Pixajoy

Tuesday, February 25, 2014

Home » Kapal Terbang Projek Semalam

Kapal Terbang Projek Semalam




Terus terimbau zaman aku kecik bila tengok mama jj buat lidah buaya . Mak aku dulu selalu gak buat benda ni. Ada orang panggil kuih lidah kucing, ada juga sebut kuih tiram. Kami panggil kue kapai terebang. Sumuq hidup memang tak pernah buat. Teringin punya pasai chek google resepi. Rupanya mudah ja bahan-bahan kue kapai terebang ni. Benda memang dah tersedia kat dapur, tak payah pecah duit pi kedai kekdahnya. Dengan penuh konfiden aku salin bahan save dalam hp. Sekali lalu je tengok cara buat melekat terus dalam kepala otak.


Bahan pes - Kacau sebati 4 sudu tepung jagung + 4 sudu minyak


Bahan Doh - Adun sebati 1/2kg tepung gandum + 2 sudu marjerin + sebiji telur + 1 sudu garam + air 

Cara buat tengok je kat SINI. Tak rajin aku nak snap gambar satu-satu. Mana nak uli tepung, mana nak uli si bambam kan. Ikut resepi pes tu pakai 6 sudu tepung jagung, tapi aku buat banyak gila lebih, bazir! Guna 3 or 4 sudu dah cukup.


Macam-macam pattern tak senonoh keluar. Mula-mula buat kecik comel je. Datang menyampah nak cepat habis, aku terus buat besar. Benda ni aku uli dari petang sampai tengah malam baru siap ok. Mana taknya, dah setel Aiman mengaji, Afia dah tidur baru dapat sambung menggelek.


Berkat kegigihan aku, dapat la sebalang besar kuih kapai terebang yang siap disira. Aiman kata tak suka yang manis, yang kecik tu dia punya. En suami tak habis-habis dengan otak bisnes suruh bungkus nak letak kat kedai. Masak sambal sedap pun gigih nak aku bungkus nasi lemak letak kat kedai jugak. Yang dok ada pun tak dan. Kalau semua aku buat mau bengkok bahu bini hang.hehe 


Adik fia makan penutup balang je la.hehe..





37 comments:

- AZIE - said... Best Blogger Tips

awak......pandainya awak wat..peberet kita nie!!

lizz said... Best Blogger Tips

sedapnyer..nak try jugak...huh telan ailio nengok ni...kalo raya kemain laku kuih ni krap-krup makan depan tv...

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

nampak sedap jer tu...terasa2 di bibir ni ha..

Panglima Muda said... Best Blogger Tips

manis tu

sud@is said... Best Blogger Tips

my fveret rapuh keruk krakkk..kuih kapal terbang

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

tabik ngan Pk ..dalam duk bersusah payah dgn anak kacik tu..tapi mampu jugak habiskan..terbaek..kalau kuih2 camni.memang akan rajin jugak..rajin beli..haha:)

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

kira hebat la ni pk sekali imbas jer terus jadi..
zee pernah buat sekali tapi hampeh..tak berapa tak menjadi..

Roha said... Best Blogger Tips

uiss tengok tajuk kat blog list aq tadi ingat si aiman buat kapal terbang dah..terus pi terjah..then senyum sendiri aq jadinyer hehe..

bagi kaum suku sakat aq panggil kuih ni..kerepek layang, even apa pon gelarannyer..tetap kuih yg sama memang sedap ni buat peneman time tengok tv..mau sebalang abes..jangan sampai macam adik fia udah makan tutup balang hehe :D

umi alya said... Best Blogger Tips

lamanya akak tak makan kuih ni

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Rajin sungguh.. :) bagus2

Nastyna said... Best Blogger Tips

bertungkus lumjus mak kami seharian buat kueh ni, kamu gigit balang jer Cik Pia? hehehe senang kan, cuma ambik masa membeleknya, syok owh buat mmg ilang stress, apa lagi tunggu buat la lagi letak kat kedai hehehe.

