Pixajoy

Wednesday, January 27, 2016

Home » Resepi Homemade Tofufa

Resepi Homemade Tofufa



Lama kan aku bertapa. Kena sawan lemau ni susah nak baik oii.haha..Dah masuk temister kedua mood memasak dah ok ni. Beratuq macam-macam menu dalam kepala nak masak cuma berkira sikit je nak keluarkan modal beli bahan. Barang la semua mahai kan..kenalah berbelanja secara berhemah.kiki..

Hari ni nak share resepi tofufa. One of my peberet dessert. Masa pregnant Afia dulu memang dok gila makan benda ni. Sekarang abang yang jual soya tu dah tak berniaga..so susah sikit nak dapatkan stok, kebetulan ternampak resepi, bahan pun mudah dan murah, apa kata kita cuba buat. 

Aku ingat nak buat perisa pandan, dah beli la sirap pandan tu kat kedai, balik tengok pewarna hijau kat rumah dah expired rupanya. So aku buat plain je la.


Resepi tofufa : Masak 1 peket agar2 tali 12g + 3/4 cawan air hingga larut kemudian tapis. Lepas tu masukkan susu soya kotak 1 liter apa-apa jenama kedalam agar2 tadi + perisa pandan + pewarna hijau, dah mendidih tutup api. Siap!

Agak dah suam boleh masukkan dalam bekas. Tunggu sejuk boleh masukkan dalam peti ais. Air gula tu ikut suka la nak buat putih ke gula merah..kok air gula tak reti nak buat mai komen kat bawah. Air dengan gula je kot.hahaha..

Masuk dalam bekas kecik camni senang anak-anak nak makan. Lalu kat tekak sejuk-sejak time cuaca panas heaven tau..

Alhamdulillah rasanya sama macam beli. Cuma tang soya tu la tak berapa nak fresh dah guna soya kotak. Mana nak pi cari kacang soya original kan. Selamat mencuba.hehe













12 comments:

Lea Ismail said... Best Blogger Tips

sedapnya ni bila makan sejuk2. pergi pasar malam mesti beli benda ni

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

lama hilang pk..tup tup kasi resepi haa..hehee
ni lembut cam dadih la jadiknya kan? huishh sesejuk ngap memang layan..
nak try jugak..

eita said... Best Blogger Tips

sedap nyer..nak2 makan time panas..

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

suka jugak makan taufufa..tak sedar habis semangkuk

Fyda Noh said... Best Blogger Tips

Senang je buatnya.. masa bulan menu wajib buka puasa

nurbijen said... Best Blogger Tips

Nak cuba jugak... peberet saya jugak ni...

JunAina said... Best Blogger Tips

Mudah pulak nampak resepinya...nanti akak nak trylah...

Bunda_nora said... Best Blogger Tips

erm sedap ni... Bunda suka, kalau bulan puasa tak miss ni....nak pulak musim2 panas macam sekarang ni..

lieyalatif said... Best Blogger Tips

peberet lieya nie...wajib beli kalo pi pasar mlm...beli byk2 pastu buat stok dlm esbok..sejuk2 masuk mulut sedapppnyerrrrrr.....

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

sedapnya nasib la bru lps makan isnin lepas. hikhik..
panas kan skrg..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

La....ni kira agar agar soyalah ek hihi... layan jerlah dah katanya mak buyung yg nak makan

Mummydearie said... Best Blogger Tips

PK..... nak buat air gula macamana? Tak pernah buat tau!

Kah3x!

Tak baik marah tau. Orang pegnan tak boleh marah-marah, nanti baby keluar mencuka muka! Tadi suruh tanyakan kalau tak tau, kita tanyalah kotnya ada yang malu nak tanyakan!