Pixajoy

Monday, June 27, 2016

Home » Introducing Aryan Nufael

Introducing Aryan Nufael



Kami sepakat memilih nama Aryan Nufael untuk anaknda ketiga kami. Semalam baru selesai sesi pendaftaran nama adik baby. Bermula hari ketiga setiap hari dok ulang alik klinik check jaundis. Ni baru lega sikit dah turun kuningnya. Nantilah kalau rajin ibu buat special entry pasal Aryan dan jaundis.

Nama Aryan tu pilihan abah dan Nufael tu pilihan ibu. Aryan bermaksud kekuatan penuh. Nufael maksudnya Anugerah. Memang dari mula kan tak plan nak bagi kak pia adik dalam waktu terdekat..kira Aryan Nufael ni memang anugerah terindah untuk keluarga kami.

Sejak dari dalam perut lagi ibu dah berkenan nama Nufail tu. Keluar baby Kak Pia dok panggil baby Fael. En suami berkenan nama Aryan Amsyar so aku tak kisah la..dah blur nak letak nama apa. Cari punya cari permulaan huruf A untuk nama anak lelaki memang susah. Kebanyakan nama dah banyak sangat orang pakai. Akhirnya kita pilih Aryan Nufael juga.

Nama Nufael diambil sempena nama sahabat merangkap sepupu yang rupanya mirip Rasulallah, Nufail Ibn Harits. Nufail ni lebih tua dari Rasulallah dan qadi pertama dalam Islam. Orangnya lembut, merupakan seorang penyair yang menulis syair indah tentang Islam. Harapan ibu semoga Aryan Nufael mencontohi akhlak dan sifat mahmudah sepupu nabi ni.

Aku share gambar Aryan hanya di WA family dan kawan terdekat. So hari ni introducing Aryan Nufael. Tengok pepuas dari Day 1 sampai Day 9. Day 7 dan Day 8 takda pulak, stress dengan kuning kot masa tu sampai tak fikir nak snap gambar baby.haha...

Day 1 : 4 hours after deliver


Day 2

Day 3

Day 4

Day 5

Day 5

Day 6

Day 9

Walaupun Aryan lahir 3.46kg..Aryan ni kecik je tau..tinggi dan berat tulang je kot. Baka pun sado kan.hehe..





26 comments:

Myra Jay said... Best Blogger Tips

Sedapnya lahai bau baby rasa macam nak gomol2 tapi tak boleh anak orang..hehehe
Apapun tahniah ye kak atas kelahiran baby Aryan Nufael

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Hai baby Aryan... comeinya la hai... aunty doakan agar Ayran sentiasa dalam lindungan Allah, sihat walafiat dan berjaya di dunia dan akhirat yea...

♥ aiNa yaZiD ♥ said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum adik baby...
Alhamdulillah da selamat kak PK. Selamat berpantang akk. =) Sedap nama Nufael.

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Tahniah PK..
Selamat berpantang..

Anak lelaki memang mudah kena kuning kan..
Macam Nabil dulu juga lah ni..

Geram pulak tengok Aryan ni..

Lebih kurang nama anak blogger Dana jer PK..

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wah. Nilah entry yg ditunggu.. baby Nufael.. lawa sangat namanya tu.. kiga membesar jd insan baik, ceria dan membanggakan ibu abah.. seronok la Kak Pia dpt jumpa baby yg ditunggu sangat ye.. banyakla ceritanya yer.. rezeki PK nk dpt baby cepat ni, ada hikmahnya tu.

aryan azra said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah...sedap namanya, aryan tu sama dengan anak2 saya juga, suka nama tu hehehe...moga dah elok jaundisnya tu ye

nasa mulia said... Best Blogger Tips

Sukanya kakak pia dapat adik.

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

alhamdulillah..baby yang comel..nama yang sedap

fiza linolie said... Best Blogger Tips

alahai... indahnya nama dia. Rindu pulak dengan baby kecik. Hehe... Mesti cik pia tak habis2 nak ciumAryan. Apa tips bagi turun jaundis Muni. Ada masa jangan lupa yer share tentang Aryan dan jaundis :)

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

tahniah Pk. comelnya, semoga tuannya sehebat nama di anugerah ibu ayahnya..

Kakzakie Purvit said... Best Blogger Tips

Ala-ala... Kak Pia tu bukan main lagi
Kalau auntie dekat pun auntie macam Pia juga - exited tak terkata

Nampak kulit cepat bersih kan Murni. Sukalah kakak tengok:)
Jaundice tu biaslah kalau darah O. Anak kakak dulu pun sama.

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Tahniah PK! Sudah lepas hazab mengah mengah ye hihi.... Tidur pun dah boleh meniaraplah lepas ni hihi....

Macam muka sapa adik baby ni PK.... Mak rasa mcm Kak Pialah...betul tak?
Sukalah depa noh.... mesti berebut nak pangku baby kan

husna zahidi said... Best Blogger Tips

alolooo..syoklaa budak berdua tu.. tak lekang dok sbelah adik baby..hihihi..
muka aryan mcm abg aiman, garang..:D

Siqah Hussin said... Best Blogger Tips

Alhamdullilah. Sedap bau baby. Baby comel nama pun sedap. Moga membesar menjadi anak yang baik Aryan. Selamat berpantang kak PK :)

umi alya said... Best Blogger Tips

Tahniah PK, comelnya baby

LadyBird said... Best Blogger Tips

Tahniah akk.. Lady doakan agar baby jadi anak soleh.. Ameeenn.. 😍😍😍

Qhaifa Nur said... Best Blogger Tips

comel baby, nama dn makna alhamdulillah sedap
seronok si abg n kakaknya dpt adik baru

Mia Kassim said... Best Blogger Tips

Tahniah .... raya ni sambut dengan orang baru .. comel dan wangi gitu :)

eima said... Best Blogger Tips

COMEYNYA..... TAHNIAH DEAR .... NAMPAK MUKA HAPPY AFIA TU DPT ADIK .... GAMBAR LAST MMG NAMPAK KUNING BABY ...MATA PUN KUNING SIKIT

Atie Yusof said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah..tahniah PK & suami atas kelahiran Aryan Nufael.. comelllnya.. nama pun cantik... :)

babYpose said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah sedap namanya, comel macam abang dan kak Pia, geramnya aunty bila ingat kak pia ada adik niiii

E'in said... Best Blogger Tips

Comelnyeeee aryan nufael..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

alhamdulillah
semoga Aryan nufael membesar sbgai anak soleh aamiin
3 beradik dah dorang..

suka kak pia dpt baby..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

syukur alhamdulillah..smoga mbesar dgn siaht ye aryan

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

hai aryan....
acik aida ni.
in shaa Allah acik akan baca kisah aryan pas ni.
jadik anak baik ye aryan sayang :)

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Fell in love. <3 <3. Sedap nama Nufael tu. bila baca nama tu ambil sempena apa, lagi la rasa mcm sedap nama tu.