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Comelnya Afia gigit balang sekut tu..rajinnya PK buat ya. Ni mesti mmg peminat sekut ni.. haha...saya pulak bila tgk resepi asam gumpal, mmg teringin nak buat.. tapi tak ada masa lagi nak buat..

neesa_jun said... Best Blogger Tips

oo...mmg ada org panggil kuih kapai tebang eh??...hahaha..dlu kakak ipar kirim suruh bwk kuih kapai tebang dr sabah balik penang...sy punya la xtau camna rupa kuih tu..explain pnya explain..rupanya kuih lidah buaya.....serupa tapi xsama nama.. =P

nurbijen said... Best Blogger Tips

PK, kalau jadi berbisness, kiter nak order tau... pos ke sini sikit :)
Saya pun panggil kue kapal terbang :)

Sue Bee said... Best Blogger Tips

kegemaran SB al ni..makan sebalang pon tak cukup

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Sedap tu muni. Lamanya tak merasa kuih ni haish... Rajin muni buat.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

sedapnya..cepatnya PK tangkap..sekali tgk dah boleh buat kan?..hehe..
kami panggil kuih lidah buaya jugak..:)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kakak panggil lidah buaya ni. Kalau kenduri-kendara biasa buat banyak-banyak sebab org kg kan suka rewang-rewang sambil makan. Sedap - kakak suka tapi tak rajin..

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

sedap bnda ni
tp mcm leceh je nk wat. kena tau teknik br leh wat kan?

Nurfaezah Abdullah said... Best Blogger Tips

fae suka yg manis hehe

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

chak! afia..
dh agak dah cucuq kpai terebang..
bila tgk mama jj buat dh rasa tp takut salah.hahaa..

sal ya said... Best Blogger Tips

feveret2... blh try.

Cik Tieka said... Best Blogger Tips

ohhh.. kitorang panggil ni lidah buaya kak.. mmg sedap sebab ranggup kan..cuma sye x berapa suka kalau yg manis sangat..huhuhu

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

hahaha...sian Afia..mkn tutup balang aje.. :)

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

anak2 KA pun suka, KA Pulak suka yang x manis, yg tak bubuh gula lagi gitu hehehe !

lieyalatif said... Best Blogger Tips

ololo cian fia amik bau jek yeak.....comel die dok ralit gigit balang tu eheheheeh dah mcm asah gigi dah...

aduh cik puan kutu ni laa kuih org2 lame yg lieya paling sukeeeee....lagi sedap kalo byk gulanye...aduh kecur tauuu..dah le payah nak jumpe...tu ayat org malas buat hahaahah...kalo rajin, dah lame leh makan kan....tapi mcm senang tu lieya nak try le buat bile free...

Nora Karim said... Best Blogger Tips

bagus la PK ni dalam sibuk2 keje, 'menguli' anak2 sempat gak buat 'jajan'... heheh

NzA said... Best Blogger Tips

pandainya PK buat....akak suka jugak kuih ni sebab leka je mengunyah....
alolo, kesian afia ye.....

Tuan Juhaida said... Best Blogger Tips

Sedapnya!kuih gini x muak.laku je kruo krsp dpn tv hihi.bagus2 kalau boleh dikomersialkan

anamizu said... Best Blogger Tips

hehe ibu aiman ni rajin la buat benda mkn hehe

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Mmng tabik lah ngan PK ni...rajin yg amat ....
Akak pun suka kuih ni...tapi nak buat, tak sanggup rasanya ..

Chot said... Best Blogger Tips

Sorry kak..lama x dtg sini.
Sy pon xpenah buat kuih ni. Kuih org dulu2 tp sy suka mkn. Homemade snack is better kan kak. Untung aiman n ayah aiman :)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

saya pun suka mkn kuih ni.. bagus betoi muni kan.. rajin

Masya said... Best Blogger Tips

senangnya buat dia.. sy pun suka.. tp x gigih nak buat huhuhu

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Oh, ni lah kuih kapat terbangnya... rasa cam selama ni panggil kuih kertas aje... feberet mak kita. Kita pun suka juga gigit balang macam Afia buat tu :)

Aduh, PK tak terkejar kerajinanmu menguli itu ini....

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

noe panggil kuih tiram ni...tak susah buat kuih ni...mmg sedap...sah PK ni rajin.. :)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Hang ni memang terbukti rajinlah PK ....Kuih kapai terbang pun nak buat jugak. Mana tak tumpahnya kuahkan.... Mest krup krap krup krap anak beranak depan TV ni yek!