Pixajoy

Tuesday, September 16, 2014

Home » Blackpepper Wedges

Blackpepper Wedges



Selamat Hari Malaysia. Cuti sekolah camni aku dok menggila buat kuih frozen. Kalau anak bujang lapar, kan mudah tinggal goreng ja. Ibu dia pun konon berpelan diet bagai, makan melampau lebih dari anak. So far aku dah buat roti canai, donut dan pau sambal. Rasa nak buat pau kukus dengan karipap tapi kena tunggu aku naik seh dulu la.hehe 

Kali ni nak tempek resepi wedges kesukaan anak bujang. Wedges ni pun boleh buat banyak, goreng separuh masak pastu frozenkan. 


Resepi Wedges Mudah : Potong kentang macam wedges kemudian rebus separuh masak, toskan. Satukan tepung gandum+sedikit tepung jagung+garam+lada hitam tumbuk+air, kacau sebati. Celup kentang tadi dalam tepung dan goreng.


Rangup dan sedap. Blackpepper Wedges makan dengan sos blackpepper lagi. Resepi kat SINI


Aku memang hantu blackpeppers. Tau tak lada hitam bagus untuk menurunkan berat badan? Mari kita gelak besar.muahaha...








32 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Woitt sedap tu... Lagi2 sendiri yg buat :)

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Hahhaa... saya pun nak makan banyak lada hitamla. Nak turunkan lemak kat perut dan paha ni..

Kalau macam PK ni memang untungla anak-anak. Mak kamu rajin betul. Kalau dia naik seh penuh la peti sejuk tu, mesti buka je jatuh makanan sebab penuh sangat. Hihi.. bila lah saya nak naik seh macam PK ni. Buat banyak2 stok gini kan best.. nati saya rajin, ha...bila la tu..

Chot said... Best Blogger Tips

Lada hitam boleh turunkn berat badan....ermmm.aaaa.. Krik krik krik.heheh

acik watie said... Best Blogger Tips

Best pulak nampak blackpaper sos tu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Best Blogger Tips

Wah bagus juga idea PK ni.. nanti akak nak cubalah tapi bila seh rajin nak dtg ni ;)

husna zahidi said... Best Blogger Tips

ibu nak sikit..hehehe.. nak pergi umah laa mcm ni..nak join aiman dan dik pia..:D

sabar jelaa..bnyak resepi tgh pending nih..huhuhu..

umi alya said... Best Blogger Tips

Cam sedap jer, cam sedap jer.. Bak sini sepiring..

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Lada hitam kalau kena pada gaya masakan apa pun memang sedap. Cuma yg tak tahan boleh ke toilet selalu. Kakak masak asam pedas, laksa pun letak lada hitam - aroma dia tu yg best kan:)

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

pergh! sedap nya PK.. nak kena buat jugak begini.. tumpis pun suka kentang2 ni.. cuma mgkin sy tak boleh letak lada hitam, sebab tumpis tak tahan pedas.. huhu

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Wah... 2 dlm 1 la ni... buat utk anak.. tp bagus juga utk ibu yg nak kuruskan badan.. hihihi bagus2....

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Wah... 2 dlm 1 la ni... buat utk anak.. tp bagus juga utk ibu yg nak kuruskan badan.. hihihi bagus2....

Syazana Zainn said... Best Blogger Tips

salam.

eh iyeke bagus utk kurus?

kite pun suka tp lahai, mcm susah je nak turun ni hihi

anamizu said... Best Blogger Tips

haduiii lapar sunggoh la tengok.
ana pon hantu kentang + blackpper sos gak yummy!!

Elya Roza said... Best Blogger Tips

elya suka resipi2 sis....simple dan menarik..senanggg
since elya pun mmg suke makan kentang goreng

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

la baru tahu ni.betul ke lada hitam membantu turunkan berat bdn..

pk ni saja tau.. dh mengidam nak mkn cheezy wedges pulak bila nengok wedges pk ni. haishhh.

Iola said... Best Blogger Tips

sedapnya..homemade lak tu :) nice

jemput join GA ni kalau sudi hee :D thanks
http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/09/september-giveaway-party-hosted-by-iola.html

lieyalatif said... Best Blogger Tips

rajinnye cik puan kutu buat sendiri...kalo lieya harus beli wedges yg dah frozen jek heheeheh...buat sendiri terjamin kebersihannye kan .....

teliur lieya tgk nie...udah le puase arini...dah lame tak beli kentang jenis wedges nie selalu beli yg potong panjang2 tu ajek...nanti nak cari lee heheehheh

Tihara said... Best Blogger Tips

saya pun suka wedges or fries cicah dengan sos black pepper dari cicah sos cili..superb! :)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Ibu mithali ni, cemburunya kita. Tak syak lagi, memang anak-anak takkan kebuluran kalau dapat mak macam PK ni.

Erkkk, potato wedges tu kita pun suka tapi macam kena buat sendiri jek!

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Bestnya.. takpe mkn niat utk kurus hehe..

eita said... Best Blogger Tips

best nyer,..nak try buat jugak lah

NzA said... Best Blogger Tips

sedap tu. lama xbuat.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

sedapnya....
xpnh cuba buatsdri mde2 camni

Nastyna said... Best Blogger Tips

I ni dah a while jugak usahakan makanan sejuk beku ni, tapi kalau masuk part potato jer mesti fail.

sud@is said... Best Blogger Tips

As salam singgah ya Pn Kutu
Huuisshh napak kerangupan sekali, harus mencuba ,,anak2 cuti sekolah lapar ja kejanya.....

LydSunshine said... Best Blogger Tips

patut le kalo saya buat potato wedges, tak pernah sedap. Sbb tak salut dgn tepung tu eh. hehe. boleh try ni nanti.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Singgah nak tgk abg Aiman & adik..:):)

lizz said... Best Blogger Tips

hi pk ape kabo...hai lama nooo rasa tak menyinggah...sedapnya nlackpepper wedges tu...

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Oooo, mcm tu buat wedges frozen. Boleh la cuba nanti :D

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

Salam Singgah jgk bila ada kelapangan sikit hari ni & tq terus menyokong KA yer. walla mmg bestlah, angah pun duk nk turunkan berat dgn gunakan black pepper dlm makanan hehehe

ida =) said... Best Blogger Tips

Rajinnya.... Sedap nampak. Lagi sedap bila home made!

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

Amboi rajinnnya akk.. Untung aiman dgn afia..