Pixajoy

Monday, January 31, 2011

Home » What a small world

What a small world

Assalamualaikum..

Dari petang semalam hujan tak henti2 turun..sejuk gilerr..Untung pagi nie aku keja, (untung ke?)klu tak keja, sedap punya dok tarik selimut...Tapi tidurku selalu di kacau aiman..benda yg slalu keluar dr mulut dia adalah nak mkn..sat2 lapaq..memang mkn jer keja dia klu dok umah, nasib puan kutulah ada ank chubby. Kalau dia smack down..maunya seminggu senak...If takde org ganggu memang smp tengahari aku tido..mkn pun tak henggat dah..jnji dpt membuto..Selalunya pas msk n bg ank aku mkn smp buncit aku pun sambung balik aktiviti buat taik mata..

Adoi bukan nak cerita pasal membuto ok..usha tajuk entry la kan...spekin london bagai..tapi..jgn mengharap lebih dari tu..entah taun bila aku nak kluarkan entry full in english..macam best baca blog org yg londonnya memang kaw2 punya..(walaupun kadang google on9 dictionary coz tak faham) tapi aku tak mampu...grammer pun berterabuq..ada hati pulak...kehkeh melampau ko punya intro kan..cepat la cerita weyy..

Charkoteaw dibuka hari ni..Semua warga kdsi n org2 kampung berdekatan di jemput ke kampung jawa...Jadi yg Pertama Merasmikannya.huhu...

Apa kena mengena what a small world dengan charkoteaw pulak? Tu status kt fb aku semalam ya kawan2...my encik hubby la yg suruh promote..Alhamdulillah setelah berbagai bentuk halangan dan cobaan he n his frenz tepis, malam tadi dengan rasminya depa berjaya jugak bukak warung..Semoga di buka seluasnya2 pintu rezeki. Amin..

Semenjak dua menjak terlibat dengan dunia berblogging takde benda pulak rasanya nak cerita kat fb..So nak taip kat status pun malas la kan..hanya share apa yg terjadi dr belog n klu tgh update belog, aku just on fb tanpa ada hati nak mengomen mana2 pic or status org....Tiba2 tet..tet..(bunyik pop chat)

Nizah : Salam muni hang keja kat mana?
Aku : Johor..awat? (tak sempat jawab salam.excited sgt nk tau apa cerita, minah nie tak penah pun chat ngan aku)
Nizah : ang keja kdsi ke?
Aku : Yup..Awat?Penah mai sini ka?
Nizah : Penah..(lagi excited nak tau..jauh nala penang, sound macam kenal sgt dengan johor)
Aku : Bila ang mai?
Nizah : wey laki aku keja kat situ la...haha..
Aku : hahaha tak sgkanya ptot macam familiar ja muka laki ang aku tgok..

Macam tu la lebih kurang perbualan aku dengan si nizah..Panjang lagi ekceli, tapi kalau nak cerita borin pulak hangpa dok dengaq...Oh my god!! memang betul2 tak sgka..Selalu jugak aku dengar suara husband si nizah tu buat panggilan...memang dah cam pun suara. Orgnya yg mana satu tak tau pulak..Pendek kata..panjang tak kata apa2 pun..hakikatnya, aku memang tak rapat n tak begitu mengenali pun mana2 budak navy...

Kerjaku hanya mendengar suara semata2..Public holiday pun angkat kol, mana la nak nampak muka, pejabat pulak jauh2..bila jumpak orangnya.....Contoh la kan, suami si nizah namanya Halim..kalau first time terserempak, mata aku cuma tgok kat name tag..ohh halim...tak pandang pun kat tepi lengan..aku tau dah dia pangkat apa, dok pejabat mana..Hebat tak aku?just tengok nama bley tau semua.haha tp hampeh mukanya kalau kali kedua jumpak pun belum tentu aku ingat..

Mungkin aku dah dilahirkan untuk susah mengecam rupa paras orang.(salahkan takdir pulak..tak baik tau!). Kalau pegi mana2..selalu aku pandang muka orang..pastu mesti kata..ehh macam aku kenal je budak nie...Familiar ja..Tapi kat mana ekk??ayat poyo tu selalu keluar dr mulut aku...Even time sekolah dulu pun..bila org tegur..aku layan..baguih dok sembang..gebang punya gebang, lama2 baru aku tanya siapa nama? tapi kadang2 buat macam kenal je, just bahasakan diri aku n hang..cover baik seh! Kalaupun aku ingat muka, nama org tersebut pulak aku lupa..

Berbalik pada cerita nizah tadi...Nizah nie ekceli my ex classmate, dari form 1 sampai form3 kami sekelas. Lepas sekolah memang tak pernah jumpak dah..Dia skang keja kat penang, tuntutan kerja menyebabkan dia dan suami duduk berjauhan. Tak sgka rupanya dah 4taun suami dia keja sini..Selama 4taun tu jugak aku tak pernah mengenal insan bernama halim? kenal le..tp just familiar dengan nama..

Tu la kata orang ada baiknya facebook..menjadi  tempat menyambungkan siraturrahim yg dah lama terputus..Bab tu memang tak dapat aku sangkal..memang dah terbukti..banyak jugak kwn2 dari tadika yg daku ketemui dari fb..Baru2 nie jugak aku baru tau yg 3org kawan yg dulunya satu kos masa belajar uitm rupanya keja berdekatan dengan tempat tinggal aku. Seorang keja admin..n dua lagi lecterur kat Kolej Profesional Mara Bandar Penawar..Semuanya kerana fb..What a small world kan..so tiny..haha..

Dimana saja kita berada sebenarnya, org yg kita kenal ada berdekatan dengan kita..Cuma kita sedar atau tidak dan ada kala masanya belum tiba untuk kita ketahui...Kadang2 kita dihalang dengan aktiviti seharian sampai lupa orang sekeliling. Ruang waktu untuk berbicara hanya pada kebetulan..Tapi, bila sampai masa kita akan dipertemukan jodoh untuk bersua...Kerana..dunia nie kecik je...

Sekian...

6 comments:

Ila said... Best Blogger Tips

Salam, Muni rasanya hang terlepas pandang..aku ni dah bertahun dok jb..selalu gak baca blog hang..hahaha..kepala giler. - Nazilah - Kalau hang tak ingat memang minta kena lekuk la tu..

Ila said... Best Blogger Tips

Salam, Muni rasanya hang terlepas pandang..aku ni dah bertahun dok jb..selalu gak baca blog hang..hahaha..kepala giler. - Nazilah - Kalau hang tak ingat memang minta kena lekuk la tu..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

woo aku igt la..aku bkn tlepas pandang la..takde org nak bgtau ekceli.haha..ang dok jb kt mana?sng2 mai la umah aku.tq coz sudi baca..:)

Ila said... Best Blogger Tips

hehe.ooo ingat rupenyer..aku dok dekat senai. Dulu belajar kt sini, praktikal kat sini, keja kt sini hujung2 terberkahwin dengan orang sini..hehe.. insya allah kalau aku ade ke sana aku pi rumah ang. Hg kalu free jemput le ke rumah aku jugak.. :)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

woo husband pun org jhor ka?dah jadik org jhor la ang.baguih2..Insyaallah ada masa jmpk nti..:)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Memang kecil betul dunia ni. Yang best tu berjumpa kat Johor pulak tu, berdaulat sungguh negeri itu, negeri siapa? Negeri I lah tu :D