Pixajoy

Tuesday, May 27, 2014

Home » Mango Ice Blanded

Mango Ice Blanded



Musim panas sekarang ni memang asyik kalau dapat basahkan tekak dengan benda sejuk. Pedulikan perut buncit, sementara tengah musim mangga plak tu haruslah guna peluang yang ada. Boleh dikatakan dah cukup puas kami makan mangga harum manis yang isinya tersangat mantop. Balik kampung tempohari MIL kirim mangga yang dah diperam siap balut suratkhabar, tu yang banyak stok kat rumah. Lagi pulak pelam ni takdelah sedap macam harum manis, so kena la buat sesuatu ye tak. 

Fikir punya fikir dapat idea nak buat Mango Ice Blanded. Baki dua bijik harum manis aku potong dadu masuk dalam mango ice banded ni. Mula-mula buat en suami kata tak berapa sejuk. Ais kiub habis sebenarnya. Lepas beli air batu aku adjust sikit blend kali kedua supaya banyak aisnya. Aku guna susu cair tanpa yogurt dah sedap gila. Aiskrim pulak perisa jagung. Kalau ada mango or vanilla ice cream mesti lagi mengancam.


Yang ni ada potongan dadu harum manis


Kali kedua baru betul-betul ice blanded

Resepi Mango Ice Blanded : Mangga masak ranum dipotong isi + susu cair/fresh milk + susu pekat + mango yogurt (optional) + ais kiub di blander sampai hancur. Tuang dalam cawan dan letak aiskrim mango diatasnya. Siap!


5 bijik mangga selesai untuk mango ice blanded. Puas aku minum sampai dua gelas. En suami belasah 4 ke 5 gelas apa.muahaha...




23 comments:

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Nyum2..lma x minum ice blended ni..akk nk sikit..hehe

NzA said... Best Blogger Tips

nyum..nyum..nyum...sangat menyegarkannnnn

Izzati Amira said... Best Blogger Tips

haritu ade blogger buat eskrem mangga.. nah , ni mango lagi... huwaaa... nak nangis guling guling

aIEn said... Best Blogger Tips

alamaak dh meleleh ailio kt tgk nye tau..dh la puasa ni =(
dkt umah mangga mmg dh ade, blik keje nnt nk g cari eskrem n youget la...
blh wat desert utk buke puasa nnt =)

fizalinolie said... Best Blogger Tips

Wah! Rajinnya Muni. Sedapnya tu...

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

sedapnya..berbaloi buat sendiri..puas minum..:)

Tihara said... Best Blogger Tips

kejamnya entry ni hihi
nak kena pi cari jugak aihh
buoh pelam, kat umah ni hat duk ada pon pelam teloq jaa.. :)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Dalam bilik berair-cond ni, sejuklah PK. Nasib baik tak terliur :) Kalau tidak ... kenalah pergi beli mango tau!

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

nyum2..wahh ..terliurr tgk..sedappnya...:)

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

sangat yummy!!

lizz said... Best Blogger Tips

nak jugek...kemainkan tahap leleh nengok siap ader ice cream tu...alahai....dapdap

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Mak ai.. kenapa saya tak jenguk sini semalam. Malam semalam ada lagi mangga. Kalau dibuat macam ni oun sedap sangat tu. Kalau di kedai, minum dua gelas rebut2 dengan dua Ahmad. Padahal kalau nak buat bukan susah pun kan.. hihi. Bila lah nak jadi rajin macam PK ni

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Untungnya ada bini rajin...boleh cik suami belasah minum sampai 5 gelas hehe...Aiman mana ? Dia tak belasah jugak ke? Hehe

husna zahidi said... Best Blogger Tips

hehehe..sakan blend..

tadi husna sefamily belasah 5 biji pelam masak.. kjap je licin..:p

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

sedapnyerrrrrrrrrrr...saat membaca entri ini,daku puasa..ohh

lieyalatif said... Best Blogger Tips

perghhhhhhh sedapnye cik puan kutu oiiiii...dah le puase arini hahahah tulaa terjah lagi ari kamis kan dah menyiksa jiwa..... sedap nieh...lieya nak cube la kalo ade stok manggo


lieya suke manggo lasi kat restoran insaf...sedap gileeeee walaupun mahal sbb die tak kedekut guna manggo.....

LYAfrina said... Best Blogger Tips

mcm sedap je..
nanti kena cuba jugak..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

mcm sedap je..
nanti kena cuba jugak..

anamizu said... Best Blogger Tips

td baru jiran bg mangga 3 biji. terus nak p kedai laju2 nk beli eskrem vanilla nk buat gak ceni! aummmm

Siti Farhana said... Best Blogger Tips

yum yum sedapnya !!
done following u..
follow me back :)
visit me to get hot style from miyamots collections

Hazmin Hamudin said... Best Blogger Tips

Kalau guna aiskrim vanilla ni mesti lagi terangkat. hehe. Kalau saya memang tak payah letak aiskrim dah,

- AZIE - said... Best Blogger Tips

fuyyooo sedapnya..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Uikkkkk... sedapnya....