Pixajoy

Thursday, March 10, 2016

Home » Resepi Kuih Getas Cheese

Resepi Kuih Getas Cheese



Pernah dengar tak namanya kuih getas? ke aku sorang je yang jakun.hehe..Serius aku tak pernah tahu kewujudan kuih getas walaupun dah hidup suku abad sampailah seorang kawan bagi aku rasa menatang ni. Sedap juga liat-liat layan je makan.

Yang aku buat ni versi letak cheese. Lagi sedap la kan. Tapi anak-anak tak pandai makan. Aku je belasah ulang-ulang. En suami pun kata sedap. Banyak juga dapat, satu adunan ni selebihnya aku goreng kejap pastu frozenkan. Berkurun dah buat tapi baru galak nak update.haha..



Resepi Kuih Getas Cheese

1/2 cawan tepung gandum + 1/2 cawan tepung pulut + 1 cawan kelapa parut + 1 cawan cream cheese + sedikit garam, gaul sebati. Tambah air sedikit demi sedikit hingga jadi doh, bentukkan dan goreng dengan api sederhana hingga masak kekuningan. Sira dengan gula setel!






10 comments:

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

kuihgetas ni mcm pernah dgr. tak silap hritu tgkdlm rancangan lesung pipit. menu dr terengganu ke mana..

♥ aiNa yaZiD ♥ said... Best Blogger Tips

Thanks PK share resepi.! Hihi boleh la aina cuba buat pulak lepas ni.. Tgh rajin usha resepi skrg ni. Acah acah persediaan masa dpn gitu.. =P

Lea Ismail said... Best Blogger Tips

pernah dengar nama tapi x pernah makan kuih getas ni. mesti sedap ni kalau ada cheese

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

Versi cheese ni mesti sedap..:)

Raihanah Ahmad said... Best Blogger Tips

oo camni rupanya kuih getas

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

pernah makan sekali je..ok jugak kuih ni..sedap

JunAina said... Best Blogger Tips

Akak tau makan je tak tau nama tapi akak memang suka.

Siti Yang Menaip said... Best Blogger Tips

first time dengar ada kuih ni kak..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

menarik ni

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

aida x pernah dgr PK.
and ofcoz x pernah makan ler :)