Pixajoy

Saturday, September 22, 2012

Home » Susu Untuk Ibu Hamil

Susu Untuk Ibu Hamil


Salam Bahagia

Buat yang ucapkan tahniah, terima kasih.  Alhamdulillah, secepat ini Allah memberi kesempatan untuk aku melalui fasa-fasa kehamilan buat kali kedua. Memang tak tergambar dengan kata-kata, rasa macam hamil sulung. Setahun menunggu akhirnya rahim tak merajuk lagi.hehe..Keadaan kesihatan Alhamdulillah masih baik walaupun ada mabuk sikit-sikit. Kalau ikutkan sangat memang dapur tak berasap, pergi kerja pun malas, tunggang terbalik la semuanya. Nak blogging pun bukannya ada mood sangat. Ditambah dengan kelembapan beruk yang dah habis limit, adui!

Waktu mengandungkan Aiman dulu, aku masih muda. Tak punya pengalaman dan naif dalam segala hal. Jadi bila mengandung kali ni, memang aku agak excited. Aku sudah niat nak menyusukan sepenuhnya sebab masa Aiman dulu aku tak dapat. Masa tu terpaksa tinggalkan Aiman dikampung. Bukan senang nak susukan secara eksklusif apatah lagi kalau tak dapat sokongan. Doakan aku kuat dan tabah.

Baju Aiman masa baby dulu pun aku dah keluarkan dari almari. Dalam kepala dah merancang macam-macam untuk baby. Kata orang tua-tua jangan terlalu teruja. Kandungan aku masih baru. Selalu saja terbit perasaan takut kalau apa-apa berlaku. Tak putus-putus berdoa semoga segalanya baik-baik saja. Mungkin perasaan yang sama dirasai orang yang mengandung kan. Doakan semoga selamat semuanya dan dipermudahkan sepanjang kehamilan. Ameen.

Sebelum meneruskan keterujaan aku dengan cerita yang lebih merapu, (Intro pun dah 3 perenggan.kehkeh), aku cuma nak minta pendapat korang semua yang berpengalaman tentang susu apa yang sesuai waktu hamil. Masa mengandungkan Aiman dulu, aku minum Anmum. Lepas bersalin pun aku minum Anmum juga. Alhamdulillah susu badan pun banyak. Tak tahu nak kata sesuai ke tak, 6 tahun dulu tak banyak lagi produk susu untuk orang mengandung. Kira Anmum tu paling femeslah. Jom kongsikan susu apa yang korang minum masa hamil? Mungkin dengan komen korang, aku boleh buat pilihan mana yang sesuai. Terima kasih daun keladi, Lain kali nak mintak pendapat lagi.

* Diet kena stop dulu, sambung belajar pun kena postpone nampaknya.hehe


25 comments:

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

tahniah kat awk bakal menjadi ibu lagi...hehe
sebenarnye saya pun minum anmum jugak masa mengandung ank pertama dan kedua....rasa cam serasi aje ngn anmum ni...

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Tahniah! Bestnya aiman bakal dpt adik!
Entah la.... Saya pun mengandung zaman dulu juga. Ye la adam dh 4 tahun. Dulu, mmg anmum la saya minum. Cuma saya lebihkan susu segar. Saya mmg suka susu segar.

transformed housewife said... Best Blogger Tips

masa mengandung anak sulung, sy guna Anmum. bila anak 2nd 3rd, minum fresh milk je sbb bila dah cuba minum sedap je.

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

wow!!!aiman nak dapat adik baru...tahniah...betsnya...hehe

kami doakan hgpa sehat dan baby lahir nanti dengan sehat...doa kami cepat kawen plak na...kihkih

amalina husna said... Best Blogger Tips

jaga diri kak murni..=)

lurun namzar said... Best Blogger Tips

congratx, sis. be careful.

Che Rosliza Che mat said... Best Blogger Tips

Tahniah!!!! CR dulu minum Anmum jugak...sedap susu anmum pada susu lain...itu pendapat CR la...

