Pixajoy

Wednesday, February 24, 2016

Home » Resepi Mudah Sotong Goreng Butter/ Marjerin

Resepi Mudah Sotong Goreng Butter/ Marjerin



Pertama kali buat so haruslah tempek kat sini, senang nak refer kemudian hari. Beli sotong tapi dah jemu asyik buat sambal  Tak sambal mesti goreng kunyit. Sesekali ubah selera sikit apa salahnya kan. Tetiba teringat menu merajuk mak jilapah..dan-dan tekak berasa nak makan sotong goreng butter. 

Macam biasa la resepi mesti campak baling paling mudah. Sukatan pepandailah ye agak. Boleh diaplikasikan untuk udang, ketam dan ayam juga. Yang penting sedap..butter takdak belasah ja marjerin pelangi.hakhak..


Resepi Sotong Goreng Butter :

 Sotong disiang, potong, bersihkan dan ditoskan airnya. Sebiji telur + serbuk kari + garam + gula+ tepung gandum gaulkan dengan sotong, goreng dan toskan. Panaskan kuali, masukkan butter/marjerin pastu tumis hirisan cili padi + daun kari. Bila dah naik wangi masukkan susu cair + garam (tak letak pun takpa ikut tekak ye pasal butter pun dah masin) + gula + serbuk ayam + bancuhan tepung gandum untuk pekatkan kuah. Last sekali masukkan sotong goreng tadi, kacau sebati pastu tutup api. Kalau nak tambah lada hitam ke cheese pun boleh. Aku tak letak pun dah sedap. Siap!






11 comments:

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Sedap tu PK..
Meriah sungguh akak tengok butter bersama sotong tu..
Kat umah ada gak sotong..
Macam nak mencuba jugaklah ;)

lieyalatif said... Best Blogger Tips

ya Allah sedapnyeeeeeeeeeee..... meruap2 tgk kuah die...mesti sedap nieh....makan ngan nasi panas2 1 lauk gini pun dah cukup kalo lieya ni cikpuan kutu oiiii.....bahan semua ade kat umah tu, sotong ngna udang jek tak tau ade lagi ke tak dlm esbok...boleh lee buat nanti...

eima said... Best Blogger Tips

oo berkuah cam tu ek ...
boleh kot trynanti

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Oh... ini style baru buat kakak ni
Boleh jugalah kakak cuba cara ni macam berkuah butter gitu:)

Zulkarnai Harun Ar Rashid said... Best Blogger Tips

Salam...pandainya masak mesti sedapkan....dan salam peekenalan dari aree bihunsup ex service

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

pk.. terasa kt tekak ni bila baca carenya. nk beli udang la buat. ekeke.
sotong ceq kureng sikit. tp udang kalu msk sambal or goreng tepung laju je.

aryan azra said... Best Blogger Tips

menyirap pulak kita tengok makanan sedap pagi-pagi ni...hahaha

tengok juga resepi mak jilapah tu, guna udang...hai bila pulak kita nak mencuba nih..

sal ya said... Best Blogger Tips

Dah lama x mkn sotong dgn udang. Dan dh lama x sggh sini.

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

wowww merecik..selalu butter udang jer..sotong tak pernah..sotong best masak telur masin pk..cubalah..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

ohhh berkuah ye PK...mcm masak lemak ek....Budak budak sure suka ni sebab lemak lemak masin gitukan....
Hihi...resepi chef mmg tak boleh blah betullah, main campak baling aje pas tu jadi! haha

LYAfrina said... Best Blogger Tips

sedapnya........
nnti nk buat... kbtulan mmg dh ada sotong kt rmh.