonographer, en suami kata takda tanjak doktor pun.haha.. Takpelah kan dah tak rezeki nak jumpa Dr Marina sendiri.

Masuk scan saja terang-terang baby dah tunjuk gender. Seperti yang aku jangkakan memang naluri aku tak salah. Boy ke girl biarlah rahsia.hakhak..Alhamdulillah baby sihat, heart beart ok, cukup sifat, tulang belakang ok, air ketuban ok, baby kepala kat bawah, berat semua ok kata doktor.

Sepanjang scan baby malu sungguh. Tangan asyik tutup muka saja. Ibu baring mengiring pun camtu la tangan kaki semua kat muka.hehe.. Doktor pun minta aku makan aiskrim dulu pastu datang semula scan. Makanya kak baby sekali abah baby pun join sekali la melantak aiskrim pepagi.hehe


Masuk scan semula baby baru la tarik sikit tangan tu tunjuk muka. Tapi nampak jelas la dagu tu sama mahai dagu ibu, abang Aiman dan kak Afia. Abah kata perasan. Mana nak dapat oi dagu runcing camni.hahaha..

Untuk 4D RM 80 dapat sekeping saja gambar baby berwarna 3D sekali CD. Aku sangkakan CD tu ada la videonya sekali, rupanya gambar saja. Terkiciwa la jugak. Tak puas kot tengok masa scan. Nasib baik la murah.


Nah belanja gambaq baby.


Doakan semoga dipermudahkan sepanjang mengandung hingga bersalin, baby dan ibu selamat semuanya. Lepas ni dah boleh cari nama baby dan shopping..yuhuu...






12 comments:

aryan azra said... Best Blogger Tips

Seronoknya tengok scan baby.. InshaAllah moga dipermudahkan urusan ye

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Aiman dan Afia mesti tak sabar nak tunggu adik baby mereka
Kakak yg sesekali jenguk sini pun macam tak sabar sama:)
Yg penting sihat kan..kan..

nurbijen said... Best Blogger Tips

Akak pun ada buat scan 4D dua minggu lepas...
Masa tu dah 30 weeks...
Sebiji sebiji nampak macam muka Aisyah.... hahahaha
Ada masa nak tempek juga kat blog....
Harapnya sempat lah tempek sebelum bersalin.... hehehe

SalbiahM said... Best Blogger Tips

ok..baru tahu pasal 4d,ingat nombor 4 ekor tadi.hahaha.saya doa kandungan akak sihat dan dipermudahkan bersalin nanti..jaga diri ye PK

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

kiranya yg bakal keluar ni girl la..hehe best kan nmpk sebijik2 muka..tp tu la kejap sangat..tggu deliver nti la nk tatap puas2 pun.hehe

lieyalatif said... Best Blogger Tips

ya Allah bestnye cikpuan kutu oiiii...rindu laaa sgt2 saat nieh.... tiap bulan pi checkup pi scan....pastu buat 4d.... time tu kalo dpt tgk die menguap rase hepi gile jek....

sonok lee nak dpt keluarga baru kan...in sha Allah moga semua dipermudahkan....ibu dan baby sihat2 ...amin

azni hanafi said... Best Blogger Tips

lama tak singgah sini br tau pregnant rupenye..hehe..semoga dipermudahkan ye..

eima said... Best Blogger Tips

wahhh best nye ... mesti tak sabar ni kan nk jumpa adik baby kan ...

E'in said... Best Blogger Tips

bestnye dh scan! e'in dh preggy 24weeks.. tp tak tahu bile nak pegi scan.. huhu

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

alhamdulillah
in shaa Allah semoga semuanya dipermudahkan. aamiin
saya plak yg x sabaar

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

alhamdulillah baby sihat ye..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

tahniah kak..
sori sgt2..baru tau ni afia nk dpt adik.. btul2 ktinggalan story..
btw, lya doakan moga akak n baby sihat sokmo.. moga dipermudahkan sgalanya..amin