Pixajoy

Monday, May 27, 2013

Home » Pengalaman Bersalinkan Afia Imanina Part 1

Pengalaman Bersalinkan Afia Imanina Part 1



Ramai request aku share pengalaman bersalin kali kedua ni. Kena gak la abadikan coretan kelahiran Afia Imanina. Besar nanti biar dia tau camna senangnya nak keluarkan dia ke dunia. Terlalu cepat aku membuat ramalan yang melahirkan Afia adalah sangat mudah.huhu

Seminggu sebelum due aku dah selalu rasa kontraksi nak bersalin. Rasa perut mengeras kemudian benda ni hilang sendiri. Dah biasa kot dengan rasa sakit perut yang langsung tak mencabar. Ramai yang dah tau kalau aku masih tak bersalin, 3hb 5 aku akan dipaksa bersalin jugak. Mak dan adik ipar semua dah kalut suruh aku telan minyak selusuh. Minum air hujung rambut lepas mandi yang macam tak releven tu pun aku buat. Ikhtiar je apa yang ada.

1 hb 5 2013

Best jugak kalau beranak today. Satu Malaysia cuti sambut besday anak aku.haha. Berangan la. Macam gaya dah pujuk, baby tetap relex sedap sangat dok dalam perut. Sepanjang hari aku gigih mengemas rumah dan mop lantai segala. Sakit badan jangan cakap, konon nak aktif supaya baby cepat keluar. 

2 hb 5 2013

Awal pagi dalam pukul 12 lebih aku terasa nak kencing. Bangun pergi toilet rasa macam ada air meleleh kat celah paha. Buat derk je tak berapa konfiden air apa terus kencing dan sambung tidur. Dalam pukul 4 pagi terjaga lagi nak kencing. Masuk toilet sebelum kencing rasa konfiden ada air jernih mengalir celah peha. Mula dah syak yang air meleleh tu air ketuban.

Lepas kencing on netbook gigih google air ketuban bocor and so on. Seriau gak baca macam-macam story pasal air ketuban kering. Sebab air meleleh tak banyak cuba bawak bertenang, apa hal pun esok pagi baru bagitau en suami. Puas hati dah google aku pun sambung tidur balik.

Around 7 pagi aku bangun nak solat subuh. Subuh gajah la pukul 7 baru bangun.haha..Sebelum wuduk time aku kencing ada nampak darah. Kompem la malam tadi tu air ketuban. Kali ni turun tanda darah plak. Kecoh la en suami kejut Aiman suruh cepat mandi. Kelam kelibut ajak pergi hospital. Aku buat bodo je. Tak sakit langsung kot nak kalut p hospital.

Perut pun dah lapar aku request en suami belikan breakfast dulu. Pergi dapur basuh segala benda dekat singki pastu siap basuh baju kerja en suami lagi. Dalam kepala otak dah terbayang berapa banyak prosuder seluk dan sebagainya. Sebab takde rasa sakit langsung, aku masih melewatkan untuk ke hospital. Bukan sebab gerun ke apa, fantasi aku orang nak beranak ni senang je, bila betul-betul sakit baru pecut pergi hospital, sampai terus masuk labour room dan terus beranak. Sayang sekali habuan aku bukan macam tu.  

Mak abah dan adik ipar memang dah on da way nak datang rumah. Depa beberapa kali dah call suruh segera ke hospital. Lepas makan nasi lemak teringat tembikai yang aku beli dekat Tesco. Dengan rakusnya duduk bedal tembikai pulak depan peti ais. En suami geleng kepala je dan sengih, "makan la..nanti tak dapat dah.."  

Akhirnya sampai gak ke hospital lebih kurang pukul 10 pagi dengan tak berapa rela. Takut gak la kan kita tak tau camna keadaan baby kat dalam. Bagi je buku merah dan IC kat mak guard terus masuk LR. Prosuder biasa ambik detail, timbang, check bp dan air kencing. Muka nurse yang sama dan doktor lelaki india yang sama jugak masa aku warded jatuh hari tu. Lega sikit doktor India ni seluk hari tu tak sakit pun. 

Lepas buat ctg, doktor scan, baby ok, air ketuban pun ok. Tiba masa untuk seluk, doktor say sorry dan bagitau dah bukak 2cm.  Apesal la tak sakit, masa Aiman dulu 2 cm je dah sakit sampai nangis. Pastu doktor robek-robek sikit untuk membantu bukaan. Mungkin sebab aku cukup positif, takde la rasa sakit mana. Doktor pun sangat sopan santun.

Doktor kata aku kena dok wad dan tunggu sampai pukul 4 petang. Kalau time tu dah buka 3cm, terus turun LR, kalau still 2 cm jugak kena induce masuk ubat ikut bawah. Redha je la macam mana pun. Tapi memang berharap tak payah la masuk ubat. Aku tak berapa rela.

