Pixajoy

Saturday, May 31, 2014

Home » Buah Kampung Yang Rare

Buah Kampung Yang Rare



Balik kampung Penang tak sama feelnya dengan Alor Setar. Rumah en suami boleh dikatakan tengah bandar Alor Setar, rumah pulak perumahan taman. Nibong Tebal rumah kampung yang kiri kanan depan belakang semua jiran aku kenal sejak kecik. So tak kira pagi petang siang malam dok buat pusingan lawat kawasan. Afia pun sekarang dah pandai demand nak keluar, jari dia tu kemain tunjuk nak tengok cat, bird, cock jiran sebelah. Aiman tak adventure langsung asyik dengan aktiviti mengadap laptop acu main game. Same goes to abahnya.kehkeh..

Jiran bagi aku buah jagus pokok depan rumah beliau. Rasanya kali terakhir aku makan buah jagus masa aku kecik-kecik dulu. Sekarang ni bukan senang nak jumpa. Pokok jiran aku ni pun ada dua bijik ni je. Serius aku jakun bila dapat tengok buah jagus. Terus aku tangkap gambar konon nak props bagai, tapi nak buat camna skill macam hampeh.haha 


Aku suka bau buah jagus. Rasa isinya tu macam pedar tak sedap mana. Kata jiran kena makan dengan kicap dan gula. Macam tak padan nak buat ikut resepi jiran, aku sedut jusnya hampas semua aku buang.hiks..








17 comments:

Chot said... Best Blogger Tips

Sy pon xreti mkn. Tp baunya mmg harumm.
Bijinya tu makan sekali?

anamizu said... Best Blogger Tips

wahhh nibong tebai no ? teringat cerita apa tu ? KL Gangster ke apa tah yg dia ckp "Nibong Tebel" hahaha lawak betoi yg tu konon Key Ell la tu =P

buah gajus ni pedaq rasa dia kan PK? dulu2 byk gak pkok dia kat rumah jiran sblh ni..skg ni makin pupus dah hehe

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Akak pun dah lama tak makan..masa kecik2 dulu banyak di laman rumah arwah nenek..Skrang semuanya dah tak de....

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Tak pernah mkn buah ni Muni. Hehe...

esradan said... Best Blogger Tips

merhaba.ilginç rasa.

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Tak pernah weyh nengok buah gajus Selalunya, tengok gajus yang dah ready je.....
Ohhh pedar yeh rasanya PK...
Mahal ke tak ek buah ni

LYAfrina said... Best Blogger Tips

suka biji gajus goreng.. bila mkn mmg sedap

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Besan sayang, ni buah gajus ke jagus ni?

Honestly memang tak pernah tengok live ler buah gajus ni. Ini first time. Kalau PK tak tunjuk dalam blog, memang dok depan mata pun saya tak kenal. Tapikan, kalau nampak gajus terjogol kat atas tu, takkanlah tak kenal pulak ek. Melampau tau saya nih :)

Masya said... Best Blogger Tips

rumah mak mertua ada pokok ni.. seyes x pernah makan buahnya.. pucuk gajus salulah sy buat ulam hihihihi

cikmisi leen said... Best Blogger Tips

eeh, lama da tak jumpa buah gajus// tapi kaler pin ?? bukan selalu kaler hijau// rare.. ke silap? hehe

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

fuh...dah lama sangat tak tengok buah janggus / gajus yg real...dulu kt umah noe kt kampung ada pokok ni...itu pun masa noe kecik2...hehehe...skang dah x do la..buah rasa kelat2 sikit kan....cicah kicap lg sedap

Aneez Jaafar said... Best Blogger Tips

rindu kat buah gajus ni....

- AZIE - said... Best Blogger Tips

Eh PK asal nibong tebal, dkt mana. azie selalu jgk g nibong tebal tu..umah pakcik dkt sana, teluk ipil

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Masa kecik dulu selalu la makan buah ni. Bau dia kuat sgt kan. Betul la kena cicah dgn kicap baru sedap. Tapi kalau makan banyak2 ni getah melekat kt bibir dgn lidah.

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Masa saya balik kamoung hari tu pun ada jumpa buah gajus ni. Memang warna macam tu ke? Rasanya buah ni masa saya kecil dulu tak warna macam ni.. hihi..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

lama dh x makan buah jangguih ni
dlu kat rumh ada pokok.buah lebat.
tp dh mati. skrg ada juga sepokok je.tp blik bru jgn kata buah pucuk jangguih pon x dak.huhu..

dlu2 suka kumpul biji pastu bakaq.hitam legam..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Ok... saya tak pernah tgk buah ni... ni first time... hahhahaah teruk betul saya ni...