Pixajoy

Thursday, November 15, 2012

Home » Mengesan Jantina Anak Tanpa Ultrasound

Mengesan Jantina Anak Tanpa Ultrasound



Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru,

Sebelum disahkan pregnant, aku memang suka upload gambar baby girl yang comel-comel pastu buat wallpaper netbook. Tak salah kan kalau nak berangan?hiks..Apa pun jantina baby yang bakal lahir aku serahkan pada Allah asalkan sihat dan sempurna sifatnya. Walau bagaimana pun, harapan serta doa untuk memiliki sepasang anak berbeza jantina tetap menjadi idaman. Pernah cakap pada en suami kalau kali ni dapat baby girl, aku nak tutup kilang dah.haha

Hari cuti umum macam ni, kerja pun semacam makan OT buta, aku saja suka-suka mencari info tentang bagaimana cara nak mengesan jantina anak tanpa ujian ultrasound. Jom semak bagaimana caranya!

Tonjolan perut tinggi (runcing) tandanya anak lelaki. Jika tonjolan perut rendah petanda anak perempuan.
Tak tahu nak gambarkan, pregnant kali ni masih baru lagi kan. Tapi kalau dilihat pada perut aku masa mengandungkan Aiman dulu, kebanyakan orang teka aku bakal dapat anak perempuan. Ternyata tekaan meleset.

Morning sickness yang teruk semasa temister pertama petanda anak perempuan dan sebaliknya pula petanda anak lelaki.
Masa Aiman dulu, awal hamil aku hilang selera makan, pening sikit-sikit je dan pregnant kali ni pun cuma rasa mual-mual, tak la sampai muntah hijau. Bagi aku dua-dua kehamilan pun tak teruk sangat.hehe

Suka makanan yang berprotein seperti daging petanda anak lelaki sebaliknya kalau suka makanan manis dan buah-buahan petanda anak perempuan.
Pregnant dua-dua pun aku makan belasah semua.haha. Dua-dua juga aku tak suka makan masam. Pregnant kali ni en suami yang suka makan asam, aku memang sangat suka makanan manis dan buah.

Posisi tidur juga boleh jadi petanda. Kalau suka tidur mengiring sebelah kanan anak lelaki, kalau sebelah kiri anak perempuan.
Yang ni serius tak ambik port sangat. Janji selesa dapat tidur nyenyak sudah!hehe..

Tubuh terasa lebih bengkak terutama bahagian peha dan punggung dipercayai anak perempuan sedang mengambil kecantikan ibunya. Kalau tubuh mengembang kedepan pula petanda anak lelaki.
Mungkin sebab badan mengembang tak senonoh masa mengandungkan Aiman dulu ramai yang kata baby girl. Namun mungkin doa en suami yang nak sangat anak lelaki dimakbulkan Allah.


Cara tradisional serta naluri seorang ibu telah banyak terbukti dalam mengesan gender bayi yang bakal lahir walaupun tidak 100%. Apa kata ibu-ibu sekelian?

* Kalau ikut ramalan ni,sungguh sangat samar-samar nak dapat baby girl.hoho


18 comments:

Mummy Akmar said... Best Blogger Tips

banyak perkara yang betullah. taktahu lah secara tak sengaja ke atau memang betul..

saya dulu mengandungkan anak perempuan tu banyak yang sama...

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

mcm byk persamaan dan kebetulan la...sy dua2 bby girl, mmg lalui sumer tuh!

Masya said... Best Blogger Tips

dulu masa sy ngandungkan amir semua dok kata sy mengandungkan anak perempuan sebab sy suke bermekap hihihihihihi..... mak mertua plg mengharap dpt cucu gegirl.. sekali keluar baby boy lahhh haru btl.... apepun kami bersyukur semuanya sihat...

harap murni pun sihat.. x kisahlah jantina apekan.. tp sy setuju sgt firasat ibu yg mengandung tu mmg lg kuat.. iyerlah kt yg mengandungkan kt taulah.. blh rasa ape dlm perut tu...

kan dahhh.. terjela komen....

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

tu bukan ramalan tp ngidam nak anak gegel..hihi

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Akak dulu 5 kali mengandung semuanya sama.. Alhamdulillah, morning sickness tu tak pernah rasa.. Tak buat ujian ultrasound pun, namun naluri ibu memang betul.

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

hakak kat opis aku cakap kalau leher jadi hitam masa peknen tu anak laki..kalau biase je anak pompuan..betui dak?

ummiarissa said... Best Blogger Tips

ada lagi kalau pemalas anak lelaki kalau rajin memasak anak perempuan...he he he..saya rajin buat kuih/memasak time mengandung 5 orang anak perempuan..kan dapat pompuan...anak sulung dulu malas masak makan luar je...kan dapat sulung lelaki...he he he

kebetulan nak kena...

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

in sha Allah kak..
naluri dan berkat doa seorang ibu yg terbaik..=)

eRiNsZ said... Best Blogger Tips

hihih daku nak scan without ultrasound ni kat perut encik suami yang semakin memboyot hahahahah

Mama Adam said... Best Blogger Tips

seronok bila main teka-teki mcm ni. adam dulu, scan 4 kali pun x nmpk jantina apa. malu...

saya kuat kata boy, hubby pulak kata girl. yg penting, sihat :)

azura said... Best Blogger Tips

haha ikut naluri Puan Muni juga dan banyakkan baca surah Maryam dan Yusuf...

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

baru tau. betul ke ni?

sal ya said... Best Blogger Tips

tak adanya yang betul. tapi anak2 tu anugerah. lelaki perempuan ttp anak dan rezeki. cuma kalau dapat sepasang tu bonus.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xkisah jantina apa pun, mg selamat lahir... jika kali ni pun boy, xpa, usaha lg nati.. hihii...

mcm saya, walaupun ramai teka boy tp kuar girl.. n sy sndiri kalau ikut ciri2 ni, byk mcm boy...

so, pe2 pun, tunggu baby kuar baru muni tau laki or pempuan :-)

syiela said... Best Blogger Tips

org tua2 pun pandai tengok kan...

tak sabar kan nak tau gender dorang :)

Che Rosliza Che mat said... Best Blogger Tips

yg di tulis tue memang ada kena mengena jugaklah...hihihi

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kadang2 org kata alahan tak teruk takde morning sickness anak lelaki... Tapi ade my fren.. Takde langsung morning sickness.. Wat lek wat dek.. 5 5 anak dia perempuan. Ade my fren muntah truk smp 5 bulan.. Besalin...dpt lelaki... Kkdang menntukan melalui morning sickness pon jarang bole dipwrcayai...

nini said... Best Blogger Tips

Kalau ikut perasaan campo keinginan tu boy.....kalu scan girl.....erkkkk