Pixajoy

Wednesday, April 06, 2016

Home » Pengalaman Ketiga Mengandung

Pengalaman Ketiga Mengandung



Pengalaman Pertama kat SINI

Pengalaman Kedua kat SINI

Bersajak sebenarnya nak karang entry ni. Tapi kesian pulak kat adik baby nanti cari cerita dia dalam blog ibu tak jumpa. Kisah Abang Aiman dan Kak Pia ada je. Poyo la sangat ibu ni kan.haha..

Ok first of all, kami memang tak planning to give Kak Pia adik dalam masa terdekat. Kalau ikutkan memang nak tambah anak, tapi biarlah umur Afia 4 ke 5 tahun dulu baru fikir. Dah biasa kan Aiman dengan Afia jarak jauh. So bagi aku, senang nak handle anak bila anak yang atas dah pandai urus diri sendiri. Nak senang je kan.hihi

Sungguh perancangan Allah tu terbaik. Dah namanya rezeki. Kami gembira dan happy sangat dengan kehadiran adik baby tau. Lagipun Afia memang cepat matang dan bijak. Lagi pulak dia kan memang suka baby. Dah tahu nak jadi kak terus je bahasakan diri Kak Pia. 

Awal November aku dah mula rasa tak sedap badan, loya-loya sikit. Kebetulan period tarikh last tu boleh lupa nak catat padahal tarikh sebelum sebelumnya semua ada tulis. Tapi ingatlah awal September ada datang period cuma tak pasti tarikh.

Memang lepas bersalinkan Afia aku consume Noriday je. Pastu continue tak tukar ubat konon untuk penyusuan eksklusif 2 tahun. Afia dah lebih 2 tahun ralit juga tak tukar ubat. Dalam masa yang sama dok skip makan ubat, almaklum la mekngok.hahahaha...

Sebab dah rasa lain macam, 5 November 2015 gigih bangun 5 pagi buat pregnancy test untuk kepastian. Sah naik 2 line walaupun tak jelas sangat.huhu..En suami pun dah tak blur lagi dah, tengok pregnancy test terus percaya aku pregnant. Dia punya suka la..aku yang teruk.hahaha..


Bermulalah journey keletihan melampau, pening kepala, tak lalu makan pastu melepak tidur je kerjanya. Nak masak memang malas tahap langit ketiga. Tapi serius pregnant kali ni rasa macam teruk sangat penat pastu mulalah salahkan umur. Masa pregnant Aiman Afia masih 20an konon kuat la berbanding 30an ni. Baru 31 kot.hahaha..

Alhamdulillah ketiga-tiga kehamilan aku tak pernah alahan teruk macam muntah ke apa. Setakat pening-pening loya je. Tekak memang tak selera sangat nak makan, tapi bila dah mula makan..selera macam naga jugak.hakhak. Yang takjubnya kali ni aku tak pulak mengidam nak makan apa-apa dah terbalik kod en suami pulak mengidam nak makan pasembur

Serius memang takdelah tengok makanan tu nak..tengok ni sedap. Rasa biasa saja. Rugilah pulak kan tak mengidam. Sebab hajat orang pregnant ni wajib ditunaikan. Yang paling best adik baby ni aktif sangat dalam perut, awal lagi dah rasa gerakan dia tak macam pregnant sebelumnya. Mungkin juga pengalaman mematangkan fikiran...pahit getir telah ku lalui..sambung nyanyi sendiri la.haha

Masuk temister kedua dah mula rajin sikit nak masak. Sayangnya kerajinan tak bertahan lama. Kalau dapat gantung periuk tu rasa heaven sangat. Kira tak rajin pun macam Afia dulu. Tapi tetaplah juga masak takkan sehari 3 kali nak makan kedai kot. Pendek kata aku memang mabuk malaslah, nak masak ke nak membaca ke mengaji pun punya lembap dah 7 bulan baru nak masuk juzuk 20. Alahai harapnya sempat la khatam sebelum deliver.

Tu je la kot kisah pregnant kali ni. Semalam jumpa pakar O & G kata doktor uri bawah sikit (plasenta previa type 1), kata doktor lagi uri boleh naik, dua minggu lagi kena repeat scan, so minta jasa baik korang doakan aku ye. 






27 comments:

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Tahniah PK..
Semoga dipermudahkan segala urusan..
Pia pun dah tak sabar nak tunggu adiknya keluarkan..
Adatlah kalau pregnen tu mabuk jgn cakap..
Bab tu yg akak tak tahan hihihi..

Umie Adli said... Best Blogger Tips

Tahniah.
Semoga dipermudahkan semuanya

husna zahidi said... Best Blogger Tips

syioknyaaaa.. suka baca pengalaman org mengandung, sbb ada mcm² cerita.. nafsu mkn mcm naga ye kak.. hahahaha..

semoga dipermudahkan segala urusan k.muni.. adik baby tu lelaki kot sbb tu aktif semacam je.. tambah lg sorg bodyguard kak afia..:D

azni hanafi said... Best Blogger Tips

tahniah puan kutu hehe..semoga dipermudahkan ye..
br tau kite sebaya rupenye.. :)

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

pepon tahniah PK..zee dah merasa anak berderet kecik kecik..hahaha..
sekarang dah lega sangat..rasanya ada lagi kuota sorang ni..

