Pixajoy

Wednesday, February 03, 2016

Home » Gadget Baru

Gadget Baru



Alhamdulillah pejam celik hari ni dah 20w 5 day. Tak heran la kan, masa berjalan cepat sungguh sekarang ni. Last month minum air gula macam biasa suspect GDM. Aku GDM on diet control since anak sulung lagi. So kena bertabah la buat BSP setiap bulan. Sebab BSP kali pertama ok..tak payah refer pakar..nanti 28w baru jumpa doktor kata nurse. Apa pun BSP wajib juga buat.

Lemau oii nak update. Sekali up terus entry ilmiah. Hadam je la ye.hehe..Terlanjur dah bebel kat sini aku nak share sikit info yang aku tau pasal minum air gula. Aku tak ada masalah bab air gula sebab RSAT bekalkan perisa oren. Sedap banyak la dari yang plain tu.

Apa yang aku tau..kalau pregnant diwajibkan minum air gula awal oleh sebab faktor umur, BMI lebih daripada 25, ada family history kencing manis, GDM history dan berat naik mendadak lebih daripada sepatutnya. Selain dari tu kena tanya pakar.huhu..

Bagi yang tak tau BSP (Blood Sugar Profile) dibuat untuk pantau kandungan gula dalam darah. Kena puasa pukul 10 malam sebelumnya, esok pagi ambil darah pukul 8..pastu pukul 12..pukul 5 petang dan 10 malam. Masa mungkin berbeza sikit tapi sehari memang kena 4 kali la. 

Terlanjur aku bertanya pasal alat untuk check BSP haritu terus nurse RSAT cakap yang depa ada jual. Memang aku nak beli untuk memudahkan aku buat BSP. Haritu dalam hujan lebat kot pi RSAT nak cucuk untuk malam. Penat woo nak ulang alik sampai 4 kali. Harganya RM 85 tak la mahal sangat kan.Katanya lepas raya cina harga nak naik terus rembat masa checkup bulanan semalam.


Senang la pasni tak payah dah ulang alik RSAT 4 kali sehari untuk BSP.. Buat sendiri je pastu whatsapp bacaan ujian ke nurse.

Untuk pengetahuan, tak semua tempat nurse benarkan kita buat BSP sendiri. Kawan aku sama kes GDM checkup di KK kena ulang alik juga. Mujur la aku boleh check sendiri. Happynya la hai dapat gadget baru.hahahaha








14 comments:

MG schmidt said... Best Blogger Tips

waaaa...senangla kan ta perlu ulang alik ..
rm85 kira murah tu .

MG baru minum air gula tak tahu lah result mcm mna ...hoping ok .
take PK :)



JOM TENGOK LEBIH 100 BARANG2 KECANTIKAN DENGAN HARGA YG MURAH DAN PASTINYA ORIGINAL !
https://www.facebook.com/produkkecantikanMG/posts/1726936100868945:0

JANA PENDAPATAN PASIF DENGAN BLOG ANDA
http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/01/jana-pendapatan-pasif-dengan-afflifycom.html

eima said... Best Blogger Tips

BERTABAH LA JARI KENA CUCUK 4 KALI SEHARI ...ADOI SAKITNYE HAI

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

lega byk la dpt bli kan memudahkan kerja. memalam nk g check pon satu hal pulak.. dah ada senang bannyak..

take care..

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

OK juga cara whatsapp result ke nurse - tak payah dah nak tunggu giliran just utk tahu BSP. Masa kakak dulu tak ada ini semua tau. Tapi alhamdulillah sihat sampai melahirkan.

nurbijen said... Best Blogger Tips

Gadget baru yg sangat membantu ni... Tak payah nak ulang alik KK...
Akak dah dua kali minum air gula...
Alhamdulillah, dua2 keputusan OK...
Sebab kena minum air gula 2 kali: mengandung umur lebih dari 35 thn... huhuhu

misz sheyla said... Best Blogger Tips

murah la..kite beli 1++ ...lepas tu strips habis kena beli lagi..strips pulak mahal nak mam... RM1++ jugak.... nangis...nasib baik pregnancy kali ni xde GDM...yahoooooo xyah buat BSP

Fyda Noh said... Best Blogger Tips

Kena jaga baik2 tau masa ngandung.. walaupun boleh lari lepas bersalin, tp ada juga yang teruk kena DM

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Wah semakin advance ye sekarang, on line jer hihi... Kerja nurse pun senang.
Dah masuk 5 bulan ye PK....sekejapnya rasa hihi....empunya badan tak taulah rasa lama ke kejap.

Tak dapat bayangkan camnelah rasa minum air gula huhu.....

lieyalatif said... Best Blogger Tips

eh bertuah le cikpuan kutu leh cek sendiri..senang...nak berulang alik pi klinik tu letih tuuuu...lieya kalo peknen pun mmg kene mgtt tu.... mujur mmg mase peknen jek ade diabetes...skrang ni clean n clear...tapi kene pantau gak almaklumla history tu ade dekat.....

Bunda_nora said... Best Blogger Tips

Zaman dah berubah... semua kerja jadi senang kan... padanlah dah lama tak nampak orang sini...rupanya dah berisi...tahniah..

eita said... Best Blogger Tips

sekarang ni makin canggih ye..boleh wasap2 result dengan nurse...takyah nak ulang alik banyak2 kali

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Ooh, puan kutu. Awak pun pregnant rupa-rupanya. Tahniah. Terlambat pulak saya tahu. Senang la sikit je ada gadget baru utk buat BSP ni ye. Pastu dpt minum air gula perisa oren tu untung la....

Puan Mell said... Best Blogger Tips

Wahh.. nk dpt 3rd baby dah.. ketinggalan ketapi. Senanglah keje xyh ulang alik kk. Kita dulu kna minum sbb faktor usia je. Plain pulak tu. Huhu

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Wah, main WA result aje kat nurse! Canggih sungguhlah zaman sekarang. Anak pertama dulu saya tak kena tapi yang kedua kena minum air gula. Hai, bab-bab macam ni kita dah pencenlah PK. Sekarang ni minum 'air gula' buat sendiri kat rumah aje ^_^