Pixajoy

Saturday, September 13, 2014

Home » Simple Mihun Sup Utara

Simple Mihun Sup Utara





Blogger Joanna Yunus said...
wah sedapnya adik kutu ku sayang... main masak-masak pulak diakan... adik kutu ku sayang bagi resepi buat mee hoon sup utara tu... sambal merah dia... plus dengan macam mana nak kuningkan mee hoon tu...

14 August 2014 12:53
 Delete

Menunaikan permintaan Kak Joanna Mama QS. Aku tak pandai nak printscreen, copy paste je la asal boleh.muahaha..


Sambal Merah Mihun Sup
Tumis bahan blander (bawang merah+bawang putih + halia+ cili kering) sampai pecah minyak, masukkan air asam + air + sos cili dan perasakan dengan garam dan gula. Siap

Bihun Kuning
Masak air sampai mendidih, masukkan bihun + serbuk kunyit secukupnya, kacau rata je jadi la warna kuning. Dah masak mihunnya, toskan.

Sup Ayam
Rebus sampai masak ayam + air secukupnya + bahan tumbuk ( bawang merah+bawang putih+halia+lada hitam)+garam+serbuk perasa (biasanya aku guna serbuk hilal or serbuk ayam maggi). Last sekali baru masukkan daun sup dan daun bawang. Siap!


Bihun sup bodo je pun. Nak share resepi pun malu, tapi sebab ada demand, aku tempek gak la kat sini. Sambal aku buat macam dok masak sambal hari-hari. Sup pun biasanya versi bodo tanpa sup bunjut or serbuk sup bagai. Jimat dan kena selera tekak aku. Tiada tumis darat juga untuk menu yang lebih sihat tanpa minyak.haha..








26 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

feveret kami juga

LYAfrina said... Best Blogger Tips

yumm..
nmpk sedappp

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Wah... Nampak sedap muni. Rajinnya masak. Hehe... Untunglah aiman :)

anamizu said... Best Blogger Tips

ana suka sup utara. kalo p psr mlm area slim / tg malim ni msti nak pekena kuehteow sup utara. mmg terbaekkkk sungguh rasa dia hehe

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Utara punya mee hoon mesti kuningkan PK....kalau belah sini biasa lawan dgn sambal kicap...sedap jugak weyh!!

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

alamak..terliur la kak muni.. nampak sedap sangat ni...

Sally Yatiey said... Best Blogger Tips

Sedappp ;)

Jom join GA menarik ini:

http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/09/sweet-september-giveaway-by-mellya.html

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Sekali2 ..malas nak masak nasi/lauk ...masak bihun sup macam ni pun kenyang jugak...
Bunda memang suka yang sup2 ni... letak mee pun sedap...nasi impit pun sedap...

makchaq said... Best Blogger Tips

Makchaq sekelyarga memang suka mihun/mee sup. Tapi la ni budak2 demand nak jugak pegedil.. dah bercampuq utara selatan

Mia Kassim said... Best Blogger Tips

Sup bodo pun nampak menarik....sarat dengan isi sampingan :D

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

nyum... sedappp nampak tu PK.. klu sy kompom mkn bertambah ni..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

dulu saya xreti mkn sambal merah ni.. skrg baru reti tp saya lebih suka yg sambal kicap tu

Acik Erna said... Best Blogger Tips

Acik pun suka ni pk..tapi beli je.ada jual..beehoon sup utara tulisnya..nampak beehoon warna kuning..ia la tu

- AZIE - said... Best Blogger Tips

nak cari button like tp xleh like hehehehe...sedap ni,sy suka mkn dgn sambal kicap

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Nampak jer simple...tapi cukup semua didalamnya.
Yang pasti kenyang...

acik watie said... Best Blogger Tips

Bergedil tu nampak sedap.

http://acikwatie.blogspot.com/

acik watie said... Best Blogger Tips

Adoiii..tak sanggup jadi penternak kutu..tapi join jugak penternak kutu yang lain

nurbijen said... Best Blogger Tips

Thanks PK, saya ni suka sgt resepi simple cenggini....
Nanti nak buat jugak...

Elya Roza said... Best Blogger Tips

oh bergedil! oh laparr ...:((

husna zahidi said... Best Blogger Tips

yeahh bihun sup utara paling boleh diterima tekak..sbb warna kuningnya walaupun sebenarnya warna shaja.. kat umah kami suka buat sambal hitam guna cabai melaka..terangkat kak.. mmg tak boleh mkn depan mak mertua laa sbb dah tak nmpak gaya anak dara..hahaha..

neesa_jun said... Best Blogger Tips

Salam sis!....syukur sis share resepi ni..ada jg idea nk msk apa.. Hihi..dptla suami ubat rindu dgn mknn utara...

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Mmg nampak menyelerakan betul... biar la bodo pun kan... janji sedap pada tekak sendiri... adeh.. lapar!!

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Wah mmg sedap dan kelas sekali.... ok adik ku sayang.... mama akan cuba dan membalas tag adik ku sayang

Syazana Zainn said... Best Blogger Tips

sambal tu yg bg lg mabeles. omnomnom :D

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

bihun sup kedah mmg sodap.kalah bihun sup sambai kicap.hahhaaa..kan pk :)
nak nak bihun sup daging, letak lobak asin tu..fuhh.makan sampai berpeluh :)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Saya ni tengah berdiet kononnya okey... (cuma 3 hari tu jelah terambil nasi arab, hiks!) Bila besan dah start tempek resepi, rasa macam alahai..harus kuteruskan ke tidak diet nih!