Pixajoy

Wednesday, July 09, 2014

Home » Menu Sahur : Sambal Ketuk

Menu Sahur : Sambal Ketuk



Waktu buka masak 2 pot nasik pun tak habis 3 beranak, penangan sambal ketuk licin nasi 2 pot waktu sahur. Padahal lauk telur mata dan ikan bilis je pun. En suami siap mengomel awat buat sikit sangat. Pada yang tak tau, ni makanan orang jawa. Aku belajar buat dari orang Johor gak la. Sebelum ni sambal ketuk pun tak tau mende.  


Resepi Sambal Ketuk : Tumbuk ikan bilis digoreng garing + (bawang merah +cili padi yang digoreng garing) + garam + gula secukupnya. Siap!

Yang PK style sempoi je. Ada juga orang letak belacan dan perahan limau. Aku suka yang simple macam ni. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas. Nasi tak panas pun mabeles!






24 comments:

Putri said... Best Blogger Tips

X pernah try lg..tp nampak macam simple n mudah

lieyalatif said... Best Blogger Tips

fuhhh lieya yg bace pun kecur nie...ape ntah lagi org yg hadap tu pasal tak cukup nasik tu cik puan kutu heheeheheh

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Dah lama tak makan ni. Saya pun belajar makan sambal ni di johor.. nak buat jugalah malam ni

Chot said... Best Blogger Tips

sahor telur mata dengan sambal kicap...jnji kne ada pedas..yummmy!

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

yang simple ni ..yang sedap Pk..memang boleh bertambah2..:)

NzA said... Best Blogger Tips

memang sedap tu PK..akak pn selalu buat sbgai pembuka selera.

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

memang sedap pon pk..

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Sedapnya.. memang kegemaran anak2 sambal ni.

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Awat saya orang Johor pun tak tahu? Ni kalau bertandang rumah kita janganlah diminta hidangan Jawa ni. Mahu terkebil-kebil mata besan tak faham bahasa :)

Nampak pun macam sedap tapi ikan bilis kat rumah tu khas untuk saya seorang je, yang lain semua tak makan ikan bilis!

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

tak pernah pulak makan sambal ketuk ni
sambal gesek pernah la. thanks pk kongsi resepi ni. kot xda idea blh la tumbuk juga ni. hihi.

- AZIE - said... Best Blogger Tips

simplenya resepi...mcm mudah ja tue..harus cuba ni, penaik selera waktu sahur

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Salam Ramadhan..
Tengok pun dah kecur ayaq liur..haha.. mesti sedap, pernah dgr nama..tp blm pernah makan lg sambal ketuk ni.. :)

Nastyna said... Best Blogger Tips

laju2 I kelik tau, my java fren pernah ajar I buat sambal ni, tapi ingat2 lupa, I pun kalau ketuk2 ni suka yang simple, kalau nak buh belacan semua tu baik buat sambal belacan terus. dap ni.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

menu simple2 camni pon sedap...

Farra AM said... Best Blogger Tips

memang sedapp sambal ketuk simple gitu.. seswai je nak bangkitkan selera masa sahur... bertambah2 makan! hahaha

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Terliur pula ;) simple tu yg sedap. Akak sahur kurma je.. xde kwn xde selera nk mkn..

Hazmin Hamudin said... Best Blogger Tips

Saya pun orang jawa tapi tak pernah pulak tahu sambal ketuk ni. huhu

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

yg simple tu la yg sedap sangat PK

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Kalau guna ikan goreng pun boleh PK. Biasanya org guna ikan goreng yang tak habis tu, atau yg dah keras sbb goreng semula..

Kisah Si Dairy said... Best Blogger Tips

kena pulak dengan nasi panad,pun dah menyelerakan..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Okje panggil sambal Raden PK.....tp kat rumah ni kalau sahur tak makan pedas pedas....lagi lagi hubby jenis tak tahan perut tu yg tambah lagi mls nk masak beria kalau sahur tu.
Pepagi makan sempoi sempoi lagi sedap kan PK

husna zahidi said... Best Blogger Tips

hahaha kat umah ni pon sama kak, lagi2 abah husna.. kalau sedap je pastu masak tak cukup mmg disoalnya..:p kita ni risau tak habis je..

Masya said... Best Blogger Tips

adehh mengiurkanlah gambar ni...

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Tengok pun macam sedap jer...senang2 nanti bunda pun nak cuba...