Pixajoy

Monday, January 31, 2011

What a small world

Assalamualaikum..

Dari petang semalam hujan tak henti2 turun..sejuk gilerr..Untung pagi nie aku keja, (untung ke?)klu tak keja, sedap punya dok tarik selimut...Tapi tidurku selalu di kacau aiman..benda yg slalu keluar dr mulut dia adalah nak mkn..sat2 lapaq..memang mkn jer keja dia klu dok umah, nasib puan kutulah ada ank chubby. Kalau dia smack down..maunya seminggu senak...If takde org ganggu memang smp tengahari aku tido..mkn pun tak henggat dah..jnji dpt membuto..Selalunya pas msk n bg ank aku mkn smp buncit aku pun sambung balik aktiviti buat taik mata..

Adoi bukan nak cerita pasal membuto ok..usha tajuk entry la kan...spekin london bagai..tapi..jgn mengharap lebih dari tu..entah taun bila aku nak kluarkan entry full in english..macam best baca blog org yg londonnya memang kaw2 punya..(walaupun kadang google on9 dictionary coz tak faham) tapi aku tak mampu...grammer pun berterabuq..ada hati pulak...kehkeh melampau ko punya intro kan..cepat la cerita weyy..

Charkoteaw dibuka hari ni..Semua warga kdsi n org2 kampung berdekatan di jemput ke kampung jawa...Jadi yg Pertama Merasmikannya.huhu...

Apa kena mengena what a small world dengan charkoteaw pulak? Tu status kt fb aku semalam ya kawan2...my encik hubby la yg suruh promote..Alhamdulillah setelah berbagai bentuk halangan dan cobaan he n his frenz tepis, malam tadi dengan rasminya depa berjaya jugak bukak warung..Semoga di buka seluasnya2 pintu rezeki. Amin..

Semenjak dua menjak terlibat dengan dunia berblogging takde benda pulak rasanya nak cerita kat fb..So nak taip kat status pun malas la kan..hanya share apa yg terjadi dr belog n klu tgh update belog, aku just on fb tanpa ada hati nak mengomen mana2 pic or status org....Tiba2 tet..tet..(bunyik pop chat)

Nizah : Salam muni hang keja kat mana?
Aku : Johor..awat? (tak sempat jawab salam.excited sgt nk tau apa cerita, minah nie tak penah pun chat ngan aku)
Nizah : ang keja kdsi ke?
Aku : Yup..Awat?Penah mai sini ka?
Nizah : Penah..(lagi excited nak tau..jauh nala penang, sound macam kenal sgt dengan johor)
Aku : Bila ang mai?
Nizah : wey laki aku keja kat situ la...haha..
Aku : hahaha tak sgkanya ptot macam familiar ja muka laki ang aku tgok..

Macam tu la lebih kurang perbualan aku dengan si nizah..Panjang lagi ekceli, tapi kalau nak cerita borin pulak hangpa dok dengaq...Oh my god!! memang betul2 tak sgka..Selalu jugak aku dengar suara husband si nizah tu buat panggilan...memang dah cam pun suara. Orgnya yg mana satu tak tau pulak..Pendek kata..panjang tak kata apa2 pun..hakikatnya, aku memang tak rapat n tak begitu mengenali pun mana2 budak navy...

Kerjaku hanya mendengar suara semata2..Public holiday pun angkat kol, mana la nak nampak muka, pejabat pulak jauh2..bila jumpak orangnya.....Contoh la kan, suami si nizah namanya Halim..kalau first time terserempak, mata aku cuma tgok kat name tag..ohh halim...tak pandang pun kat tepi lengan..aku tau dah dia pangkat apa, dok pejabat mana..Hebat tak aku?just tengok nama bley tau semua.haha tp hampeh mukanya kalau kali kedua jumpak pun belum tentu aku ingat..

Mungkin aku dah dilahirkan untuk susah mengecam rupa paras orang.(salahkan takdir pulak..tak baik tau!). Kalau pegi mana2..selalu aku pandang muka orang..pastu mesti kata..ehh macam aku kenal je budak nie...Familiar ja..Tapi kat mana ekk??ayat poyo tu selalu keluar dr mulut aku...Even time sekolah dulu pun..bila org tegur..aku layan..baguih dok sembang..gebang punya gebang, lama2 baru aku tanya siapa nama? tapi kadang2 buat macam kenal je, just bahasakan diri aku n hang..cover baik seh! Kalaupun aku ingat muka, nama org tersebut pulak aku lupa..

Berbalik pada cerita nizah tadi...Nizah nie ekceli my ex classmate, dari form 1 sampai form3 kami sekelas. Lepas sekolah memang tak pernah jumpak dah..Dia skang keja kat penang, tuntutan kerja menyebabkan dia dan suami duduk berjauhan. Tak sgka rupanya dah 4taun suami dia keja sini..Selama 4taun tu jugak aku tak pernah mengenal insan bernama halim? kenal le..tp just familiar dengan nama..

Tu la kata orang ada baiknya facebook..menjadi  tempat menyambungkan siraturrahim yg dah lama terputus..Bab tu memang tak dapat aku sangkal..memang dah terbukti..banyak jugak kwn2 dari tadika yg daku ketemui dari fb..Baru2 nie jugak aku baru tau yg 3org kawan yg dulunya satu kos masa belajar uitm rupanya keja berdekatan dengan tempat tinggal aku. Seorang keja admin..n dua lagi lecterur kat Kolej Profesional Mara Bandar Penawar..Semuanya kerana fb..What a small world kan..so tiny..haha..

Dimana saja kita berada sebenarnya, org yg kita kenal ada berdekatan dengan kita..Cuma kita sedar atau tidak dan ada kala masanya belum tiba untuk kita ketahui...Kadang2 kita dihalang dengan aktiviti seharian sampai lupa orang sekeliling. Ruang waktu untuk berbicara hanya pada kebetulan..Tapi, bila sampai masa kita akan dipertemukan jodoh untuk bersua...Kerana..dunia nie kecik je...

Sekian...

Saturday, January 29, 2011

Susah sangat ker?



