Pixajoy

Monday, January 12, 2015

Home » Pemeriksaan Gigi Bayi

Pemeriksaan Gigi Bayi



Zaman sekarang baby pun kena check gigi tau. Tapi sesetengah tempat ada jugak kot yang tak wajibkan. Kawan aku anak sebaya Afia check dekat klinik kesihatan tak perlu pulak check gigi. Ikut buku rekod kesihatan, pemeriksaan pergigian bayi perlu dilakukan tiga kali. Peringkat pertama masa umur 0 hingga 9 bulan, yang kedua waktu baby 10 hingga 23 bulan dan pada umur 2 hingga 4 tahun.

Afia pertama kali pergi dental check gigi umur dah masuk 10 bulan. Ibu la yang dok bertangguh malas nak pergi. Masa ni Afia sebatang gigi pun takde. Dia memang lambat tumbuh gigi. Gigi pertama muncul pun masa usia setahun. So dental nurse hanya periksa mulut dan bagi nasihat tentang penjagaan gigi.

Baru ni pergi check up kali kedua kejap sangat dah settle. Nurse cuma kata yang gigi depan atas Afia rapat sikit, minta aku aware takut senang dapat karies. Sekarang Afia dah boleh tolerate dah waktu gosok gigi. Kalau dulu setiap kali gosok memang tak sah kalau dia tak melalak, now tak perlu paksa dia sendiri minta aku baringkan di riba. Lepas kumur kena puji pandai terus clap hand. Tapi tu la dia tak mau gosok gigi berdiri. Kena baringkan di riba sama macam gaya kena paksa gosok gigi dulu-dulu.

Apa-apa je la anak oi asal mau gosok gigi sudah!

Afia sebelum pergi Dental









13 comments:

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kalau Afia pandai pergi sendiri lama dah pergi - ini kenalah tunggu ibu senang. Tak apa daripada tak pergi langsung..

NzA said... Best Blogger Tips

yelah....dulu2 rasanya xde pn doktor check gigi.....

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Ooo, kena check gigi jugak ye baby. Cemana bleh tak tau ni.

eita said... Best Blogger Tips

BGUS LH...TAKDE LH GG ROSOK...

nurbijen said... Best Blogger Tips

Bagus juga kecil2 dah biasakan anak2 dgn dentist...
Gitu pulak kaedhnya yer PK... kita ikutkan ajer selagi dia nak, kan?

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Oh, budak-budak sekaranglah ya. Zaman Abang dengan Adik pun takda check gigi ni. Kena buat sendiri. Saya pun baru buat appointment nak jumpa doktor gigi. Appointment buat bulan Dis lepas tapi dapat jumpa doktor awal Feb nanti. Kalau sakit gigi, memang cabut sendirilah sementara nak berjaya jumpa dentist ni!

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Zaman okje anak kecik dulu tak denya gi check check gigi ni..... Pergi pun bila gigi susu mereka nak patah rasanya hihi...

Nasib gigi tak tumbuh berselirat....hihi kalau tak menyesal seumur hidup huhu

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Saya ada plan tapi entah bila nk jadi bawa budak2 ke dentist.. risau juga kan kalau ada apa3. Yg lahir tahun afia ni mmg cukup untung.. sb disyaratkan gitu.. mmg kena pegi..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

a'aa dkt klinik kesihatan ni xda plak check gigi camgini...

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

Aniq pergi sekali je masa umur 6 bulan x silap.. tp doktor cek pun..pastu suruh balik.. ee..geram pun ada..lps tu x pernah pergi dah.

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

ye ke.bru tahu
nti nk tnya nurse juga la..

assalamualaikum afia ;)

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

dah besar Afia yer...comel nyer dia..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

bgus ajar dr kecil lg..asya konsisten 6 bulans ekali jumpa dentist sejak usia 2thn smpai sekarang