Nurse hantar masuk wad dah pukul 11 lebih. Makan tengahari pun takde coz aku dah masuk lewat. En suami pergi ambik beg bersalin dalam bonet kereta, dah la parking jauh, kesiankan beliau aku cakap takpela tak makan, nanti petang je. Lepas en suami dan Aiman balik, mati kutu aku keseorangan di wad melayan sakit yang langsung tak mencabar. 

Sempat gak la aku baca Yasin sedas. Tak lama lepas tu datang seorang doktor tanya benda yang sama, bila turun tanda so on. Pastu datang lagi doktor perempuan kecik molek. "Ada GDM ni saya paksa terus bersalin hari ni". Kemain yakin doktor tu kata tak peduli dah aku bagitau kena tunggu pukul 4. Aku ok je. Dah tak sabar kot nak tengok muka baby. 

Sebelum doktor nak masuk ubat, nurse datang buat ctg. Baby bantai tido je. Nurse pun tak tau nak buat apa. Kejut pun dia buat derk. Sorang nurse tanya dah makan belum?Patut la baby tak aktif, aku belum makan kata nurse. Baik hati nurse ni pergi ambil roti dan air kopi. Siap amikkan straw letak dekat aku. Aku belasah roti kosong sampai habis dah rupa orang kebulur. IkhLasnya memang tengah kelaparan. Dari tadi dok teguk air zamzam dan mineral water je.

Bila ctg dah ok, nurse suruh kemas barang-barang tukar wad. Kat sana doktor dah tunggu nak masukkan ubat. Ikutkan je la. Sampai sana memang doktor dah tunggu. Doktor kecik molek tadi seluk pastu robek-robek lagi. Kali ni pun tak sakit mana. Agaknya aku memang dah bersedia untuk dirobek.hehe. Doktor tu kata dah bukak 3cm, tak payah masuk ubat, boleh turun LR sekarang. Happy sangat siap buat lompat bintang.

Nurse suruh sediakan barang baby, pad dan bagitau en suami. Pastu nurse tanya dah makan belum?" Dah makan roti tadi", ikhlas aku jawab. "Dah mandi?". "Belum, saya mandi dulu ye.." sopan je aku jawab. Pastu nurse kata nak tukar wad? Saya tengok ada GL. Aku jawab, "boleh". "Lepas bersalin kita tukar wad" Ok aku menurut perintah. Dalam hati kata berapa banyak tukar daa..

Tadi sebelum mandi dah call en suami. Sekali lagi call en suami tak angkat, mesej je bagitau nak turun LR dah. Sebelum turun aku sempat telan satu sudu minyak selusuh, makan kurma dan habiskan air zam-zam. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. 

Letih dah menaip. Ayat pun kelam kelibut. Harap korang faham. Nanti sambung part 2 detik cemas di labour room. 

Part 2 di SINI






9 comments:

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam Murni,

Macam seronok je! Nnt sambung cepat ek... kata org kalau turun air mmg mudah bersalin & tak sakit... tp kalau turun darah dulu sakitnya hanya Allah yg tahu...tetiba rasa seriau teringat masa bersalinkan Iman dulu... tp bila baca cerita murni ni rasa mcm mudah & senang je nk bersalin... alhamdullillah, rezeki masing2kan... ada 10 minggu lagi ni... gulp!

Nastyna said... Best Blogger Tips

So far, I baca dengan senyum gelak2 kecil macam comel jer pengalaman u nak beranak ni. Belum masuk detik cemas lagi ni kan... tak sabar menunggu part seterusnya.

mrs mell said... Best Blogger Tips

hik! lebih kurang je pengalaman kite.. kite leaking.. ketuban bocor tp xde darah.. xsakit rilek2 jer percutian 2 ari kt ward.. nk veranak bru sakit huhuhu

Masya said... Best Blogger Tips

so murni x jadi induce lah yer.... mmg panjang btl entry ni.. jenuh baca tau...

husna zahidi said... Best Blogger Tips

hari tuh baca pengalaman di blog bardboo..kali nih di blog akak plak..
cepat update part 2 nyaa..=D

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Seronok dgr tak sakit :) kena tunggu part 2 pula ni..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

bab seluk2 ni yang parah..

nway tahniah kak :)

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

hmmm congrat yer... :)
baru perasan dah bersalin yer...
take care ye laling...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

byknya tukar wad.. muni duk wad brp sblm tu n pindah wad mana?

sy nak sgt tahu samada katil wad yg kelas 1 2 n 3 tu, lauk dia sama or x?.. adakah makanan bertutup or x?.. bkn pe, sbb org kata berbeza...