Kalaulah tuan ke sungai rengit
Singgah bermandi ditepi perigi
Kalaupun harta tinggi melangit
Miskinlah hidup tiadanya budi


Indahnya bentuk cincin suasa
Mari dipakai ke malam pesta
Orang memberi kita merasa
Indahnya budi begini rupa


Jongkang jongkit tanahnya rata
Main bersama si anak dara
Bukankah kita sering berkata
Budi bahasa budaya kita


Menari denganku jikalau sudi
Ikut bersama si anak tenggiri
Tiada tandingi moleknya budi
Berbudi bahasa tiadanya rugi



Janganlah tuan merasa cemas
Indahnya rupa wajah berseri
Saya tidak memandang emas
Budi bahasa yang saya cari


Waduh..waduh..berpantun mantun pulak si puan kutu..Pantun diatas aku hasilkan semata2 nk tunjuk betapa tingginya nilai budi bahasa. Korang faham?hehe..apa betul kalau aku kata zaman sekarang nie masih ramai dikalangan kita yg tak reti nak berbudi bahasa?bukannya kena bayar pun!!(terpengaruh iklan sebentar.huhu..) anak aku aiman pun pandai cakap terima kasih..Wah marah betul si puan kutu..

Ceritanya begini..semenjak dua menjak nie selalu aku jumpak manusia spesis yg dah la kurangnya budi..bahasa pun tak cantik...even nak keluarkan perkataan terima kasih dari mulut tu pun susah..macam ada emas je mulut tu..takut aku kutip emas yg keluar dari mulut dia kot..emm..tak faham org zaman sekarang..Maksud aku bukan semua, tapi sesetengah...

Setuju tak kalau aku kata manusia jenis camni tak bertamadun? Menurut konteks sejarah, masyarakat bertamadun adalah masyarakat yang memiliki tatasusila dan kebudayaan yang luhur selain pencapaian lahiriah.(siap bukak buku sejarah) Jadi harapan aku korang semua setuju dengan bukti kukuh yang telah aku definasikan sebentar tadi ye..chewahh..Tau la ko naik kereta besar pun..hebat sgt? org lain naik kereta mewah pun takde belagak macam ko tau..(ditujukan khas kat org yg tak pandai ucap terima kasih tadi). 

Entahlah aku nak klasifikasikan jenis manusia cengini. Nak kata kurang ajar tak la sampai ketahap tu..Tapi, brother..hormat org sikit la..Berbudi bahasa la kawan..Mak lu tak pernah ajar ucap terima kasih ker? tak pasal2 nama mak naik kan..maaf ye mak yg empunya diri..Nak salahkan mak yg mengandungkan pun tak boleh jugak..lu dah besar panjang beb, takde otak ker nak pikir..Mungkin orang tu rasa yang aku tak lakukan perkara yang memberi nilai budi pada dia kot..kira macam aku tak tolong dia pun la...So tak perlu ucap terima kasih segala...Mungkin itu la yg ada dalam pemikiran dia yg dapat aku andaikan..

Dalam hidup nie sebenarnya kita memerlukan di antara satu sama lain..Kita takkan boleh hidup sendiri tanpa bantuan orang lain..Takde luaknya nak ucap terima kasih kan..Kalau berbudi bahasa dengan orang banyak manfaatnya..Sampai masa kalau kita perlukan pertolongan, nescaya org akan sudi menolong. Takkan selamanya kita tak susah.. Aku beri peringatan untuk diri aku jugak...Takde gunanya nak sombong..Semua org tak suka..

Ok nak cerita lagi pasal amalan ucapan terima kasih..Nie pengalaman aku sendiri..suatu waktu dulu, ada seorang hamba Allah meminta pertolongan aku untuk buatkan dia cupcake (time tu aku tgh menggila wat kek cawan n dia pnah rasa kek aku). Macam beria2 sgt suruh buat untuk besday org kesayangan dia..Bukan aku tak nak tunaikan permintaan dia tu, tapi bukan ke kat kedai byk pilihan? pilih jer kek yg jenis camna dia nak..modalnya jauh lebih murah! Buat cupcake nie memang senang tapi renyah la sikit..coz benda tu kecik..nak hias dengan ising satu2 memang perlu kesabaran dan kreativiti yang tinggi..Kalau org tgn tak berseni tak boleh jugak..(berseni la sangat tgn aku nie..)

Aku suggestkan kat dia suruh dia buat sendiri dan dengan tak lokeknya nak bagi resepi kat dia..Bukannya susah sgt..Tapi dia kata rumah dia takde oven la apa la...bla..bla..bla..Dah namanya kek memang perlukan oven untuk membakar..Dek kerana kesian, aku ambik keputusan nak tolong jugak walaupun aku bukanlah rapat sangat dengan hamba Allah tersebut..Tapi dengan syarat dia sediakan semua bahan2 pastu bagi pada aku..Kira aku buat free of charge la..bahan2 je aku senaraikan pastu dia p beli..setakat pewarna tu aku guna aku punya ja..memang dah ada kat rumah..nak buat bendanya pakai sikit je pun.

Tiba hari yg dijanjikan,dengan bertungkus lumus aku pun siapkan cupcake tersebut..Walaupun tak la secanggih,secantik dan sesedap yg kat kedai tu, aku bangga coz ini hasil kreativiti aku..Lagipun berapa jam aku dok ngadap benda tu.nak bakar pun ambik masa jugak..sebabnya aku cuma ada 6bijik acuan kek cawan..so sekali bakar 6bijik je boleh..Tu belum lagi bab deco2 eric..maunya dekat sehari aku buat benda tu..Memang penat..

Sesudah siap hamba Allah tersebut datang la ambik cupcakenya..Yg paling aku terkilan..terima kasih pun takde..apa tadak budi bahasa ka? tak tau la pulak aku kalau dia lupa nak ucap..Terima kasih pun boleh lupa? Aku bukan nak mintak duit upah pun..Cuma ucapan terima kasih susah sgt ker?Tu pun aku rasa dihargai..memang cukup terkilan..Macam menyesal buatkan untuk dia ada jugak (aku hanya manusia yg lemah).

Lepas dia balik, aku kena lakukan tugas basuh membasuh..besen2 yg penuh tepung n butter pastu besen ising..semua kesannya degil..penat punya dok tonyoh..nk mop lantai lg..Dia tak pikir ke semua tu? tak pikir ke penat aku? Dah tu semua bahan2 lebihan aku pulang balik..coz aku nie memang jenis yg tak suka nak ambik hak org..Bukan aku nak puji diri sendiri ok..Dia tak pikir bil elektrik meningkat pun aku yg bayar tau..(dah jadi tak ikhlas pulak kan) Ko guna kudrat orang..pandai2 la berbahasa..tak banyak aku mintak ekceli..Ucap terima kasih jer...Susah sgt ker???

