Pixajoy

Wednesday, February 02, 2011

Home » Soping sakan

Soping sakan



Assalamualaikum


Semenjak dua menjak nie busy plak dok tolong my encik suami sediakan barang2 berniaga. Kalau tak keja siang dapat jugak la membantu serba sedikit (sikit apanya cam semua ja aku tolon buat.hehe..). Kesian jugak sana kesini cik suami, mana malam balik rumah dah lewat, pagi2 dah nak beli barang, nak sediakan bahan2 berniaga, pastu nak bukak kedai..aku sebagai isteri mithali pun dengan tabah menolong untuk meringankan beban..huhu..


Ok direct to the point, sebut je bab soping, gurl2..mak2 org, makcik2 even nenek2 pun mesti suka..asal namanya pompuan, dapat soping mesti senyum sampai telinga..Orang lelaki pun tipu la kan kalau tak suka..cuma barang yg depa beli takde la sama cam pompuan punya. Beli..pastu blah! sape tak mau??


Online Shopping dah lama ada sebenarnya. Cuma skang jer femes n dah jadik trend..Bersepah-sepah kedai online yg wujud baik di fesbek, belog dan macam2 lagi..Kedai2 dalam talian nie tumbuh bak cendawan lepas hujan. (nak tengok cendawan tumbuh pun susah zaman skang..cendawan yg jual tuk makan tu ada la).


Aku tidak terkecuali menjadi salah seorang dari pembeli dalam talian. Baru mula menjinakkan diri dengan menjadi pelanggan tegar kira2 setahun yg lalu..lately ja sejak keadaan kewangan kurang mengizinkan, aku sedikit melupakan aktiviti peberet aku nie.


Beli secara online banyak jugak kebaikan. Antara sebab2 aku suka beli online adalah:


1) Jimat duit
Orang yg tinggal tak berapa nk dekat dengan bandar sgt praktikal beli secara on9. Contohnya macam aku yg dok jauh hujung tanjung, nak ke kota tinggi pun makan masa sejam lebih..nak p jb kena tuang minyak berapa dah..Klu pegi soping, mesti rambang mata punya, kadang2 sampai terbeli benda yg bukan keperluan. Membazir dah kat situ..jajan anak lg..(bukan kedekut tp bukankah takde khasiat). Belum lg dok sebut mkn kfc ke piza ke..Kalau soping online tak payah keluar.Jimat duit bukan?



2) Jimat masa dan tenaga
Tak perlu nak keluar dan penat2 nak jalan semata2 nak beli 1 or 2 benda je..Tak selesa bg yg ada ank ramai. Tambah pulak kalau baby, nak dukung, bg mkn, nak tukar lampin.lece betui!! Kalaupun anak tak ramai, sorang macam aiman sudah! letih dok kontrol..Klu soping online segala2nya dihujung jari..Janji maybank2u ada mari..

3) Harga jauh lebih murah
Melalui menelitian aku, benda yg dijual kt kedai dlm talian lg murah berbanding di kedai2 yg biasa kita dok beli..contohnya tudung syria yg aku tengok kat kota tinggi harganya RM30+. Online baru RM20+..walaupun kena bayar posting,lebih kurang jer. Kadang2 takde masa nak keluar pun..Baik beli online..Tpi kena pandai carik jugak..Bukan semua benda dapat murah..


Segala mak nenek ada dijual secara online ye..dari tudung, baju, kain ela, kasut, permainan, kain cadar,alat mekap dan perhiasan.Makanan seperti budu, kopok lekor dengan roti ban tak terkecuali..Pendek kata..Macam2 ada.....So far benda yg menjadi kegilaan aku  adalah tudung dan shawl.. 