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Hehe... Tahniah Muni, suka sgt dgr muni hamil. kena badi fiza time hamil dulu tu. hikhik... gurau jer. Kalau fiza dulu pun Anmum Muni. Fiza rasa Anmum adalah susu yang bagus utk ibu hamil.

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Akak pulak yg teruja bila baca entry ni. Tahniah buat PK. Akak dulupun minum anmum..

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

ish akak pulak teruja Puan Kutu.. Samalah macam akak dulu masa mengandungkan Sumaiyyah tak dapat nak gambarkan macam manalah perasaan akak....

Akak dulu alah tak boleh nak minum susu muntah jadi tak dapat nak kongsi dengan awak...

hyz said... Best Blogger Tips

wahhhhh tahniah pn kutu....... sy tumpang gembira..... aiman pun mesti teruja nak dpt adik tu... jaga diri baek2 pn kutu. semoga segalanya selamat. amin

chii said... Best Blogger Tips

wahh..aiman bakal dpt adik ya..pasni da ade teman utk diajak main..tahniah muni..semoga muni dan baby dlm kandungan akan berada dlm keadaan sihat2 selalu ya..insya Allah

eita said... Best Blogger Tips

kita takde pengalaman..jadi xleh kongsi apa2...huuhu...

memang excited kan....
:D

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sy minum susu anmum tp ada gak try mamil gold... 2 2 ni pun sedap.. jenama lain sy xpasti pulak apa..

sal ya said... Best Blogger Tips

tahniah...minum anmum jugak tp ank2 yg lain minum susu kambing dgn susu fresh je.

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

camne ni intro je 3 perenggan tapi point cerita 1 perenggan je..ekeke..no komen la persoalan ko tu kutu..aku ni bila tah nak dapat anak..wooo..

#gemok balik la ko..haha..

syiela said... Best Blogger Tips

Tahniah.. aiman bakal dapat adik.. take care ye

Munnafendy said... Best Blogger Tips

TAHNIAH kak murni. jap lagi sy update bloglist ye?? :)


layak ke sy nak jawabkan ni? hahahaha....skrg ni buat pertama kalinya sy cuba anmum perisa coklat. masa nak beli tu ada akak yg preggy anak kedua jgk, die yg suggest minum anmum coklat ni :)

SHAHZEE said... Best Blogger Tips

wah3 tahniah ye..jg dri leklok.ramainya yg prgnant..nk kongsi pengalam?xde pengalaman pun hehehe doakan utk sy n kengkawan lain sama ye mudah2n lps ni giliran kami

Masya said... Best Blogger Tips

alhamdulillah tahniah... dah berapa bulan??

sy dulu pun minum anmum hihihihi .. tp sekarang bnyk pilihankan... dumex pun dah ade susu ibu mengandung ...

azura said... Best Blogger Tips

tahniah bu...nak masuk dua sudah

Pokok Manggis Depan Rumah said... Best Blogger Tips

Tahniah akak..
take care.. :-)

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

Congrats pk...fyzz lak xcited dngaq..sya minum anmum utk ketiga2 baby..then dua ank sya mngandung kn masa wat pjj study...

LYAfrina said... Best Blogger Tips

wah...
alhamdulillah..tahniah ye..lya tumpang happy..sgt2 happy... smoga semuanya baik2 saja ye..jaga kesihatan baik2..pemakanan..

lya pon xreti nk suggest susu tbaek..sbb msa mgndung dulu lya koma..& pihak hospital dh beri y sesuai utk lya.. cuba search google..n buat pbndingan dgn setiap produk y ada..

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

TAhniah again n again sahabat!

seronoknyaaa.... Aiman nk dpt adik dah mudah2an.... jaga diri extra care tauu... bykkan baca Yasin...

hanie jarang minum Anmum, bedal je susu apa2 yg ada ;)