Pixajoy

Sunday, September 09, 2012

Home » Petua Untuk Anak Hadapi Peperiksaan

Petua Untuk Anak Hadapi Peperiksaan


Peperiksaan UPSR akan berlangung beberapa hari lagi. Teringat aku dulu-dulu bila nak menghadapi peperiksaan besar, aruah pak akan buat air penerang hati kemudian buatkan sekali bacaan doa untuk alat tulis seperti pensel dan pemadam yang akan aku guna didewan pepriksaan. Macam kelakar jer rasa. Korang ada? 

Aku cuma nak share petua untuk membantu anak menghadapi peperiksaan yang aku dapat daripada Fanpage Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.

1. Doa, fikir, cakap & yakin yang anak akan berjaya!
2. Bentuk suasana yang tenang di rumah untuk anak mudah study
3. Elak gaduh, marah atau rajuk agar anak dapat getaran positif
4. Ahli keluarga korban dengan bantu, temankan belajar, tutup TV, etc 
5. Pesan kepada anak untuk amalkan rutin harian macam hari peperiksaan agar tak terperanjat bila exam nanti
6. Pesan anak hadap Qiblat & baca Surah Al Insyirah sebelum study 
7. Maafkan & Doakan guru & kawan2 
8. Ibubapa berpuasa, solat hajat & banyakkan berdoa
9. Nyatakan yang ibubapa akan redha dengan apapun result anak asalkan dia dah mencuba yang terbaik
10. Pesan anak untuk solat taubat, hajat & istikharah untuk mudah study & jawab soalan masa periksa
11. Ibubapa buatkan atau cari air penerang hati sebagai booster kepada anak.




Selamat berjaya buat semua adik-adik yang bakal menghadapi peperiksaan!




16 comments:

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

doa utk alat tulis?.. yg ni sy xpnh dgr plak... :-)

Che Rosliza Che mat said... Best Blogger Tips

tip yg menarik pk..

lurun namzar said... Best Blogger Tips

my mum slalu solat hajat n puasa bila anak2 dia nk exam.

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

adik saya amik upsr selasa ni..tah camna la nanti

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Salam puan kutu,Terima kasih atas pengkongsian ini ya.Anak atie pon nk exam gak...tahun ni

Atie minta izin nk copy n3 ni kat blog atie blh tak?

eita said... Best Blogger Tips

tahun ni ramai anak sedara ita ambik peksa..

2 org-upsr
2 org-pmr
2 org-spm

fieda said... Best Blogger Tips

anak kak fieda ambik upsr selasa ni..mak plk yg debor lebih ni..

maaf ye lama dh tak singgah sini..biasalah mood dh ke laut..susah nk ambik balik..

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

tips yang menarik kak... izinkan saya share dalam FB ya...

sal ya said... Best Blogger Tips

gud luck utk adik2 kita nih.

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Anak-anak yg nak periksa ibu-bapa dan guru-guru pun berdebar sama..

Masya said... Best Blogger Tips

belom merasai lagi ...
tp anak nak masuk sekolah mmg berdebar jugak.. kan.. mcm2 ragam ...

azura said... Best Blogger Tips

upsr dah dekattttttttttttttttttt...

Nurmujahidah Ismail said... Best Blogger Tips

ingatkan aiman dah nak exam,, hehe

donnyien dot com said... Best Blogger Tips

moga berjaya pada adik2 kita yg menduduki peperiksaan upsr taun ini. nice tips

Dunia familyku said... Best Blogger Tips

Assalam puan kutu ada beberapa petua di atas yg saya ikut tau, salah 1 baca doa kat alat tulis yg anak nak gunakn, lagi 1 doa ibu mmg mujarab, insyaallah..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

tip yg menarik