Pixajoy

Thursday, June 30, 2016

Home » Aryan & Jaundis

Aryan & Jaundis



Masa Aiman dulu aku dah merasa masuk wad dua hari sebab anak jaundis. Bila anak melalak kena ambil darah dengan aku sekali melalak. Memang risau la kan tengok anak terbiar sensorang bawah cahaya lampu. Dengar baby nangis je kelam kabut aku pi tengok padahal Aiman dok syok lena. Baru jadi ibu pertama kali tak bertempat la cengengnya masa tu.hihi..

Masa Afia Alhamdulillah tak kena kuning. Aryan ni pulak hari kedua nurse datang lawatan kerumah dia kata tinggi kuningnya. Nurse suruh susukan dengan kerap sebab dia kata kalau dah start pergi check klinik memang kompem kena berulang alik.

Esoknya lawatan nurse minta pergi check klinik juga..sebab nampak kuning Aryan memang tinggi. So kat bawah ni boleh tengok kronologi Aryan Jaundis. 6 hari berturut-turut ulang alik klinik untuk check. Alhamdulillah hari ke 9 nurse kata tak payah pergi check dah. Padahal ikut klinik selagi bacaan darah tak bawah 150 memang kena ulang alik. 



Aku dimaklumkan kalau bacaan jaundis 250 keatas kena admit hospital. 250 kebawah selamat tapi kena ulang alik kehospital setiap hari. Bila bacaan bawah 200 selang sehari ke klinik. Kalau dah bawah 150 baru boleh free tanpa ambil darah. Kes tutup!

Tiga hari pertama check tu bacaan Aryan memang tinggi 251, 255, 253..dah risau dah kena admit hospital. Stress je sepanjang hari tapi nasib kami baik bila doktor kata tak payah masuk wad cuma repeat chek saja esoknya.

Nurse kata doktor tengok pada berapa hari kelahiran juga kot. Aryan kan ke baru lahir pastu bacaan dia lebih sikit saja. Lega banyak disitu. Kalau tak dah tak pasal kena berkampung pulak kat hospital. Pun begitu nurse pesan kalau malamnya anak tak aktif..tak nak menyusu langsung cepat bawa ke emergency takut kuningnya tu naik tinggi.

Alhamdulillah la Aryan kuat menyusu, kencing berak pun banyak..hari ke empat check up tu bacaan dah menunjukkan penurunan yang banyak. Apa petua yang aku praktik untuk kurangkan jaundis nanti la aku buat entry. Dah banyak sangat menaip lapaq pulak. Orang tak puasa nak pi makan sat.haha..





11 comments:

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah dah tak jaundis ye PK..
Penat juga nak berulang alik ke hospital tu..
Tambahan dalam pantang ni..
Akak dah rasa masa nabil dulu 3 hari admit sepital..
pastu ulang alik pulak :(

MG schmidt said... Best Blogger Tips

ade org kata nak elok fully bf
ade plak kate mix susu tepung skali ..

hope baby cpt hilg kuning nye

Atie Yusof said... Best Blogger Tips

Memang seriau lah kes kuning ni PK..dulu Pae smpai 8 hari kat ward..samalah mcm PK, dok menangis jugak sy ni..ahaha.. syukur Aryan tak teruk kan kuning nya tak sampi admit.. petua tu yg kena belajar... :)

Mazlan Othman said... Best Blogger Tips

Semoga baby cepat sembuh.
Baby sekarang banyak yang kes kuning tinggi.

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Sama le kita PK...anak sulung mak dulu pun jaundis. Depa ambik darah dengan mak mak sekali nangis haha....

Alhamdulilahlah kalau dah ok semuanya...
Amboi!! Mentang mentang tak pose nak makan saje hihi

Qhaifa Nur said... Best Blogger Tips

Itulah yg kita risaukn..kena kuning
Klau x diberi rawatan susulan takut lain jadinya..
Klau ank2 dulu hubby dh standby susu kambing..

babYpose said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah dah tak kuning ye Aryan. Kadang teringin nak tahu kenapa kuning kerana pemakanan ibu ke.. macam minum teh herba atau jamu ke.. nanti bole la share alahai untuk adik-adik aunty ler :))

LYAfrina said... Best Blogger Tips

syukur alhamdulillah..kiranya x lama sgt msa nk kena repeat g spital tu.. n x perlu warded

nini said... Best Blogger Tips

Sedih sgt tengok anak nangis macam tu kan....kite pon hampir menitiskan air mata nasa ammara kena ambil darah umur 1m lebih.....abi dia terus lari

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

alhamdulillah...
aryan strong and good boy.

anak2 aida lahir, ijat aje tak kuning.
skit jer la kuning nyer.
susu badan kan ajer.

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Halah, pendeknya entry jaundis ni. Tak sempat nak panas dah habis. Heheh.