Pixajoy

Thursday, February 20, 2014

Home » Mee Bandung

Mee Bandung



Semangkuk besar ni aku hadap untuk dinner. Sengkak perut baq hang. Dah tu ada lebih, pagi esok siap tapau lagi untuk breakfast kat opis. Manakan sama nikmat makan masakan sendiri dari masakan kedai. Bak kata en suami,

"isteri saya ni masak apa pun sedap" 

Tobat kembang setaman.haha..



Resepi Mee Bandung Mudah : Tumis bahan kisar (bawang merah+bawah putih+halia+lada kering) hingga garing. Masukkan air + sos tiram + sos cili + udang + sotong + karot + sawi. Bancuh tepung jagung dan tuang untuk pekatkan kuah. Pecahkan telur dan perasakan dengan garam + gula. Siap!






24 comments:

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

adoii pepagi lom bekpes ni PK..nampak ni terus menjejeh liur..hahaha..nak kena cari tengahari ni..

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

adoiii pepagi blom bekpes ni PK..tengok ni terus menjejeh liur..hahaha..nak kena cari tengahari ni..

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Sedapnyer.. rindu nk mkn mee bandung :)

umi alya said... Best Blogger Tips

akak tgok gmbarpun dapat rasa kesedapannya

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mmg sedap banq ang... tgk gambar pun mau menitik air liuq... mau suami tak puji...

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Betul tu... Masak sendiri lagi sedap. Nampak menyelerakan mee bandung muni. Serius! Kenyataan bukannya saja nak bodek. Hehe...

lieyalatif said... Best Blogger Tips

wow!!! drooling...

mmg nampak menarik nieh...syok gak makan mee bandung kan ...asek2 makan nasi jek muak jugak...

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

habaq mai..mmg tgk pun terangkat atas bawah hujung beranda..sedap2..

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

hehehe feveret KA< boleh kata sebulan tu mesti akan buat.,. resepi kita lebih kurnag sama lah !

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kot gini mudah mahu buat mee bandung ya, bu!

Tapi kita punya mee bandung lagi mudah. Beli kat kedai aje...

Wah 3D2N tu kembang kempis hidung dek puji-pujian en asben.

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Senang aje kalau dah expert.
Cepat dan sedap!

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

mcm senang jer plak...nak buat la nanti..

Masya said... Best Blogger Tips

terbaiklah .. amboi kemain meriah yer.. udang dgn sotong tu.. bergelimpangan...

lizz said... Best Blogger Tips

Nyum2 sedapnyer...telio tau nengok mee bandung petang2 gini...

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Mai sepinggan.... dah lepas makan pun terasa lagi, terfikir apa nak makan lagi..

Nastyna said... Best Blogger Tips

Kalau dah gini ruper dia, I pun sanggup telan dengan mangkuk2. Giler sedap banyak lauk, nak buat laaa. My fren pun ada bekalkan rempah mee bandung kat I masa nak blaik sini, hmm jadik ni.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

wah, nampak mmg sedap sungguh nih

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

fuhh mmg nampak sedap PK...mendapat pujian tu...

Shark Kay said... Best Blogger Tips

hanya mampu melihat dari jauh :(

- AZIE - said... Best Blogger Tips

sedapnya...mudah ja resepi pun. sy kena cuba ni!!

- AZIE - said... Best Blogger Tips

sedapnya...mudah ja resepi pun. sy kena cuba ni!!

ada said... Best Blogger Tips

bestnye..my fav food ni..nk tryla hari ni.jenuh pi cari kat kedai perencah mee bandung yg sedap.mmg ssh btol nk jumpe.newey thanks for the really simple recipe.

Chot said... Best Blogger Tips

akak ni mmg hebat bab2 mee berkuah ni. sy megi berkuah bolehlah..hhehe

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Kalau mee bandung muar tak letak sos PK...udang kering dan cili kering jadi pes!.
hehe...mestilah kembang setaman dah somi puji ye dak......