Pixajoy

Thursday, September 11, 2014

Home » Puding Kastard Jagung Super Simple

Puding Kastard Jagung Super Simple



Sesekali bila beli jagung memang borong banyak. Makan dan berak jagung je kekdahnya selama beberapa hari. Pertama sekali wajib buat en suami peberet dish jagung gaul nyoq. Untuk aku mestilah sweet corn sesweet tuannya sebab aku kureng sikit dengan Jagung Nyoq tu. Sempat lagi puji diri sendiri ya.hakhak...

Aiman paling suka jejemput jagung. Sambil rebus jagung aku bancuh siap-siap tepung untuk cekodok. Yang ni memang buat banyak sikit terus simpan dalam peti ais. Esok lusa dah serasi bersama bahan-bahan yang telah dibancuh, baru sedap nak goreng untuk minum petang ka sarapan pagi waima untuk dinner sekalipun. Lebihan jagung yang lain aku buat bubur jagung. Yang ni pun wajib buat, en suami suka.

Ada lagi lebihan jagung aku dok fikir apa nak bikin. Tekak teringin nak makan puding jagung, dah lama tak buat pulak tu. Dapat tiga bekas ni je, sorang satu jadilah kan. Kalau buat satu adunan banyak sangat, tapi tak sangka la pulak benda ni jadi macam tak cukup. Sebab tekstur dia lembik sikit en suami suka la kan. Aiman pun hadap sekali lalu ja satu bekas. Aku ja fail nak habiskan semua. Nama ja tekak teringin, esoknya en suami dan Aiman berebut tolong clearkan.


Resepi Puding Jagung Kastard

Bahan-Bahan : Sebiji jagung + 2 cawan air + 1/2 tin susu cair + 4 sudu susu pekat + 4 sudu gula + 1/2 cawan tepung kastard.

Cara-Cara : Jagung dipotong isi dan rebus dengan 2 cawan air. Bila jagung dah masak, masukkan semua bahan lain, kacau hingga pekat pastu tuang dalam bekas dan biar sejuk. Siap!


Berbekalkan bahan-bahan yang sedia ada kat rumah plus kehandalan aku memodified resepi, maka terhasillah puding jagung kastard super simple. Resepi untuk 1/2 adunan je la. Sebab tak guna jagung dalam tin tu, aku letak susu pekat untuk efek rasa yang lebih mengancam.hehe..




21 comments:

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Aiman boleh geng dgn auntie suka jejemput jagung..hihi.. Pa'e pun dah start suka makanan yg berasaskan jagung..Puding tu bolehlah nak cuba jg..simple je kan nak buat

lieyalatif said... Best Blogger Tips

seronok laa cik puan kutu sebab satu umah hantu jagung...mcm kat umah lieya ni lieya sorang jek hantu jagung..tekulat2 nak abiskan...tensi kite.....heheheehehe

- AZIE - said... Best Blogger Tips

jejemput jagung tu sy pun suka bkn aiman sj hehehe tp puding jagung ni peberet suami hahahaha blh try respi ni nti..tq..

LydSunshine said... Best Blogger Tips

jagung ni kalo buat puding letak cheese agak2nya sedap tak. puan kutu beli jagung yg fresh tu ke atau yg frozen biji2 tu/

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

sedapnya....dah lama tak makan + malas nak buat..bila nak serap aura rajin PK ni..:)

Acik Erna said... Best Blogger Tips

acik pun suka puding jagung..tapi tak guna susu..kurang sihat punya resepi la..suka sangat letak santan

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

jemput jagung,
bubur,
puding..
semua suka..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Itu dia PK dah kembali berkongsi resepi campak baling. Itulah yang buat I lap you - resepi mudah bangat, tak payah nak sukat teliti-teliti. Puding kastard jagung ni pun my favorite jugak tapi tak pernah buat. Hehehe.

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

Tentu la yg fresh.kan ke resepi guna sebijik jagung.hehe

nurbijen said... Best Blogger Tips

kegemaran saya ni... PK ni memang kreatif kat dapur... pandai modified resepi.. kalau saya jenis skema.... sukatan yg orang bagi mesti ikut betul betul... kikiki, risau sgt kalau masak x jadi

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

amboi...sedapnya..rasa teringin la pulak..

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

noe mmg peminat puding kastard jagung ni...sedap sgt

Nora Karim said... Best Blogger Tips

wah sedap2... saya pun suka mkn puding jagung ni.. tp selalu pakai jagung dlm tin tu... nanti boleh try yg ni pulak...

btw, lama tak singgah sini... uhuhu

Siti Rohaida Yusof said... Best Blogger Tips

sedapnya...

LYAfrina said... Best Blogger Tips

mudah n simple je

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Seronok betul .....asal buat jer pape mesti licin....rasa puas hati dan dihargaikan PK. Ahli rumah tu betul betul tak memilih kalau bab makan kan...

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

saya kena try buat ni masa mentua datang nampaknya, baru ada yang tukang makan.. hero2 kat rumah ni reti makan jagung rebus je.. kalau buat, saya je nak kena makan habiskn.. itu yang jadi malas

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sedapkan... saya suka gak makanan yg berasaskan jagung ni

husna zahidi said... Best Blogger Tips

sungguh..minggu lepas mama husna beli jagung bertongkol2 bwak balik sebab nak cuti skolah..adik2 ada kat umah baru bleh buat mcm2.. pg ptg cucur jgung, lepas tu rebus then hari ni habiskan yg terakhir, buat bubur jagung dgn gndum..nyummm..

tgk resepi akak, rupanya tak pakai jagung tin ye.. bagusnyaa..husna pakai jagung tin sbelum ni rasa isi jagung tu tak brapa best sgt..tp bleh laa nak makn..;)

Syazana Zainn said... Best Blogger Tips

omooo puding jagung! dapnyaaa.

dah lama tak makan huhu

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

jagung my peberet.
style gini blm pernah buat.selalunya licin habis buat cucuq jagung, jagung rebus n jagung kukus.nk buat puding lambat sgt.hahaha