Pixajoy

Wednesday, April 27, 2016

Home » Arabic Words Year 3 Untuk Aiman

Arabic Words Year 3 Untuk Aiman



Ibu masa PMR dulu ada ambil Bahasa Arab. Pastu dekat Uitm, 2 semester juga belajar Bahasa Arab, kiranya basic arabic tu ada la..setakat nak faham dan ajar Aiman sikit-sikit tu bolehlah kan.

Keyword Bahasa Arab ni rasanya kena menghafal, so ibu ambil inisiatif bantu Aiman hafal perkataan Arab dengan cara melukis macam kat bawah ni. Gambar kurang lighting la pulak, dok pulun snap waktu malam. Melukis dan mewarna ni terapi untuk ibu jugak tau. Cantik ke tidak lantak.hihi..




Perkataan ni nanti tampal di dinding dalam bilik Aiman. Sebelum tidur tengok-tengok sambil hafal la anak ye. Moga membantu Aiman dalam Mid Year exam nanti.





14 comments:

babYpose said... Best Blogger Tips

Good tips Pk terima kasih. Pandai Aiman dan ibu mewarna, menulis. betul terapi jugak kan.

eima said... Best Blogger Tips

wow buat sendiri
utk fahim sy guna buku adik die je buku siri cepat belajar arab ..lupa plak ... cam easy read tu juga.... ape yg darjah 1 dan 2 belajar ada dlm buku tu ...

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

very good idea ni PKutu.
meransang minda diorang ekk.
pastu buat sendiri, tu yg real.
anak2 aida hafal dari buku aje.
aida ada beli kan kamus...

Raihanah Ahmad said... Best Blogger Tips

budak2 skrg bahasa arab dah belajar dari darjah 1 kan. saya dulu subjek pilihan je, itupun masa form 4

nurbijen said... Best Blogger Tips

Untung Aiman ada ibu yg ada basic bahasa Arab...
Saya dgn hubby masing2 tarik tali nak ajar anak2 bila ada homework bahasa Arab.. Last2 pegi beli kamus bahasa Arab.... hahaha, sama2 belajar Bahasa Arab dgn anak2 :)

Umie Adli said... Best Blogger Tips

Cantik lukisan ibunya

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

sangat membantu...ibu yang rajin

Mummydearie said... Best Blogger Tips

PK lukis sendiri semua tu? Salutelah! Cantik lukisan PK. Memang awak ni ada bakal melukis yang tak perlu disangkal-sangkal lagi!

Nasib baik Aiman dapat ibu yang rajin macam PK ni. Selagi boleh dibantu, kita bantulah anak-anak. Tanggungjawab kita jugakan.

fiza linolie said... Best Blogger Tips

Wah! cantik lukisan Muni. Untung Aiman ada ibu yang ada basic arab. Lagi... ibu yang rajin buat ABM sendiri. Semoga Aiman terus berjaya yer :)

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

Assalam.. bgs tips yg dikongsi sama ni, yg penting mak bapak kena sama2 bantu pembelajaran anak2 kan

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Kalau tampal di dinding bilik tu macam style kakaklah
Dulu rumah kakak bilik anak dan bilik pembantu kakak semua penuh dgn tampal benda macam inilah. Senang nak tangkap/ingat.

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Bagus tu PK..
Buat Visual macam tu lagi senang mereka nak hafal kan..
Kreatif lah PK melukis ..
Kalau akak tak tau apa jadi hahahha..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Confirm Aiman dpt no 1 ni tau kalau cenggini punya usaha....
Mak rasa kalau anak dpt naik pentas hujung tahun ni, ibu dia pun kena sama naik jugaklah...hurmmmm

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

pk mmg tgn seni
saya ambil arab sampai form 3 j. naik form beria nak sambubg arab tinggi, lps exam mid year, rasa mcm x blh bawa dah terus tarik diri. huhuhu. skrg rasa mc rugi plakk..

betul betul. konsep hafal. ustaz arab saya dulu buat style tampal gini gak tapi buat bentuk bulat, empat segi . pastu lawan tnya dgn mmber sebelah