Pixajoy

Monday, April 04, 2016

Home » Tart Telur Masak Atas Dapur

Tart Telur Masak Atas Dapur



Kes tergoda la ni resepinya dok lalu ja kat wall facebook. Cara nak buat pun senang, sama je kot resepi yang versi tart kecik-kecik tu tapi yang ni versi masak guna periuk ja. Masak atas dapur sangat praktikal bagi yang takde oven.

Mula-mula buat ikut resepi asal, tebal la pulak crust, dah tu filling telur nipis sikit sangat tak feel nak makan. Pun begitu licin gak dikerjakan satu famili dah lapaq.hehe.. Sebab tak puas hati dengan kejadian tart, esoknya gigih buat sekali lagi. 

Kali ni tak payah nak skema sangat ikut resepi, buat je bagi filing tebal. Crust bagi nipis buat dua adunan. Satu aku masak atas dapur, lagi satu masuk oven. Dapat la dua bijik tart telur. Nah makan sampai pitam.

Versi masak atas dapur..Guna periuk biasa pun ok janji gris dulu dengan marjerin supaya tak lekat.

Yang kecik aku masuk oven je senang.

Ni resepinya :





22 comments:

babYpose said... Best Blogger Tips

Pandainya masak tart, nyummm:) nampak macam senang ..masuk oven pun bole, kena try ni.

Siqah Hussin said... Best Blogger Tips

rajinnya buat tart telur :)

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Nampak mudah tu PK..
Boleh cuba jugak ni..
Akak bab buka oven tu yg malas hihihi..

Betul tu PK..
Ikut tekak sendiri ..
Adjust sendiri resepinya ye..

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Nampak mudah tu PK..
Boleh cuba jugak ni..
Akak bab buka oven tu yg malas hihihi..

Betul tu PK..
Ikut tekak sendiri ..
Adjust sendiri resepinya ye..

Umie Adli said... Best Blogger Tips

sedapnya tart telur. harus dicuba ini resepi

fiza linolie said... Best Blogger Tips

wah sedap tu tart telur. Ain dan Alia memang suka makan tart. Cuma maknya je malas nak buat :)

eima said... Best Blogger Tips

terer ....nampak sedap hang ni dlm dok srat mcm resepi lagi dok cuba kan

mawar_berduri said... Best Blogger Tips

pergh..terliur terus...wakaka..nanti ley try bila rajin la tapi :P

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

tulah resepi viral

aizamia3 said... Best Blogger Tips

Nampak senang, nak senangkan diri membuatnya tu belum senang.. hehehe..

makchaq said... Best Blogger Tips

Menarik ni.. tapi kat rumah ni tart/kek & yg macam2 tu x jalan.. tapi boleh la simpan resepi nak tunjuk skill kat adik beradik..

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

hai salam... 1st time anda landing blog PK.
terjahan dari blog mana ntah tadi.

aida paling tak reti nak buat kulit tart tu.
pernah cuba, hangus!!!
beli jer la dari member yg da siap :)
hi hi hi...

Dewi Aja said... Best Blogger Tips

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Kalau dah expert masuk mana pun menjadi aje:)
Cuba yg tak expert bagi oven mahal pun tak jadi hihi..

E'in said... Best Blogger Tips

ya Allah sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeee

sya mimie said... Best Blogger Tips

Tak berapa minat pula dgn tart telur. Hihi

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Dah tu cemana teknik nak keluarkan tart tu drpd periuk? Tak hancur ke?

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

hancur gak la..haha..nk cantik potong je dari dalam periuk dan keluarkan satu2 ye..bukan nk jual pun.mkn sendiri masuk mulut pecah berderai gak.huhu

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Ni bukan tart telur portugese kan...
Mcm senang jugak nak buatnya tu PK. Mak ni lama tak membaking. Buat tart dulu sekali tu ajelah ....lepas tu haram haha....

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Rajin kemain PK ni... kalau saya save resepi je la.. buatnya tak pernah pun lagi. Hahhahaha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Rajinnya dia tak berubah walaupun tengah pregnant ^_^ Apasal saya tak tahu pun tentang tart ni? Bagus juga tak tahu, kalau teringin dah tak pasal-pasal kena cuba buat pulak ^_^

LYAfrina said... Best Blogger Tips

dapnya..xde lah ssh sgt kan