Aku bukan nak bukak pekung didada sapa2, niat aku cuma nak jadikan cerita nie sebagai teladan dan pengajaran. Aku dah halalkan semua, aku takde la marah or berdendam pun dengan hamba Allah tersebut, cuma rasa terkilan yang sampai sekarang tak luntur dek kerana perkataan terima kasih...Itu menunjukkan betapa pentingnya ucapan terima kasih dalam hidup aku..Budi bahasa budaya kita ok..

Moral of d story, jadikanlah amalan terima kasih sebagai salah satu dari cara hidup..Kerana tak susah pun nak ucapkan terima kasih..cuma dua perkataan..terima...dan...kasih...Sekian... 

Friday, January 28, 2011

Moody


Hari ini...adalah...HARI YG SANGAT MEMBOSANKAN..

malas cakap byk...Puan Kutu moody..SeKiAn TeRiMa KaSiH..

Thursday, January 27, 2011

Puan Kutu



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..




Tahukah murid2 sekalian apakah gerangan makhluk di atas?(lagak seorang cikgu sains)
Ya....betul..betul murid2. Pandai pun..Ini adalah kutu kepala.
Kalau korang semua perasan la kan..sebelum nie haru biru jugak title belog haku nie!macam la ada org yg perasan,ada ker org follow belog aku?huhu..thuii jgn nak wat best la muni oii!! Tak perasan pun takpe,ada aku kesah??hehe..Walaupun takde org perasan let me story you..sebelum nie belog aku selalu bertukar2 title..Tu sebab aku masih lagi mencari2 identiti.Huh..org nak ada belog..aku pun nak jugak...terus ja hentam kromo wat belog walaupun belum ketemu nama yg sesuai..Kalau boh nama sendiri tu macam dah ordinary sgt la kan..Dari kecik orang dok panggil muni..Nak jugak aku ada nama pena..kihkih..




Maka dengan rasminya aku mentitlekan belog aku dengan nama PUAN KUTU..bukan sebab aku nie suka main kutu, bukan sebab aku nie  selalu mati kutu..bukanlah jugak sebab aku nie kutu rayau, tapi macam sedap jer gegendang telinga aku mendengar nama tu..



Tapi I LOVE MY LIFE..Nak tau kenapa aku suka sgt dengan kutu? Sebab paling utama..kecik2 dulu aku banyak kutu!hahaha gelak guling2..(abes jatuh saham)..Tapi skang takde dah.tu sebab aku rindu ngan makhluk parasit tersebut..title puan tu kawan2 semua sedia maklum yer.(Tak habaq pun org tau ang dah belaki)




Wahhh..harap2 belog puan kutu(cuba membiasakan diri dengan panggilan tersebut) akan selalu menggigit korang..cheewah..Info yang aku baca, kutu adalah parasit penghisap darah yang mampu bertelur enam biji sehari..So daku, puan kutu akan cuba sedaya upaya melebamkan bijik mata mempublish enam entry sehari.gila..macamla boleh kan..Tapi korang semua jangan risau..Aku bukanlah parasit!Kalau org buat baik dengan aku..1000kali aku akan baik dengan orang tersebut..




Yeaahhhh..u r never alone with me around..Coz puan kutu sangatlah suka berkawan, bersembang, berkongsi cerita juga boleh menjadik motivater dengan mendengar masalah korang, Kalaupun tak dapat tolong..tolong bg nasihat boleh kot...So kalau nampak puan kutu online, jgn segan2 menegur..bek di fesbok or belog..Harap maklum ye kawan2..:)




Yg nie pulak adalah si pencarik kutu. kiut kan..Tapi nie bukan korang ok!tang kiut jer korang!haha..(jgn mara haa..)

Wednesday, January 26, 2011

Rindu Padanya...



dah staun dia tinggalkan aku...
tp rasa cm bru smlm aku dlm pelukannya n rambutku d usap2.
Allah xkn bri ujian kpd hamba2Nya yg xmampu hadapi ujianNya...
~INSYAALAH..........
berikan kebahagian kpdnya d sna ya Allah.... :)


Lepas baca status dekat facebook adik bongsuku semalam, baru aku tersedar yang aruah dah tinggalkan kami genap setahun..air mataku tak dapat dibendung lg....25/01/2010, bukan aku tak lupa tarikh keramat itu,tapi aku tak mahu ingat peristiwa yang memberi kesedihan. Yang aku tahu, aku hanya perlu ingat tarikh istimewa seperti hari ulangtahun perkahwinan dan tarikh kelahiran orang2 yg aku sayangi..Dan tarikh itu juga adalah hari2 gembira yang kita semua pernah lalui..Segala kepahitan dan kesedihan aku tak mahu ingat. Kalau boleh mahu saja aku padam dalam memori ingatanku..Tapi aku tak mampu...Rindu padanya...


Rindu padanya...Sejujurnya aku amat merindui dia, Tak mampu aku hitung banyaknya hutangku kepadanya..Aku tahu dia telah menggadaikan nyawanya waktu melahirkan aku..Aku harap dia halalkan susunya yang menjadi makananku ketika aku bayi. Aku harap dia memaafkan segala kesalahan dan kekhilafan yang pernah aku lakukan. Tapi sebagai manusia biasa tak ada apa yang dapat aku buat untuk mengembalikan orang yang aku sayang..Hanya kenangan bersamanya dan doa yang mampu aku kirimkan buatnya disana..


Rindu padanya..Aku sering menyalahkan diri sendiri kerana dulu aku tak pernah memberi ruang kepada pemikiranku untuk menilai kebaikan dan kesucian kasih sayangnya..kenapa dulu waktu aku masih dibangku sekolah sering saja aku meninggikan suara terhadapnya? sering saja tidak mendengar kata2nya..aku tak punya perasaan membiarkan hatinya bersedih kerana tingkah lakuku..aku memang seorang yang sangat degil.Sering saja aku meminta itu dan ini serta berharap apa yang aku perlukan dipenuhi tanpa memikirkan kemampuannya...Namun dia menuruti semua kemahuanku..