SalbiahM said... Best Blogger Tips

kita pun sebaya..beria panggil akak selama ni..haha.semoga dipermudahkan ye PK.

sya mimie said... Best Blogger Tips

Tahniah kak.. Take care.. :)
Bestnya nak dpt bby lagi.. Doakan buat sy ye.. Waiting 2nd bby yng xmuncul2 lg.. Hehe

♥ aiNa yaZiD ♥ said... Best Blogger Tips

Insyaallah PK. Semoga urusan di permudah kan dan selamat semua nya... Take a good care.! =)

- AZIE - said... Best Blogger Tips

tahniah pk...semoga dipermudahkan hingga slmt bersalin nti

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah... tak ada alahan teruk senang nak bawa diri apa lagi kita ni bekerja. Pia anak dara - lebih faham tu yg kelihatan cepat pandai.

Kakak doakan moga semuanya berjalan dgn baik sehingga melahirkan dgn jalan paling mudah. Amin..

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

kita pun teringin sgt nak tmbah anak.. belum ada rezeki.
tp ingt mengandung dulu...bnyak masalah juga...allah lebih tahu..mungkin sekrg x sesuai lagi..

eita said... Best Blogger Tips

tahniah kak...
merasa jugak pengalaman mengandung kan..kite belom jugak ada rezeki..huhuh

babYpose said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah Kak Pia dah nak dapat adik, moga dipermudahkan, yang nafsu macam naga tu tiba-tiba kan.. kadang letih pulak. Syukur dapat mengaji juga tu, baby mendengar dan aktif respons :)

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

alhamdulilah
lain anak lain ragamnya kan.. itulah pengalaman.hiks

pk, lamanya takdengar perkataan "mekngoktu.hihi
tgh bc td dok gelak sensorang. ekekeke

take care..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said... Best Blogger Tips

seronok baca pengalaman orang ni tapi kita belum ada rezeki merasainya..Inshaallah satu hari nanti dengan keizinannya..semoga sihat selalu

Kayu Manis said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah semoga mudah semua urusan ye,,
Salam ukhuwah

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

Sama cam akak..uri kat bawah skit..28 minggu nk scan lagi..tengok camne..harap2 kita berdua dipermudahkan segalanya..Cik Pia tak leh nak manja lama sikit..dah beradik..mesti dia suka dpt baby..budak pompuan mmg suka baby..:)

LydSunshine said... Best Blogger Tips

PK muda lagi berbanding saya. Hehehe. Tapi mengandung bila umur dah 30an ni mmg la memenatkan. Part malas masak, pastu anak aktif bergerak tu sama la. Tapi saya masa Luth dulu tak mengidam. Kali ni asal nampak atau teringat ke makanan, terus je nak. Hihi.

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Yelah...haruslah cite kisah anak no 3 juga kang sok dia soal siasat nak jawab apa haha....

Kalau tak rasa nak mengidam apa kata buat buat mengidam....mintak jer kat En Suami apa yg terlintas. Kang menyesal haha...

lieyalatif said... Best Blogger Tips

alhamdulillah...

tahniah cikpuankutu....rezeki tu.... moga semua dipermudahkan hingga waktu bersalin nanti....kalo ade mood nanti lieya menyusul yeak...eh mood? siap ikut2 mood plak ye hahaahahahaha

Husna Rahman said... Best Blogger Tips

alhamdulillah & tahniah...take care akak PK..srnok baca pengalaman akak...

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Tahniah PK... tumpang happy.. (^_^) pandainya cik pia dah pandai bahasakan diri kak pia.. hehehe comei!

ida =) said... Best Blogger Tips

Betul tu... rasanya sebab dah ada pengalaman lepas, tu yang cepat kenal gerakan baby dalam perut. masa ngandung adam dulu, ingatkan angin dalam perut. punya la blurrrr.

tahniah.

bila xde teringin sangat tengok makanan, mesti berat tak naik banyak. kikiki. maintain je kan!

Siqah Hussin said... Best Blogger Tips

Tahniah kak PK :) Moga dipermudahkan segala urusan untuk akak nanti :) Seronok baca pengalaman ibu mengandung :)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Semoga semuanya baik-baik sahaja PK sehinggalah adik babynya lahir. Dah tahu jantina ke belum ni?

Yalah, dua anak di atas ada cerita, tak akan yang 'bongsu' tak mahu cerita dalam blogkan! Di manakah keadilan? Hahaha...

31 tahun tu muda lagilah kot. Tak akanlah salahkan umur jadi letih lesu masa mengandung ^_^ Kita dulu masa pregnantkan Adik Cute lagi pulak terlebih umur walaupun masih lagi 3 series katanya.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

tahniah akak PK..
alhamdulillah rezeki ni..
mampu tmpang happy utk semua kwn2 y ada rezeki zuriat..
take care ye kak

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

pregnen = happiness!
memang ada pahit manis nyer.
above all, ia adalah kenangan terindah kan...