Pixajoy

Friday, May 31, 2013

Home » Soalan Abang Aiman

Soalan Abang Aiman



Aiman sekarang dah makin sayang adik. Dah boleh diharap tengokkan adik. Tapi ikut mood dia la.hehe.. Pantang je Afia jaga beliakkan mata, sibuk dah nak main dengan adik. Kadang-kadang macam terharu sikit bila dia keluarkan statement, 

"ibu boleh mandikan Aiman tak? dah lama ibu tak mandikan Aiman". 

"Dah lama ibu tak bacakan Aiman buku". 



Budak yang makin membesar, akal pun makin banyak.  Macam-macam soalan yang ditanya. Seiring dengan kematangan, soalan pun dah makin advance.


"Ibu, macam mana kalau Allah tu jahat, Allah tu menyamar?"


Benda berkaitan agama dan kepercayaan ni bukan boleh dibuat main. Kalau korang apa nak jawab?




11 comments:

NzA said... Best Blogger Tips

wah, ada prkmbangan yg baik nie....
Kita kena terangkan secara baik....terangkn sifat2 Allah pd anak2 kecil nie...Yg pasti sifat utama Allah tdk menipu malah Allah xsuka budak2 menipu....ceritakn sikit balasan kt akhirat..InshaAllah aiman dpt faham n xakn brkata sedemikian lagi......

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

adoii..aiman2...hahahaha..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

uwaa...mmg soalan tentang agama cam tu..jenuh dok fikir nak jawab..huhu

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

akak kutu,

saya rasa aiman bukan buat main tapi aiman betul-betul nak faham suatu benda tentang Tuhan. die maseh mencari kot.

nak ajar org pasal ilmu agama memang tak reti.

cube akak kutu minta pandangan ilmuan ke, ustaz ke...

boleh jadi bdk bijak die ni :)

mrs mell said... Best Blogger Tips

erkk.. mati kutu mau jawap nih!.. berbudak memg gitu kann.. dia tgah nak memahami sesuatu perkara tu..

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Sebaiknya kena jelaskan betul-betul. Allah tak pernah jahat dan menyamar. Macam angin boleh rasa tapi tak nampak. Kenapa nampak pokok goyang kata kena tiup angin. Mana angin?

Tapi Aiman masih kecik kena jelaskan perlahan-lahan.

Apa-apa pun kakak suka tengok Aiman dgn adik. Sukalah:)

husna zahidi said... Best Blogger Tips

aiyokk aiman..mujur budak lg..=)

nak suruh mandikan xnak ibu lupa dya la tuu..hehe..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

uiks! mmg advance soalan Aiman ni..
klu sy silap2 diam je.. dah takde idea sgt nak jawab..huhu

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sk tgk aiman dgn adik dia ni.. sweet je

Masya said... Best Blogger Tips

hadoilah soalan diluar jangkaan ni mmg payahlah nak cr jawapn tau... lagi² nak terangkan satu pesatu...

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

banyaknya soalan aiman...lagi2 yg last tue...apa nak jawab hihihi