Sila abaikan gambar2 yg agak gedik, abaikan jugak gayaku yg menjengkelkan,aku bukan model ok..just concentrate kat tudung n shawl yg aku beli...:)


First time beli secara on9..Sekali 3 aku rembat coz tudung syria nie lelong. Sehelai RM10 jer..Suka pkai syria sbb senang pakai dan tak payah iron..
Antara tudung ekspress yang aku beli..Yang nie beli peringkat2..Bukan sekaligus. Yg brown n baby blue tu wana dia lawa, orange my fav colour, pink pulak unik n so gurly. n lastly yg cream tu cntik sgt coz awning dia ada bunga sulam..
Outer syria hitam aku beli walaupun aku tak suka pakai tudung warna hitam. Aku gayakan dgn pelbagai inner..Cuma RM25 tp berbaloi-baloi n jadi feberet pulak sbb senang nak padankan dengan baju. Kain dia lycra yg sgt sedap pakai!
Semua tudung di atas aku beli kat D'yana Collection. Ada lagi tudung n shawl d'yana yg dibeli tapi blom bkesempatan nak take pic masa pakai..Tudung kat sini memang cantik2 dan harga sangat berpatutan..Dis is my most favourite online shopping hijab so far...Krd to ain..
Shawl di bawah aku beli dari shawl lulu.Yg nie dijual secara set. Harga mmg murah giler..4shawl yg cntik2 cuma RM20 include posting..krd to shawl lulu.
pink tu cottan shawl, senang dan sedap pakai,hitam n rainbow tu jorjet, agak licin..n yg merah tu lycra,bes tp ssh sket nak gayakan sbb shawl dia terlalu kecik n pendek.(padan la dgn harga kan..) 


Dua syria cotton dibawah dibeli dari my exclassmate ms balaja dulu, puan najihah said, from Seri Mekar Collection
http://serimekar.blogspot.com/
pic 1st brown tu original tudung. yg pic reramai aku pkai dengan inner lain.grey tu pulak ekceli d orginal inner sama cam brown. Kain yg brown lembut sikit dr grey.


Syria nie dibeli dari mana ntah..lupa plak aku..coz sekali jer beli dr yg empunya kedai online..Sory yer...:)
Syria hijab nie aku pnya ok, walaupun adk aku yg byk menggayakannya..Dia PINJAM jer tu!hehe..Cream warna yg selamat untuk semua warna baju.See..boleh gayakan dengan pelbagai warna inner jugak..


Beli dari Mia Zahra Scarf. Mira nie jahit sendiri semua tudung2 n shawl yg dia jual.Sgt berbakat dan cantik2 semua..Selalunya sapa yg nak order kena alert coz macam goreng pisang panas. Siapa cepat dia dapat...krd to mira..:)
My peberet jugak coz kain dia lycra. Sejuk jer dan sgt selesa pakai.Tak kedut dan tak payah iron. RM 30 exclude posting


Dibeli dari Nunu Collections. Shawl jalur2 yg adk aku pkai tu ja dibeli dari nunu. Aku dh sedekah kt dia coz tak brapa ska pkai jorjet yg licin..Tak pndai bentuk..Inner 2 n 3 layer tu dibeli dr nunu jugak..krd to ainu nunu..:)
Cantik sgt shawl nie,sayangnya licin..inner nie pulak mmg slalu aku mix n match dengan mana2 syria or shawl..






Ada jugak baju, baju kurung, kasut n beg tangan yg aku beli secara online. Tapi semua murah2..Aku mana pandang branded2 nie beb!(ayat org tadak duit nak beli brand ekceli)..org yg gaji ciput macam aku mana mampu nak beli yg ratuih2 punya (kesian)..janji alah membeli menang memakai sudah..


Apa2 pun aku tak nafikan, soping kat shopping complex lagi memberi kepuasan. Selain dapat menghabiskan masa bersama keluarga disamping menghabiskan duit, kita puas hati sebab benda yg kita nak beli ada depan mata.Tak wujud istilah muat ke tak coz boleh try dulu..
Aduiii kalau encik suami tngok abes la kan...Byk betui dok soping online! tahan telinga ja dengaq beliau membebel..sip bek beliau busy..Mana da ms nk baca belog...hihi..

4 comments:

Pairin, Pay said... Best Blogger Tips

Berkunjung cari inspirasi online.

Salam : Toko kaos online

K O R I E said... Best Blogger Tips

hehe.. ain pun ada.. huhu
terserlah kekakakan puan kutu!

ayu jamal said... Best Blogger Tips

kutu..sekali tgk kutu ni ada iras2 puan Bee kan..he he

puanbee said... Best Blogger Tips

hihihi tengok ayu jamal kate apa..