Rindu padanya..Sememangnya dia adalah insan paling kental pernah aku kenali..tak pernah sekalipun aku lihat dia mengalirkan air mata walaupun hidupnya dipenuhi kesengsaraan dan kepayahan. tak pernah ku dengar bicara mulutnya merungut kerana setiap hari menyediakan makanan untuk aku, abang dan adik2..Tak pernah aku lihat kepenatan diwajahnya kerana membasuh pakaian kami sekeluarga..Walaupun kami hidup dalam serba kekurangan, tak pernah sekalipun kami lima beradik merasa dan mengetahui apa ertinya lapar..Dia membesarkan aku adik beradik dengan penuh kasih sayang yang dia selindungkan walaupun terpaksa membanting tulang turun kesawah..Dulu aku tak pernah menghargai pengorbanannya..Aku sering alpa dengan zaman kanak2 dan remajaku..


Rindu padanya..Masih lagi terngiang2 suaranya ditelinga memanggilku kakak..lidahku masih lagi terasa keenakkan masakannya. Tatkala syawal menjelma..masih lagi teringat lazatnya ketupat yang dia masak ..Memang tiada tolak bandingnya..tiada siapa pun didunia ini yang dapat menandinginya. Kami adik beradik pasti mempunyai pakaian baru tanpa aku tahu dari mana datangnya wang untuk membeli segala kelengkapan lebaran. Begitu agung kasih dia untuk anak2nya.. Aku pasti akan merinduinya setiap tahun bila berkumandang takbir raya...Dan berharap dia sentiasa tenang di sana..


Rindu padanya..Dulu..aku sering saja membuat hal sendiri, memikirkan kepentingan diriku semata, mementingkan hiburanku saja..Aku tak pernah mengambil tahu bagaimana isi hatinya, bagaimana susah dan peritnya dia hendak mencari sesuap nasi untuk kami, bagaimana barang kemasnya sering saja menjengah di pajak gadai semata2 nak membesarkan dan menyekolahkan aku, abang dan adik2ku..sering saja aku tertanya bagaimana setianya dia melayan kerenah suaminya yang hari2 mahukan kari sebagai menu hidangan..bagaimana dia menjadi begitu penyabar ketika aku sering membentak kerana kari bukan makanan kegemaranku..Aku begitu terpesona dengan sifat2nya itu..


Rindu padanya..Begitu banyak dan tak mampu aku hitung pengorbanannya mendidik menjadikan aku seorang insan hingga mampu berpijak di bumi Allah sehingga kini..Kekentalan hatinya menjadi sumber inspirasiku..Walaupun aku tak mampu untuk menjadi seteguh dia..Aku amat bangga dengannya..Walaupun dia telah meninggalkan aku buat selama-lamanya...Membiarkan aku adik beradik hidup sendiri tanpanya..Membiarkan kami belajar berdikari tanpa perlu bantuannya..Meninggalkan aku untuk bertemu penciptanya..Masih terbayang raut wajahnya di ruang ingatanku...


Rindu padanya..Hari ini..aku sudah pun punyai keluarga sendiri..Dulu waktu aku kecil, aku tak tak faham erti kesusahan..Aku hanya fahami erti kegembiraan..Aku tak kenal erti kepayahan..aku cuma mengenal erti kesenangan.Kini aku fahami. kini aku mengerti...kini aku sudah ketahui..kini aku dapat selami..Tapi sudah terlewat kerana dia telah pergi meninggalkan aku..Tak sempat hendak aku balas segala jasa dan pengorbanannya..Tak sempat aku menuruti semua kehendaknya..Tak sempat dia melihat cucunya membesar..tak sempat dia mendengar anakku memanggilnya dengan panggilan maktok..Tak sempat melihat adik2ku ke gerbang perkahwinan..Tak sempat mengenali bakal2 menantunya yang lain..Doaku sentiasa mengiringi kebahagiaannya disana..Insyaallah SYURGA YANG ABADI...


* Al-Fatihah untuk ibuku aruahyarhamah Rodziah Ibrahim..Juga Al- Fatihah untuk aruah bapaku Othman Yusof..Semoga roh mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan soleh..Amin..
  

Tuesday, January 25, 2011

Home Alone.



Rasa sunyi pulak bila dok sorang2 kat rumah. Hari nie keja opis hour, jadik petang baru la balik rumah. My hubby n si kecik aiman g blanje kt JB. Dari tengahari tadi dah keluar. Jadik, home alone la..Kat opis sebelum balik keja, pikir jugak apa benda aku nak makan. Dah encik suami n aiman takde, so tak payah masak...Tapi tekak nie macam teragak nak mkn megi (lama jugak la tak mkn ), sekali sekala makan sedap jugak kan. Ok nekad dah, balik keja singgah PERNAMA beli megi.


Kalau aiman ada mesti demand nak makan itu ini, aku sorang senang, mkn megi pun sodap!hoho..Balik rumah terus masak megi special. Macam la special sangat kan..Boh ayam, telur n sayur. Kira special la tu..selalunya masak megi kosong jer chek nie! Siap jer terus daku on TV sambil menikmati megi specialku..Makan pulak panas2 di iringi cuaca sejuk kerna hujan renyai di luar..Layan blues la kejap...Yg penting enjoy!!



Megi Bujang Special..nampak sedap bg orang yg tengah kebuluq! 


Sesudah makan sakit perut la pulak..Hampeh!!..Pas qado hajat mesti lapaq balik nie..Nak makan apa pulak ekk???

Monday, January 24, 2011

Operator Pengeluaran Tak Berbayar!

Operasi pelupusan menjadik satu aktiviti menyeronokkan bila kak atie stat ambik gmbar..Syok jugak bila dpt duduk smbil koyak kertas, bermulalah aktiviti umpat mengumpat...Terasa diri nie operator pengeluaran bagai (memang operator pun..tp operator telefon la.hoho.. ). Operator pengeluaran pun ada gaji, dapat jugak lepak2 time mesin breakdown..nie kami wat pelupusan borang panggilan telefon yg dr taun 2005, (masa tu aku pun  blom keja sini lg) nak wat camna, tempat kami nie takde benda alah yg tuk koyak kertas tu..yg manual pun takde, nak crik mesin lg la takde kan..pkai manual jugak la..tp guna tenaga manusia cam aku, k.ati n ipah....ehhh banyak pulak bunyik ang naa! yg  ang dok mkn gaji buta ja klu tadak pnggilan ang tak kira pulak!haha saja jer protes manja2..best sebenarnya... Btw terisi jugak masa kerja coz ptg tadi ada sukan, jadik deringan telefon tak la sehebat keja pagi....

