Pixajoy

Friday, September 05, 2014

Home » Afia Imanina 16 Bulan

Afia Imanina 16 Bulan



Hai, aku baru keluar dari bertapa. Cuma nak update perkembangan si bambam, lepas ni mungkin akan kembali bertapa, depend on mood.ahakz..

Sekarang ni dekat rumah pengasuh, Afia dah tolak susu. Stok susu ke rumah pengasuh langsung tak luak. Sebotol 3 aunz pun susah dia nak habiskan. Mula-mula tu risau jugak la, tapi sebab dia dah besar dan makan macam-macam kurang sikit kerisauan tu. Menyusu melalui botol memang dia dah reject terus. Menyusu pun melalui cawan macam orang besar. 

Makin besar makin cerdik kena kat dia. Suka sangat bereksperimen dengan barang-barang dapur. Berkecah dia semakkan satu rumah. Kalau ada barang hilang tu memang tau dah siapa punya kerja. Cik pia yang dah 16 bulan ni kadang-kadang dah tak makan saman wo, kita larang apa, kena marah pun dia buat tak heran.  



Selain dari doa sebelum makan, dia dulu akan angkat tangan baca doa bila ibu nak ajarkan abang Aiman Iqra. Setiap kali ada tayang Al-Fatihah kat TV, setiap kali tu Afia akan angkat tangan berdoa. Kata pengasuh, kalau masa dia tengah makan biskut pun, dia mesti letak biskut dan doa. Satu malam tu, dengar Fatihah dalam dok mamai tidur pun tetap angkat tangan doa. Comel gila tau!




23 comments:

nurbijen said... Best Blogger Tips

Geram tgk muka Afia yg notty tu... Dah makin panjang akal yer...
So sweet.. Pandai dia tadah tangan... sampai terbawa bawa dlm mimpi... hihihi
Sama dgn Danish jugak... bila dah lebih setahun, langsung tak nak susu pakai botol... nak minum direct jer... tapi sbb dia dah makan mcm2, xde la kita risau dia lapar bila kita pegi keje...

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Haha... Spt Alia perangai. Tak mkn saman. Haha... Comel si cik pia kita ni.

Nastyna said... Best Blogger Tips

owhh how adorable... JJ usahkan doa, i baca BIsmillah jer dia tiup terus.

Cik Pia makin comellllllllll, menyengih dia sokmo gitu ker?

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

hehehe...Afia nak tolong PK memasak la tu...

ida =) said... Best Blogger Tips

sama la kita ni..... tapi.... tak sama juga.

ni memang baru nak keluar dari pertapaan. semenjak bersalin, terus sepi. hihii

NzA said... Best Blogger Tips

makin bijak ye afia.....penghibur hati ibu tu

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Dah mula menunjukkan sikap sebenarlah ya Cik Pia. Jaga-jaga, aunty baca je perkembangan CikPia tau :)

Samalah dengan si Adik. Dah jadi muslim sejati betul sekarang ni. Pantang makan apa memang berdoa je. Kadang tu suap coklat terlupa doa, in the middle dia angkat tangan baca doa. Tak kisahlah janji baca.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

comel
moga afia terus memebsar dgn sihat..dikurniakan otak yang bijak dikurniakan kesihatan yang baik2 dan mjadi anak y solehah..amin

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Anak2 seusia ni tengah suka memerhati dan meniru...sekiranya baik...baiklah penerimaannya...begitu juga sebaliknya...

Amboi comey jer dia ...dapat bayangkan macam mana dia kecah2 kan barang2 ...

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

hai PK... nape mood nak bertapa je, jomla berblog banyak2...hihi..

Adik Pia ni ada bakat nak jadi model muslimah ni, kecil2 dah suka bergambar ....cakap pun tu, nampak macam petah je..

LydSunshine said... Best Blogger Tips

saya baca pun tersenyum2 pasal dia baca doa tu. mmg comel. kalo yg si Luth plak, bila tima baca doa, dia cepat2 nak meng'amin'kan aje, tak menyempat2 nak abihkan bacaan.
semoga jadi anak yg solehah ye afia.

SyamilaMohd said... Best Blogger Tips

anak ke3 sejak umur setahun tolak minum susu dlm botol..sanggup tunggu ummi balik utk direct bf...tp sebab dia makan...so tk risau..badan pun berisi....

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

Geram tengok Afia buat muka..dah besar ya...makin panjang akal..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

comelll Afia senyum.. alo..lo..dah pandai dia kan PK... bijak tu..:)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

usia macam Afia mudah mengikut dan cepat tangkap. Itulah alangkah bagusnya kalau TV kita selalu selitkan selingan seperti fatihah dah suroh pendik. Mesti anak-anak kecik dpt pick-up..

Masya said... Best Blogger Tips

afia makin bijak ...

samelah kt bertapa jgk .. x sempat nak update mood pun kelaut.. cerita banyak nak kongsikan...

- AZIE - said... Best Blogger Tips

afia dh besar mkin bijakla...

anamizu said... Best Blogger Tips

wahwahwah makin cerdik dah cik pia ye hehe

Nora Karim said... Best Blogger Tips

alahai... nampak sangat auntie nora lama tak dtg tgk perkembangan afia... makin bijak dah dia sekarang yea... comei pulak tu!!!

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Dah rajin up entry baru ni.. oklah tu.. barulah best gini..

Syazana Zainn said... Best Blogger Tips

gigi dah full eh :D

gigit kang :P

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

alhamdulillah
makin bijak anak dara sorng ni..
comel sangat. kalau dpt tgk dpn mata mesti sronok ni..

ida =) said... Best Blogger Tips

Hahaha! Mamai pun angkat tangan doa.... Tu mesti hp jauh tu. Kalo dekat, harus di ambil video. Seronok nnti tengok sama2 bila dah besar.

16 bulan dah si comel ni. Cepat masa berlalu kan!

Saya pun sedang mengadakan mood keluar dr pertapaan. Lama sangat dah bertapa!