Pixajoy

Wednesday, March 02, 2016

Home » Resepi Aiskrim Oreo Cheese Super Sedap

Resepi Aiskrim Oreo Cheese Super Sedap



Dah lama sebenarnya cari bekas buat aiskrim ni apa kebenda namanya lupa pulak. Dekat DIY, Happy Home aku cari pun tak jumpa. Sampailah  baru-baru ni opismate aku nampak dekat kedai RM 2..so aku minta tolong dia belikan. 

Baru dapat macam biasa la mesti jadi toys Afia dulu. Sambil main sambil mengenal warna red, green, blue and yellow.


Balik rumah malam tu jugak projek aiskrim dengan anaknda berdua. Gambar kejadian dah tak sempat nak snap HP tengah charge. Lagi pulak memang dok sibuk bantu Aiman buat revision untuk test esoknya.

Tada..yang ni yang aku letak coklat crispy, yang letak cebisan oreo dah selamat masuk perut.hehe..


Resepi Aiskrim Oreo Cheese
Susu cair or fresh milk + Cream Cheese + oreo + susu pekat manis ikut kesukaan, blend semua. Patahkan oreo or coklat dalam bekas kemudian tuang bahan blend tadi. Masukkan dalam freezer, dah keras lalukan dekat air paip or air suam pastu tarik aiskrim keluar. 

Sukatan pepandailah ye campak baling. Kalau setin susu cair tu lebih kurang 100-150gm cream cheesenya. Aku letak 2 sudu je susu pekat tak suka manis sangat. Biskut oreo tu pun dah manis kan. 

Ini hasilnya..


Sedap gila ok..rasa lagi sedao dari beli. 8 batang aiskrim maknanya sorang dua batang termasuk ibu abah, sekali hadap je habis. 

qu comot..qu comot..
barulah comot.hahaha..










15 comments:

makchaq said... Best Blogger Tips

Makchaq ada jugak beli ni..melayan nafisah.. tapila ni dah malasnakbuat aiskrim.. beli aiskrim ja...

lieyalatif said... Best Blogger Tips

puas hati kan cikpuan kutu dpt buat sendiri...boleh kawal manis die...yg penting halalan toyiban kan kan kan.....

skrang dah byk bekas sekerim ni jual..kedai eco rm2...daiso pun...ikea pun ade ....lieya ade due set je...tapi tu pun dah tersadai dah cik puan kutu...sejak2 7eleven dah dekat ngan umah nieh masing2 walk in jek beli eskrim hahahaahah

ida =) said... Best Blogger Tips

ahahahah! sama la! Aleesya pun buat main. amboi!!!!
memang oreo dah manis. dapat buat sendiri, memang sesedap rasa!

kat rumah ada eskrem buah. tak laku!!! budak2 ni xmo makan. ekrem milo jugak yang laju.

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips

bekas aiskrim macam tu dan yg unik2 ada banyak jual kat Ikea..saya pernah jumpa.

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Comel betul budak satu ni..
Comot tolak tepi kalau dah nikmat tak sedar itu semua kan sayang:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

sama la buat aiskrim sunkist siap amik jus buat aiskrim kt umah ni pun tak bpa laku.hihi

husna zahidi said... Best Blogger Tips

dulu time hsna kecik ada satu bekas mcm tu.. gigih nak ber aiskrim, ayaq teh pon jadi.. hahaha..

aizamia3 said... Best Blogger Tips

Mula2 semangat buat, bila dah lama eemm.. beli jugak kat kedai..

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Best klu buat eskreem ada yg jadi tukang mknnya..pasni mama buat lg yer :)

♥ aiNa yaZiD ♥ said... Best Blogger Tips

Buat sendiri puas hati kan kak... Hihihi. Boleh control gula. Ikut selera kita. Yg penting terjamin kebersihan. =)

aryan azra said... Best Blogger Tips

Amboilahhh sedap sungguh makan eskrim tu...comot pun xpe yg pntg.maintain comey

SalbiahM said... Best Blogger Tips

warna-warni macam tu mesti la bebudak suka..nak satu plishh..hehe

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

comot pon comot lah ibu. jannji dpt mkn eskerim..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

hehe..smpai comot afia makan aiskrim..msti sedap ni

Streaming Gratis said... Best Blogger Tips

wah segernya ice cream