Limited edition pnya gmbaq!Mamee Monster!!! tak smpt cover siong.haha..kertas pun dah sama kaler ngan baju!!
Aktiviti menggosok telefon lama, kira kitar semula la klu ada org dtg nak tukar.
Dok wat suka pulak..miss sengih!yg kt belakang tgh nyanyi lagu spider.
Action lebih si ipah nie..dah macam katun ujang
Garangnya!!!muka tak pueh ati abesss..
Poyossss..bjaya aku snap bontot abg nua.kihkih..
Mak ai semaknya..apa kejadah 5s cengini!
cun habis dah la tu..
buroknya ropaku..huhu..

Dalam dok borak2, gebang org utara cakap..mata pun tak henti la dok menilik tulisan orang yg dulu2 keja kat sini. Tapi skang dieorang dah transfer. Yang sempat aku jumpak dulu sebelum depa pindah ialah si mulut becok kak ita (rozita timan) dan kak sal (saloma). Walaupun dapat mengenali dua insan nie sekejap cuma, banyak jugak kenangan bersama depa yang masih lagi segar dan tak luput dek ingatan aku yg byk mkn kepala ikan bilis.haha..Lebih2 lagi kak ita, masih teringat rasa nasi ayam yang dia masak.Memang sedap! kalau pasal masak serah jer kat dia. Memang arif lagi bijaksana. Pendek kata apa je yang kak ita masak mesti sedap..Terbaekkk....Kak sal pulak kalau bercakap tak tau nak berenti..dengar je la celoteh dia. Laju ja macam komuter..Bab becerita memang bidang dia..Kak ita pun tak kurang hebat, dua2 memang macam pah bedah..

Belek punya belek lagi kertas taun 2006 punya, ternampaklah nama aku..wah skema gila tulisan..macam budak2 sekolah pun ada..tulisan kanak2  rebina! ( macam la tulisan skang lawa sangat )..pastu dengan sangat menghargai benda2 yg sentimental value, aku ambik simpan 1 borang tepon tuh..konon2 nak buat kenangan..17/10/2006 tu..baru ja 2mggu stat keja.Sangat terkenang detik2 pertama kali menjejakkan kaki di sini 4 taun dulu. Siapa sangka di posting jauh nun dihujung tanjung.. Hakikatnya disini aku dan suami banyak belajar tentang erti kehidupan, susah payahnya hidup sendiri, belajar berjauhan dari keluarga dan belajar berdikari. Memang banyak kalau nak dihuraikan satu persatu. Tak mampu rasanya..Yang penting disini aku temui kedamaian dan ketenangan, jauh dari hiruk pekok kota..walaupun sebenaqnya aku nie asal dari kampung!! (kata budak raja lawak),bukan orang bando pun...

Alhamdulillah dalam kesusahan dan kesempitan ada jugak kesenangan. Aku bersyukur ditempatkan kat kampung mak mertua aku. Kira ramai la sedara mara kat johor nie. Dua minggu pertama bekerja aku terperuk je kat dalam bilik. Lampu pulak terpasang sampai ke pagi. Dah namanya penakut..Rumah besar tapi dok sorang2, memang mati kutu aku dibuatnya..Bilik juga jadi tempat aku berehat, tempat aku makan (bersahur n bukak puasa, coz ramadhan time tu), memang segala benda aku buat kat dalam bilik jer! nasib baik la toilet takde kat dalam bilik, klu tak alamatnya memang tak keluar bilik jugak. Tu pun kadang2 malam nak buang air pun tahan tunggu hari siang baru keluar bilik. Bini sapala penakut sangat nie..Untuk senang aku berulang alik ke tempat keja, atuk suami aku pinjamkan motosikal dia. Nak jalan kaki dari rumah mau setengah jam jugak. Dah la preggy, terberanak jugak aku gamaknya..Tapi tu dia bunyik moto tu punya hingaq, senala pun dengaq dah..Malu memang tolak tepi,janji tak payah jalan kaki..

Kalau di imbas kembali masa mula2 masuk rumah, semua benda takda, nak masak kena tumbuk bawang n lada kering pakai batu lesung segala (batu lesung pun nenek yang bagi), time tu mana ada blander. Nak makan pun tak cukup mana la ada duit nak beli. Ye la keja gomen, 3bulan keja baru dapat gaji..Dapat keja pulak masa mengandungkan aiman..baru jugak kawen masa tu, memang muflis gila, duit pun tak sempat kumpul. Suami aku pun berenti keja n ikut aku dok kat johor, memang sesak sangat tak tau nak habaq..So tetiap kali duit abes bapak mertua aku yang jadik bank kami. Banyak jugak la orang tua tu berabis kerana aku n anak lelaki tunggal kesayangannya. Jasamu ku kenang abah.hehe..Hari2 balik keja aku tengok muka suami, suami tengok muka aku..Hiburan kami hanyalah memandang dinding n nyanyi menggunakan suara sendiri tanpa bantuan muzik. Nak basuh baju pun penat sungguh, nak perah semua pakai tenaga n kudrat. Kesian aku!! Lepas dapat gaji baru beli tv,dvd, mesin basuh n blander. Setahun kemudian baru dapat kumpul duit beli peti ais. Sebabnya aku ngan suami tak suka beli barang secara hutang. Alhamdulillah sampai sekarang, apa je barang rumah yang kami beli semuanya cash..Kecuali kereta la kan. Apa gila banyak duit ko nak beli cash??? Tapi kereta tu bukan kategori barang rumah rasanya..Ahh...hambik....

Ok dah..cukup2..dah lari tajuk dah nie..Kalau bab cerita memang serah kat ang la muni kan.Pasal kenangan ja 8 hari pun tak cukup..Toyyibbb..muni pun jawab, ye la klu dak apa guna SPM, BM aku dpt A1??? Huh..megah sangat la tu.........dah lari tajuk, kira fail!! malas dah cikgu karangan nak check....:))


* krd to k.atie coz jadik camerawomen n membenarkan hp die mengisi ruang mukaku yg agak poyo,krd jugak tuk ipah yg mengedit gmbar..pic nie pun aku songlap dr fb die..hehe tq korang!

Saturday, January 22, 2011

Bulan depan kursus..



