Pixajoy

Tuesday, May 14, 2013

Home » Bila Abang Ada Adik

Bila Abang Ada Adik



Masa adik dalam perut kemain abang sayang adik. Hari-hari kiss, bila baby deliver lain pulak ceritanya. 

Abah Aiman suka sangat usik, "cepat kemas baju-baju Aiman masuk beg, abah nak p hantaq rumah anak yatim.." Lawak memang lawak tapi lama-lama aku naik risau tengok Aiman tak peduli  langsung ke adik. Pastu aku warning en suami jangan semarakkan kebencian Aiman pada adik. En suami bukan makan saman, memang jenis kuat menyakat.

Hari pertama dan kedua balik dari hospital suruh kiss adik pun tak nak. Kata Aiman pada Maktok, "baby tu memang comel, tapi baby tu kotor" (merujuk kepada ruam dan kulit merah-merah Afia). Agaknya masa dekat hospital, sejuk je kena aircond, balik rumah bila panas sensitif pulak kulit si Afia ni. Bila sapu bedak sejuk baru ok.

Paling kelakar malam tu kawan baik aku call,dok sembang la dalam telefon. Afia tengah tidur, Aiman tengah main PS. Tetiba Afia melalak terus aku letak telefon pastu terpa Afia sambil memujuk, "ala sayang-sayang.."

Mata masih galak menghadap game, selamba je Aiman bersuara diiringi ketawa besar dari Maktok. "Sayang sangat la dia tu..kat Aiman ni dah tak sayang ke?"

Pada Maktok pun Aiman kata, "Maktok ni dah tak nak tengok Aiman ke?Asyik tengok baby je.."




Mula-mula pandai jugak Aiman cemburu dengan adik. Sekarang Aiman dah selalu dekat dengan Afia, kemain sayang dengan adik dia. Semoga Aiman akan terus menjadi abang yang baik dan sentiasa melindungi adik.





26 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Salam Puan Kutu..biasa la budak2,cam rasa trgugat jer bila dah ada baby baru disamping mama dia:)
takpe...Aiman akan jadi abang yg trbaik tuk Afia

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

In Shaa Allah..Aiman akan jd abg yg baik ..:)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kena selami perasaan Aiman. Untung dia cuma macam tu. Sebenarnya dia cemburu tau. Anak kakak dulu siap tilam baby pun dia nak yang sama, botol susu juga. Abang terpaksa beli dua tau. Kesian... jgn sampai dia jauh hati... kena peluk Aiman selalu bila peluk adik... biar dia tahu kita sayang sama aje...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

hahahaaa kelakarlah aiman ni.. tp kalau pikir dari sudut hati aiman, sian plak... jgn abaikan aiman tau...kne bahagi sama rata.. hihi

*muni, kalau saya xsempat hbs baca entry muni, lnkali saya sggah balik tau.. bkn pe, esok pg dah nk blik trg... ni pun sambil2 je bw :)

NzA said... Best Blogger Tips

aduyai, mesti aiman sentap bila abahnya usik mcm tu..yelh budak2..apa yg kita ucap akn trpahat dlm ingatan..mrk masih xfaham erti gurauan.....huhuhu...

InshaAllah, suatu hr nnti aiman n afia akn jadi akrab...biasalah budak2..mrk rasa trgugat bila dpt adik......

umi alya said... Best Blogger Tips

kes jeles la ni.. aiman2

Masya said... Best Blogger Tips

alahai kesiannya aiman, x blh byg kalau amir ada adk nanti mcm mana.. huhuhuhu ...

eiela said... Best Blogger Tips

kesian aiman kena sakat macam tuh. insyaallah dia akan lindung adik dia tuh kak

mamiraysha said... Best Blogger Tips

Emosi anak kecil.. Kadang-kadang kita tak perasan tindakan kita ditafsir berlainan oleh anak kecil ini. Memula je tu.. insya allah.. Aiman akan jadi abang yang penyayang..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Mula2 mcm tu la kan...tapi lepas ni konfem dia akan selalu di sisi adiknya...

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Dah lama jd anak tunggal... perhatian 100% kat dia. Bila adik jd perhatian pulak, mesti lah terasa.

Insya allah, tak lama. Setelah dia biasa, dia akan tunjuk sayang pd adik. Ajak aiman main dgn adik...

hara said... Best Blogger Tips

Kesiannya aiman, mesti dia terasa gila. Tp insyaAllah dah lama sikit oklah kot ;)

izan mama mia said... Best Blogger Tips

hihi..aiman aiman... wah kan main lagi afia tidoq tuu..dia punya gaya u tak menahan tgk

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

cemburu-cemburu sayang...

husna zahidi said... Best Blogger Tips

aloloo..bunyik mcm lawak..tp bila pkir balik kesian plak si aiman nih..hehe..

woahh..bila dah besar pon boleh rasa perasaan cemburu tu kak murni..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Alalala... touching tau aiman... mula2 je ni... nanti dia faham tu... abg aiman abg yg baikkan?.. hihi

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Kelakar pulak Aiman..
Biasalah, dah lama jadi anak tunggal. Tiba-tiba je kasih terbagi dua.. hehe..

Nastyna said... Best Blogger Tips

Owhh lamanya tak datang. Congrats on the newborn, Afia.. so comelllllllll.

Abang Aiman sedikit jeles ek, baru2 lagi.. see now dah makin sayang la kan. Tapi mmg tak elok kan selalu sakat dia macam tu, kang dah elok2 dia sayang adik, nnt dia buli adik dia sebab jeles, macam my niece.

Mimie Najib said... Best Blogger Tips

bukan kemain jeles si abng tu ye..hehehe

deno said... Best Blogger Tips

rajin2 tolong mama jaga adik ye .. :)

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Biasalh budak2 kan.. mula2 je jeles kot..lama2 jadi sayang.. silap2 org pegang adik pun tak bagi..:)

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

abang jeles la tu...kesian abang..sebelum ni sorang2 jer....dah rasa tergugat ...heheh...anak noe..si abang tu walaupun dh nk masuk 12 thn..tapi masih jeles pada adik dia umur 7 thn...

sal ya said... Best Blogger Tips

mula2 mmg macam tu. maklum la byk perhatian terlebih ke arah adik.

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Alah sian aiman.... biasa tu mula2 kan

anitadiana said... Best Blogger Tips

biasa lah lama-lama ok..kak ita si diana manja sampai sekarang lebih sangat..coz jarak dengan adik jauh....yg lain ok aje...

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

kelakar pulak aiman ni.
in shaa ALLAH lama2 nanti ok la tu..

biasala dah lama kan dia bermanja..
tiba2 ada org baru :)