Tup2 dah 4taun lebih aku keja ngan Kementerian Pertahanan, di posting plak kt hujung tanjung, jauh dari kampung. Kutub utara kutub selatan jadiknya..Sebagai penjawat awam dah tentu la tetiap taun kna attend kursus, semalam baru terima surat dari INTAN (Institut Tadbiran Awam Negara ). Aku n dua org lg mebe opis iaitu ipah n hajar dapat Kursus Petugas Barisan Hadapan  kat Kluang. Memang kami bertiga isi borang sama2..Kalau nak harapkan orang lain yang carikkan kusus memang takde la.Kena usaha sendiri..Kami tau dah yang permohonan berjaya coz dah check on9..Tapi baru je dapat suratnya..


Excited jugak sebab first time nak pegi kusus kat Intan Kluang......Taun lepas dah dapat kursus kat situ tapi terpaksa tolak coz p antar adik aku dafta poli,.kira nie 2nd time attend kursus INTAN. Taun lepas kursus kat INTAN Bukit Kiara..So nak habaq mai kusus bermula 21 Feb 2011 - 24 Feb 2011

Nasik goreng kerjanya enteng!

Apa nak masak hari nie? perut dah berkeroncong. Dalam freezer ada ayam.Tapi beku...nak tunggu alamatnya lambat la boleh makan..Aiman sudah bising, " aiman lapa..aiman lapa la ibu...."my hubby pulak bangun lambat coz malam tadi tak tido,kawan mitak tolong ambik dia kat larkin pukul 3.30 pagi. Dek kerana kesian n suami aku nie memang suka wat welfare, dia pun p la ambik.hehe..
oii......mari makan nasik goreng..jangan rungsing kalau otak mereng...Pasti juling...pas dok layan lagu nie, tiba2 dapat satu idea nak masak yang ringkas dan cepat coz hari nie adalah hari malasku. Tentunya nasik goreng!! mengenyangkan dan sedap..nyum2..hehe..




Ok bermulalah acara menyedikan bahan2 tuk buat NASI GORENG BODO. (tu nama yang aku bagi pada nasi goreng yang aku buat kalau segala bahan tak cukup..Kiranya macam nasik goren cincai n tangkap muat jer la..kesian nasi goreng aku kan..sebenarnya tuan yg buat tu yang bodo..kekeke) Eh tapi aku pandai hapa...


1. Firstly tentulah minyak untuk menumis, lupa plak nak snap gambar. Semua orang pun kenai minyak masak..tak gitu?


2. Bawang merah,bawang putih n halia yang dah siap blander.Memang aku dah buat awal2,simpan n selalu ada dalam freezer, sbb aku malas nak sediakan bahan time masak. Nak masak terus amik n tumis.


3. Lada kering juga yang telah siap di blander. Malas nak tumbuk2 lada kecik segala!


 4Telur of course benda yang paling senang dan sangat sesuai tuk nasi goreng


5. Ikan bilis, di basuh dan di goreng. Malas nak buang kepala..Nak cepat kan..Sekali sekala makan kepala ikan bilis ok jugak. jadik pelupa.haha..


6. Paling penting sekali tentunya nasi..Untuk hasil nasi goren yang sedap, guna nasi yang telah sejuk.Kalau panas nanti lembik, tak sedap bila makan...Tapi ada jugak orang yang suka..Tepulang taste masing2.


Tengah aku busy sediakan bahan dan capture pic, aiman pun mai menyibuk..Dia pun soh tangkap gambar dia..





Tau la suke teluq pun..Jangan over bley tak aiman?hihi..


Buat gaya lapaq sangat..Ibu cepat la masak...:)

Ini dia nasik goreng aiman punya (kena goreng asing coz aiman tak makan pedas) :


Nasi nie cuma boh telur n kicap..Tapi sedap...



Bahan2 pun semua dah sedia. Terus ke cara-cara nak buat nasik goreng bodo :

1. Masukkan minyak dalam kuali (jgn byk2 minyak..kolestrol tggi ) pastu, tumis bawang n lada kering yang dah siap diblander tadi.

2. Tumis sampai garing. Kalau aku pulak suka tumis lama2 bagi hangit sket baru sedap..masukkan gula, garam dan serbuk perasa.untuk menambah rasa bagi lagi umphh boh sedikit sos cili n sos tiram.

3. Masukkan telur, biar sekejap kemudian kacau. boleh jugak masukkan sayur macam kangkung, carrot n buncis, tp kt umah takde sayur, jadik tak boh la..

4. Masukkan nasi, kacau dan biar masak atas api.

5. Last sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng rangup


Taraaa...

Nasik goren yang sedia untuk di makan. Nampak jer selekeh..Tapi yummy nie..tak percaya tanya my hubby..hehe...

Senang jer buat nasik goren bodo nie kan..Mungkin ada yang cakap tak baik panggil makanan sebagai bodo..Tapi bukan maksud aku nak menghina rezeki kurniaan ilahi, cuma dah terbiasa dengan panggilan tu.. Nama ja bodo, tapi kalau makan sedap gila, kenyang sampai petang..hoho..

Anak Yang Baik



Dalam satu kelas tadika, seorang cikgu bertanya kepada anak muridnya...
" Kamu hendak kemana? syurga atau neraka? siapa yang hendak ke syurga angkat tangan!! "
Maka semua murid pun angkat tangan dengan confidentnya kecuali seorang murid.
Kemudian cikgu bertanya lagi. " siapa yang hendak ke neraka? "...
Semua murid tidak mengangkat tangan termasuk seorang murid tadi..Dek kehairanan cikgu pun bertanya kepada murid tersebut..
" Bila cikgu tanya nak masuk syurga awak tak angkat tangan..bila cikgu tanya nak masuk neraka pun awak tak angkat tangan..habis..awak nak kemana??? "
Jawab murid itu " saya tidak mahu pergi kemana cikgu, Ibu saya suruh saya datang sini belajar, ibu pesan jangan pergi kemana- mana, tunggu sampai dia jemput...."


Anak siapalah yang baik sangat tu...haha...Ok  lupakan about cerita d atas..just 4 fun.hihi..Nak cerita sikit pasal anak aku aiman mukhlis. Rasanya dah 3 minggu persekolahan berlangsung. Setakat nie semuanya ok2 belaka. Biasa le budak yang baru nak masuk 4taun apa la yang dia faham sangat pasal sekolah. Janji dia mau p pun dah besaq rahmat bagi aku..


Aku sentiasa tanamkan sifat positif dalam diri bahawa aiman akan membesar menjadi seorang anak yang baik, soleh, cerdik, kreatif dan aktif .Dan itulah doaku setiap kali lepas solat.Rasanya setiap ibu bapa mesti mengimpikan anak yang begitu. Aku tidak terkecuali.....












Minggu pertama persekolahan


Bukan gangster


Cikgu cerita ada seorang budak datang sekolah jer mesti nangis,aiman p sound budak tu. " eh ko diam!! aku patahkan tulang ko baru tau!!"
Aiman memang seorang budak yang baik. Dia just nak motivate budak yang nangis tu, nak bagitau sekolah adalah tempat yang best. Bab yang nak patahkan tulang tu cuma nak takutkan budak tu je supaya lain kali datang sekolah jangan nangis lagi..Aiman bukan gangster, Aiman BAIK kan...


Tertukar kasut 


Balik rumah sedar2 aiman pakai kasut jenama Pallas,sedangkan kasut sebenar hanyalah jenama cina apa ntah yang beli kat kedai sg.rengit.huhu..Tapi tak boleh salahkan aiman, mungkin budak lain dah pakai kasut dia, pastu dengan terpaksanya aiman pun pakai kasut yang budak tu tinggalkan. Aiman kan budak bijak..Mungkin jugak abah aiman yang salah sebab tu pertama kali abah ambik aiman dari sekolah. Tak check dulu anak pakai kasut apa. Dengan selambernya jugak aiman cakap..Takpe sok kite tukar balik la...BAIK kan aiman....dan esoknya cikgu pun tulis nama aiman kat kasut. Aiman balik sekolah cerita kat aku, ibu2..cikgu lukis kat kasut aiman. CERDIK kan aiman....


Sampaikan pesan cikgu


Hari jumaat aiman bawak balik buku. Aiman kata cikgu suruh lipat buku nie. Lipat? Memula aku tercengang jugak...Pastu baru aku dapat pick up.Woo cikgu soh balut buku..Pandai sungguh aiman menggunakan bahasa yang puitis. Hebat aiman nie..Boleh jadik penulis besar nanti..At least pun subjek BM Penulisan mesti A+...Terbuktilah yang aiman nie KREATIF..




Minggu kedua persekolahan


Bawak balik homework


Aiman kata cikgu suruh lukis bulat2 kat kertas. Habis la beberapa helai kertas A4 aku dia kerjakan semata2 nak praktis buat bulatan..Tapi yang buat bulat tu sket ja pun. Lain2 semua dia main conteng2. Memang KREATIF anak ibu..Tak dapat dinafikan lagi. Pastu aiman bawak balik lagi gambar tangan dan bola.Cikgu suruh warnakan dua benda tersebut. Aiman pegang pencil calour n coret sikit jer pastu mata beralih keTV, jap la ibu...aiman nak tengok TV nie. At last TV pun kena off dengan aku. Aiman pun sambung homeworknya dan punyalah lama ambik masa nak abiskan mewarna sebijik bola yang kecik giler. ( Miss pulak cerita yang sedang aku tonton...emm nasiblah..). Aiman kan penyabar orangnya..Berhati2 dalam setiap tindakan. Biar lambat asal selamat. SOLEHnya anak aku...


Yang pemurah


Balik dari sekolah aku pun buat spot check beg aiman. Bekas pencil colour aiman dah berkecai! Baru seminggu lebih sekolah...Dah koyak dah kertas yang untuk letak kaler pensil tu. Aiman bilang Hafiz yang koyakkan...Aiman bagi hafiz pinjam kaler aiman. Aku sebagai ibu harus percaya..Aiman kan BAIK..pemurahnya anak aku..Pastu aku ambik inisiatif ikatkan semua kaler pensil dengan getah n  sumbat masuk dalam pencil box aiman.Aku siap pesan...Kalau aiman nak guna..ambik kat dalam nie..(smbil menunjukkan kaler yang tadi di ikat kemas kat dalam pencil box)


Rajinnya belajar


Seperti biasa bila balik mesti aku check beg aiman. Alangkah terkejutnya bila tengok pensil aiman dah kontot gila. Pensil yang baru abah aiman beli dulunya panjang lebih dari sejengkal tangan abah dah berubah jadik sejengkal jari aiman..(tipulah tu kan..perumpamaan jer!). Rajinnya aiman belajar..Memang cepat aiman kontotkan pensil, nanti boleh dapat pensil baru..Aku cari pembaris kat dalam pencil box pun takde n memang sah2 hilang dah pun..Bila tanya aiman kata tak tau..Mesti aiman struggle belajar sampai ruler pun hilang..AKTIFnya aiman..




Minggu ketiga Persekolahan


Kena buli


Satu hari aku datang agak lewat menjemput aiman dari sekolah. Bila sampai je aiman tengah nangis. Aiman kata kawan dia buat. Kawan dia sepak kat kaki..BAIKnya aiman..tak melawan pun.. Balik rumah terus kena bancuh dengan abah. Aiman kan badan besaq, gunakan kelebihan yang ada pada aiman..Kalau kawan pukul aiman, aiman balas balik. Abah tak marah..Pertahankan diri aiman..tapi jangan sampai jadik gengster dan pembuli...Lama jugak kena ceramah..Pastu esoknya turun jer dari tangga sekolah..aiman kata, aiman dah pukul dah ibu.. (dalam hati tertanya jugak..budak nie biar betul pertahankan diri??..) cepat betul aiman belajar..CERDIK betul aiman...


Kan dah cakap aiman anak yang baik, soleh, cerdik, kreatif dan aktif, buktinya minggu ketiga dah takde banyak masalah yang berlaku..cuma beg sekolah aiman je zip rosak. Aku yang tarik zip tu, bukan salah aiman...tapi bukan salah aku jugak..salahkan  pengeluar beg yang nak untung jer tapi buat beg tak kualiti..Kalau 3 minggu beg dah rosak..maknanya tetiap bulan la aku kena beli beg baru..Adoyai......................


P/S : Cerita diatas adalah kejadian yang benar2 berlaku. Kalau ada persamaan hanyalah secara tidak sengaja. Salah silap harap dimaafi...:)

Thursday, January 20, 2011

Bile kite nak pegi lagi rumah anty?


video



RABU, 19 JANUARI 2011.

Pukul 5.00 petang

Assalamualaikum..kedengaran suare kakak kite syasya memberi salam..Tak lama kemudian pintu rumah di buka, ehh anty nie..macam kite kenal jer! macam pernah kite lihat muke die tapi di mane yer?? anty tu terus jer dukung kite dengan excitednye..Terus cium kite. Pastu kite tak brape ambik port sangat ape yang ayah kite pesan kat anty tadi. Kite lebih tertarik dengan tempat yang baru kite datang. Kite pandang keliling..tak pernah datang pun rumah nie, kite tengok ada sorang budak gemuk tanpa baju tengah tido kat sofa, nyenyak betul..sampai kite ngan kakak kite masuk pun die tak sedar..

Anty tadi dukung kite pastu duduk kat sofa. Di amik remote TV pastu on. Cerite ape anty nie tngok..Ntah..kite bukan selalu tengok TV, kita tak tau pun tajuk cerite tu..Hobi kite suke tido..Tadi kite tido tak puas..Mate kite ngantuk lagi..Kakak kite pulak datang sini terus pegi bilik belakang. Kakak ambik beberape bijik mainan pastu terus main kat ruang tamu..macam dah biase je ngan suasana rumah nie kakak yer..Dah la kite ngantuk..

Anty pegang kite tapi kite tak duduk diam. Anty bawak kite masuk bilik, pastu anty cube nak main2 dengan kite. Die baringkan kite kat atas katil, kite tak suke main..kite nak nangis..Kite mengantuk..Anty cakap ngan kite suruh duduk kejap..anty nak carik buai. Tapi kite tak faham. Kite tahu kite ngantuk sangat..kite nak tido la...Anty terus angkat...Anty ingat kite lapar, anty pegi dapur sediakan susu, pastu bawak kite duduk balik kat sofa tadi. Kite tak isap pun susu anty bagi, kite nak tido la..nape anty nie tak faham?? Ape la anty nie..Kakak kite masih lagi main. Kite tengok die main pedang2. Kalau kite besar, kite nak main jugak pedang tu..Kite nak jer pegi bilik belakang carik mainan yang kite suke..

Budak gemuk tadi dah bangun, Die agah2 kite..Tapi kite takde mood nak senyum..Pastu budak gemuk terus main ngan kakak kite..Apelah budak gemuk nie..die main teddy bear pulak..kakak kite main pedang..Bukan die lelaki ker? kakak kite perempuan kan? emm pedulikan..Mate kite berat sangat..Anty baringkan kite pastu pesan soh budak gemuk tadi jage kite,anty nak wat buai. Kakak kite ngan budak gemuk sembang2 ngan kite sementare tggu anty...yey!!besnye..

Pukul 5.30 petang

Siap jer anty terus angkat kite masukkan dalam buai. Petak2 kain buai nie, takde lubang macam yang selalu kite naik. Ah lantakle, janji kite boleh tido..Selese jugak buai nie..Lagipun kite tengah mengantuk tahap gaban..Kite tak kesah pun. Kite sangap giler...Kite dah dapat ape yang kite nak..
Subhanallah..Alhamdulillah...Walailahaillah..Wallahhuakbar..sedap jugak anty nyanyi..Berulang kali kite dengar anty nyanyi. Sekejap2 dengar suare anty suruh budak gemuk diam, jangan bising..kite nak tido..sayang jugak anty kat kite..sedangkan kite baru jer kenal anty..kite terharu...

Kite terus dibuai mimpi..Tak kedengaran lagi suare anty nyanyi. Suara budak gemuk dan kakak yang tengah main pun hilang...Memang nyenyak betul kite tido...

Pukul 6.30 petang

Kite bukak mate kite kecik2..Anty terus datang buaikan kite. Kite dengar balik suare kakak dan budak gemuk..Bising betul dieorang main,Tak puas2 dari kite tido sampai kite bangun..Kite menguap..Anty ingat kite ngantuk lagi..Anty buaikan lagi..Mate kite pun nak tutup. Macam di awang-awangan..Kite nak tido lagi ke tak ye..Kite lapar la...Kite bukak mate luas2..anty terus angkat kite dan baringkan atas riba pastu bagi kite minum susu. Pandainye anty..Tau kite lapar...

Kite minum susu dengan rakusnya..Cepat betul kite kosongkan botol. Anty kate kite comot.Anty bawak pegi dapur pastu anty basuh muke kite dengan air, anty lap2 mulut kite kesan tumpahan susu mase kite minum tadi. Kite rase segar..Hati kite berbunga riang..Kite sudah puas tido..Perut kite sudah kenyang..Kite hepy sangat ibarat dunia nie kite yang punye...Tapi kite simpan jer kegembiraan kite dalam hati.

Anty baringkan kite pastu kite tengok anty dah bertukar jadi badut. Anty main2 dengan kite dan anty buat lawak bodoh. Tapi kelakar jugak..Kite pun ketawa..nak jage hati anty punye pasal...Anty amik kamera nak tangkap gambar kite. Tapi mate kite ralit tengok kamera, kita tak senyum pun mase gambar kite kena ambik. Anty buat lawak lagi, pastu anty siap rakam muke kite..Kite ketawa sepuasnya..Kite syok tengok gelagat anty. Anty nyanyi lagu tepuk amai2..Kite suke..Kite ketawa lagi...Kite dah tak heran nak tengok budak gemuk dan kakak main..Kite suke main ngan anty..Anty buat mimik muke..Kite ketawa lagi...

Pukul 7.10 malam

Tibe2 Pintu rumah anty dibuka..anty terus angkat kite, Kite nampak kelibat ayah dan ibu kite. Mesti nak ambik kite ngan kakak..Anty sempat kiss kite sebelum bagi kite kat ibu..Tibalah mase kite nak berpisah dengan anty. Kite tak pandang pun muke anty..Kite tak faham perasaan kite..Sedih ke nk pisah dengan anty atau terlalu suke sebab ibu dan ayah datang amik kite. Kite dengar ibu ucap terima kasih kat anty pastu kite dengar lagi anty cakap..Bubye syamil... 

Ibu terus dukung kite turun bawah..Kite tau kite nak balik rumah. Tapi dalam hati kite terdetik jugak..'Bile kite nak pegi lagi rumah anty?' Kite tak sempat pun nak main dengan anty lame2..Ngan budak gemuk pun kite tak sempat main...